Vydání 04/2014

Nejlepší penzijní spoření

V kraji České Kanady je nádherně, jak jsme se přesvědčili již po několikáté. Panenská příroda kompenzuje i drsnější klimatické podmínky a méně slunečního svitu, než bychom si užili třeba na jižní Moravě. Předmětem našeho zájmu je tentokrát sympatický dům pro dva s parametry pasivního standardu.

Místo pro náš domek jsme vybrali v těsné blízkosti objektu rodinné firmy. Pozemek od něj sice dělí pár desítek metrů, jiná výšková úroveň ovšem dělá svoje a máme zde pocit, že jsme v jiném světě. Objekt je navržen v minimální velikosti pouze pro dva. Od začátku jsme plánovali stavbu pasivní, v průběhu jsme ovšem s projektanty od výpočtového ideálu pod 15 kWh/m2a upustili. Dům je docela členitý, což lehce zhoršilo jeho parametry a opatření vedoucí k dalšímu snížení ztrát už se nám nezdála efektivní vzhledem k výši úspor v řádech stokorun ročně. I tak objekt funguje v podstatě jako pasivní a podle prvních odhadů jsme zhruba na třech tisících korun za vytápění ročně, což je fantastické.

Nemilá překvapení

Dům je v chráněné památkové zóně, od začátku jsme tedy měli stanoveny určité regulativy, které nešly překročit. Jedním z nich byl tvar střechy – plochá byla zapovězena, nakonec tedy zvítězila pultová s extenzivní zelení. Hned zpočátku se nám celý proces poměrně zkomplikoval, zejména tedy z pohledu finančních nákladů. Zemina v místě našeho pozemku byla navožena během výstavby sídla firmy a za uplynulých deset let nedokázala dostatečně sednout a zajistit adekvátní únosnost. Pro nás to znamenalo založení na šestimetrových betonových pilotách, což cenu základů rázem o pár set tisíc korun vyšroubovalo. Žádná podobná překvapení už nás naštěstí nečekala.

Přírodní zdroje vedou

Konstrukce domu je klasická sloupková, vyplněná foukanou izolací z celulózy. Desky obvodových stěn jsou sádrovláknité – vzhledem k našim sedmi vnoučatům jsme chtěli odolnější a pevnější variantu než je klasický sádrokarton. V interiéru najdeme nejčastěji opět dřevo – dubová okna Slavona SC 92 ošetřená olejem s jasanovým, tepelně upraveným dřevem na exteriérové straně, nábytek z ořechu a dubu a podlahu netradičně z bambusu. Líbí se nám její tvrdost a kontrastní světlá barva. Jediným „ropákem" v našem domě je polystyren v podlaze, který jsme původně zamýšleli nahradit vakuovou izolací, její astronomická cena nás ovšem donutila změnit názor.

Nejvíce nadšený jsem z fasádního materiálu - tepelně upravené borovice Thermowood bez povrchové úpravy. Takto ošetřené dřevo, tedy vypálené v peci na teplotu více než 200 stupňů, obsahuje o 80 procent méně vlhkosti než dřevo běžně používané a je tak mimo ohrožení houbami, hmyzem i plísněmi.

Oheň je nenahraditelný

Teplo v našem domě mají na starosti malá krbová kamna v obývacím pokoji. Bez ohně jsme si to prostě nedokázali představit. V domě je sofistikovaný systém, který při dosažení určité teploty vypne přibližně na pět až deset minut přívod čerstvého vzduchu zvenku i rekuperaci, rozvede teplý vzduch z obývacího pokoje do ostatních místností a poté větrání znovu zapne. Vzduchotechnika jinak běží pořád, jelikož některé místnosti nemají okna. I tak ale téměř neustále větráme okny.

Jako doplňkový zdroj tepla máme stěnové teplovodní vytápění – několik panelů umístěných ve stěnách v obývacím pokoji, které jsme ovšem za rok obývání domu spustili jednou. Vystačíme si s kamny na dřevěné brikety. Stěnové vytápění je dobré zejména v době, kdy jsme pryč a dům můžeme temperovat na příjemnou teplotu, aby nevychladl.

Zdrojem tepla pro teplovodní vytápění i ohřev užitkové vody je tepelné čerpadlo země/voda. Abychom zbytečně neplýtvali energií, máme ošetřeny i takové drobnosti, jako je například předehřívání vody do myčky a pračky. Také osvětlení je v úsporné technologii LED. Solární kolektory i fotovoltaika byla od začátku zapovězena památkáři. Fotovoltaické panely by mne však přesto nelákaly. Energetické náklady při jejich výrobě mi nepřipadají adekvátní a na svém domě jsem chtěl věci dělat tak, abychom přírodě škodili co nejméně.

Po ročním obývání domu jsem nadšený. Rozhodnutí postavit si energeticky úspornou dřevostavbu, které ve mně léta zrálo, považuji za jedno z nejlepších. Je to podle mého názoru ideální spoření na důchod.

Připravila Lucie Němcová

Foto Martin Zeman

Velikost pozemku: 827 m2

Zastavěná plocha: 140 m2

Užitná plocha: 109,5 m2

Spodní stavba: betonové piloty

Stavební systém: lehký dřevěný skelet

Tepelné izolace: foukaná celulóza

Fasáda: obklad z tepelně upraveného borovicového dřeva – Termowood, omítka

Střecha: dřevěné příhradové vazníky, foukaná celulóza

Střešní krytina: vegetační souvrství extenzivní zeleně

Okna: Slavona SOLID COMFORT SC92 s trojsklem

Podlahová krytina: dřevěné bambusové palubky, keramická dlažba

Vytápění: teplovodní, ohřev krbovými kamny s výměníkem a tepelné čerpadlo systému Atrea

 

Skladba stěny:

Směrem dovnitř: tepelně ošetřené borovicové dřevo Termowood, dřevovláknité desky, foukaná celulózová izolace, OSB deska, instalační předstěna, sádrovláknité desky fermacell

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop