Vydání 02/2014

Na lyžařské magistrále

Počasí ne a ne se umoudřit natolik, abychom si mohli užít výhledu do údolí i na vzdálenější kopce Jizerských hor. Pan Libor ho zná v každém ročním období už od sedmdesátých let, kdy koupil pozemek po zbořeném objektu a nejprve na něm postavil dřevěnou boudu, aby rodina měla aspoň jednoduché zázemí pro své výlety do hor za letními i zimními sporty. Teď, když tu stojí jeho zbrusu nová roubenka, už žádné velké nadšení neprojevuje. Naopak.

V mládí jsem kráse zdejší přírody propadl. Doposud mám rád, když napadne čerstvý sníh, všude je bílo, ale kdyby to netrvalo tak dlouho! Bydlím kousek odtud v Jablonci nad Nisou, kde to máme stejné. Letos byla mírná zima, jindy začne už v listopadu a v květnu na zahradě pořád leží sníh. Uklidím dvůr doma i v práci, naložím frézu do auta a začnu znovu tady. Cesta je protahovaná, ale za týden kolem narostou od pluhu takové mantinely, že prokopat se jimi k domu dá obrovskou práci. Máme tu drsné podmínky - už jen v nedalekém Turnově bývá o tři stupně víc a v Praze o pět.

Na procházky, na kola a na běžky je tady opravdu nádherný terén. V zimě okolo nás po skvěle udržované jizerské magistrále denně profičí spousta lyžařů. Žít ale v tom sněhu nastálo se mi už nechce. Jak jsem starší, nemám zimu rád. Zato syn s manželkou a dětmi, a často i s přáteli, jsou v naší roubence nadmíru spokojeni.

Chráněnka rozhoduje

Pozemek se nachází ve třetí zóně chráněné krajinné oblasti, což podle popisu znamená, že tu jsou „nesouvisle a rozptýleně zastavěné části sídel s převahou dochované tradiční zástavby". Okolní architekturu původních starých roubenek mám rád a obdivuji dávné tesaře, jak je kdysi dovedli postavit. Jediným problémem je, že základové kameny od země táhnou vodu, takže skoro každý majitel roubenku podřezává a doplňuje izolaci. Ke stavbě nového domu tady získáte povolení jenom na místě, kde dřív už stavba stála. Bohužel nemohu sehnat fotografii původního objektu, který asi patřil odsunutým Němcům. Po jejich domě jsem našel jenom hromadu kamení.

S chráněnkou to není jednoduché. Přesně určuje, jak má co vypadat – rozměry domu, umístění na pozemku, zkosení střechy, krytina, tvar oken, barva... prostě vše. Každý stavebník najde její pravidla na internetu. Mezi doporučení, na kterých úředníci trvali, a já jsem přitom měl jinou představu, patří například vikýře. Nechtěl jsem je, protože jsem v domě s vikýři bydlel a podle mě je to jen tunel, který do podkroví moc světla nepřidá. Střešní okna mi zakázali, a když se přitom podíváte na některé jiné stavby v okolí, tak na nich se střešní okna vyskytují! Kvůli kolaudaci jsme zbytečně zlikvidovali i část louky před domem, kde jsme museli dodatečně vybudovat přístupovou cestu, přestože se sousedem mám domluvené užívání stávající cesty vedoucí přes jeho pozemek. Také na obklad základů mi byla doporučená jen místní liberecká žula...

Ani zahradu si ve zdejší oblasti nemůžete vybudovat po svém. Upravit jsem musel i studnu, která po vzoru dřívějších staveb musí být obložená přírodním kamenem, takže jsem ji odkopal, odkryl hrdlo a obložil kameny, které na pozemku zbyly po původní stodole. Postavil jsem z nich i opěrné zdi pro zpevnění terénu. Ke schválení předkládáte také soupis dřevin a rostlin, co tady plánujete vysadit. Povolí vám jen původní druhy. Chápu, že ochrana zdejšího krajinného rázu je hodně důležitá, jen možná některé požadavky postrádají logiku. Louku smíme sekat až v srpnu kvůli chřástalovi, který tady údajně hnízdí, jen ho zatím nikdo neviděl.

Roubenka za rok hotová

Se svou vizí jsem se obrátil na čtyři firmy a nechal si od nich vypracovat nabídky. Zvítězila místní firma s dobrými referencemi a zkušenostmi se stavbami v chráněné krajinné oblasti. Staví několik typů roubenek, do modelu jednoho z nich zasadili mé představy, vypracovali projekt a dům jsem od nich za rok dostal postavený na klíč. Nezklamal jsem se, neměli jsme absolutně žádné neshody. Ani když jsme v průběhu stavby měnili dispozice vchodu a schodiště, protože půdorys dosahoval až k hranici pozemku. Uvědomil jsem si, že to nemusí dělat dobrotu - změní se majitel, bude mu sjíždět sníh na pozemek a dohady jsou na světě. Firma musela upravit nařezané trámy, ale vyšla mi ochotně vstříc, jako se vším.

Nevím, jestli tady budeme bydlet nastálo, ale roubenku jsme jako rodinný dům stavěli. Rozdíl je v tom, že když stavíte rekreační chatu, stačí vám samotné roubené stěny, pokud v domě plánujete bydlet, podmínkou je jeho zateplení. Mezi nosnou trámovou stěnou a vnitřním falešným roubením z palubek je tepelná izolace. Originální trámy se poznají podle trhlin. Přestože se rok před stavbou sušily složené na dvoře stavební firmy a přes rok už roubenku užíváme, stále ještě trámy praskají. Firma počítá například při dilataci oken s vůlí dvanácti centimetrů na klesání. Bude to trvat ještě tak tři, čtyři roky.

Vytápění na telefon

Jak víte, nemám rád zimu, a že tady za týden dům pořádně vymrzne! Vytápění proto ovládáme na dálku přes mobilní telefon. Zapneme jím dva topné kolektory fan-coily, v každé místnosti je ještě malý přímotop a pod dlažbou v koupelnách a na chodbě podlahové elektrické vytápění. Stačí to na zavlažení, ale jakmile přijedeme na delší dobu, vytápíme roubenku jen krbem. Teplý vzduch je z krbu rozvedený i do podkroví, takže pohodlně vyhřeje celý dům. Spotřebu elektřiny máme proto velmi malou, po většinu roku slouží jen na vaření a ohřev vody v bojleru.

Problém je tu trochu s přikládáním do krbu. Má sice efektní oblouková dvířka, ale malý otvor, takže všechny klády musím pokládat na délku, nemohu je překládat přes sebe, proto hůř hoří a také skla se hodně špiní. Výhodou ale je, že ohniště je přístupné ze dvou stran, z obývací místnosti i z chodby. Přikládáme jedině z chodby, kde je dlažba, a neděláme si v bytě nepořádek. Přesto jsem si do dřevěné podlahy před krbem nechal v obýváku zapustit sklo, abych ji uchránil před žhavými uhlíky.

Co bych udělal jinak? Chybí nám tady venkovní úložný prostor, nějaký přístřešek bych rád ještě přistavil, abych sekačku a frézu nemusel pořád dovážet z domova.

Počítám s tím, že roubenku bude spíš užívat rodina mého syna, i když dispozičně je řešená tak, že ji mohou nezávisle obývat dvě rodiny – každá ve svém patře, nebo společně u jednoho stolu v přízemí.

Pozemek: 464 m2

Zastavěná plocha: 88 m2
Obytná plocha: 152 m2
Spodní stavba: betonová základová deska
Stavební systém: roubená konstrukce s vnitřním zateplením
Krov: dřevěný - smrk
Střešní krytina: plechová falcovaná
Vstupní dveře: dřevěné
Okna: dřevěná eurookna, profil IV 92
Zasklení: izolační trojsklo
Podlahy: dlažba, dřevo
Topení: elektrické vytápění a krbová kamna

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop