Vydání 05/2014

Splněný sen v opuštěné pískovně

Je to příběh o velké touze tvořit, dát se s chutí do něčeho, co člověku nedá spát. Právě díky těmto vlastnostem se zrodila stavitelská myšlenka pana Oldřicha, který se společně s manželkou Josefou rozhodl, že se po skončení s podnikáním a překonání zdravotních potíží pustí do plnění svého dětského snu.

Ve Slezsku si postavili dřevostavbu, která až idylicky zapadá do terénu a nádherné přírodní scenérie bývalé pískovny. Třicet let jsem dělal na šachtě, ale když se v roce 1991 rozhodlo, že se budou doly na Ostravsku zavírat, odešel jsem a začal podnikat. Dal jsem se na autodopravu a paradoxem bylo, že šachty, na kterých jsem dříve fáral, potom zasypávala moje vlastní firma. Právě v těch letech jsme přišli k našemu pozemku - šedesáti tisícům metrů čtverečních v opuštěné pískovně. Byla to naprosto zdevastovaná oblast, spoušť, kam se vyvážel nejrůznější odpad. Když jsem kvůli zdravotním problémům skončil s podnikáním a najednou neměl „do čeho píchnout", rozhodli jsme se se ženou, že si na stará kolena zařídíme nové bydlení.

Dřevo nám učarovalo

Vzhledem k tomu, že jsme měli k dispozici obrovský prostor s nádhernou přírodou, začalo důkladné vymýšlení, co vlastně postavit. Od začátku mi bylo jasné, že chceme dům, který zapadne do okolní přírody. Nejprve jsme četli různé časopisy a sledovali projekční kanceláře, až později jsem se začal více zabývat dřevostavbami. Hodně jsem o nich slyšel a dřevo vnímal jako teplý, příjemný materiál, který nám oběma učaroval. Shodou okolností jsme narazili na hotový projekt, i když zděný, který přesně odpovídal našim představám. V té době už jsme jednali s firmou RD Rýmařov. Projekt se odkoupil, a když nás pozvali do výroby, kde jsem se na vlastní oči přesvědčil, že konstrukci provádějí kvalitně, z vysušeného dřeva, hned jsem věděl, že nemůžeme prohloupit.

Příkladná spolupráce

Projekt se v průběhu jednání upravoval – například se rozšiřoval vstup, otáčel se vchod do kuchyně a podobně, navíc jsme se kvůli svažitosti pozemku rozhodli dům podsklepit a musím pochválit RD Rýmařov za to, jak flexibilně se nám přizpůsobil. A měli jsme velké štěstí, protože příkladná spolupráce neproběhla pouze s realizační firmou, ale i s firmou, která betonovala základy a s ostatními účastníky výstavby. Na rok 2009 jsme měli poměrně nadstandardní požadavky. Chtěli jsme izolační trojskla, tepelné čerpadlo, podlahové vytápění nebo třeba venkovní žaluzie. Dnes jsem ale za vybavení našeho domu rád a větší investice nelituji.

Sníh a mráz výstavbu nepřekazil

Když jsme počátkem ledna podepsali smlouvu a dostali termín na započetí hrubé stavby v polovině března, zhrozil jsem se. Bylo zapotřebí udělat nezanedbatelné výkopové práce a zhotovit základovou desku a do toho nám začalo mrznout.

Místní firma, která vše dostala na starosti, ale svůj úkol zvládla na jedničku, a tak jsme stihli spodní stavbu připravit včas. A i když v té době leželo kolem téměř pětadvacet centimetrů sněhu, za měsíc nám RD Rýmařov předal klíče – přesně tak, jak bylo ve smlouvě ujednáno. Protože k přípravě panelů dřevěné rámové konstrukce, dokonce i s vloženými okny, dochází ve výrobních halách, hrubá stavba až po krovy byla smontovaná v průběhu jednoho dne.

Během tří dnů bylo všechno kompletní, zbývalo jen položit krytinu a začít s vnitřními instalacemi. Celý průběh montáže domu byl navíc předpisový, sehraná parta pod vedením pana Libiše přesně věděla co a jak, jejich pohyb po staveništi byla radost pozorovat.

O touze tvořit a splněném snu

Bydlíme zde pátým rokem a zatím jsme nenarazili na žádný problém. Mohli jsme ještě zvětšit vstup, ale z celkového pohledu musím uznat, že jsme pozemek využili dobře a dům zasadili do svahu naprosto ideálně. Členitý terén má velké kouzlo, kolem stavby vznikly krásné břehy, které jsem nechal osadit. Na rovině jsem už za svůj život pár domů vybudoval, nikdy by mě ale ani nenapadlo, že si svůj dětský sen o domečku pod lesem budu plnit až v sedmdesáti letech.

Připravil Tomáš Svoboda
Foto Martin Zeman

Velikost pozemku: 30 000 m2
Zastavěná plocha: 145,3 m2
Užitná plocha: 114,98 m2
Spodní stavba: ano
Stavební systém: dřevěná rámová konstrukce
Tepelná izolace: minerální vlna
Fasáda: kontaktní zateplovací systém s omítkou a dřevěný
fasádní obklad
Střecha: sedlová
Střešní krytina: betonová taška
Okna: dřevěná
Zasklení: izolační trojsklo
Podlahy: plovoucí laminátové, keramická dlažba
Vytápění (zdroj): tepelné čerpadlo země-voda, krbová kamna
Topení: podlahové
Ohřev vody: tepelné čerpadlo
Skladba stěny
od interiéru: sádrovláknitá deska 15 mm, dřevěný rám
(vyplněn tepelnou izolací) 40 mm, parozábrana, dřevěný rám
(vyplněn tepelnou izolací) 120 mm, sádrovláknitá deska 15 mm,
fasáda s tepelnou izolací 107 mm, tenkovrstvá fasádní omítka x
dřevěný fasádní obklad
Celková tloušťka stěny: 297 mm obvodové stěny, 170 mm
vnitřní příčky

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop