Vydání 01/2015

Víkendové rodinné sídlo

Místo, které hostí tradiční rodinná setkání, si zaslouží adekvátní zázemí. Stará chata byla malá už dlouho, a když se začala rozpadat její konstrukce, bylo jasné, že je třeba postavit nové útočiště pro letní prázdninové radovánky i zimní lenošení u ohně...

Naše rodina hospodaří na tomto místě již nějaký ten pátek – jabloňový sad zde vysazoval můj dědeček a já zde strávil celé svoje dětství. Vedlejší pozemek s menší chalupou vlastní moje sestra. Máme dobré vztahy, takže není třeba parcelu rozdělovat plotem. Celkovému pocitu ze zahrady to jenom prospívá a děti mají o to větší herní pole.

Dřevo – jasná volba

Špatný stav původní chaty nás dovedl až k rozhodnutí postavit si nový malý domek, který bude splňovat parametry trvalého bydlení. Jelikož rádi pracujeme se dřevem a je nám celkově mnohem bližší než malta nebo cihly, výběr konstrukčního systému byl jasný. Na doporučení jsme oslovili tým architektonického ateliéru Molo Architekti a zanedlouho po jejich návštěvě na pozemku vzniklo zhruba pět prvotních návrhů. Mezitím jsme stihli navštívit řadu hotových realizací, které nás nadchly. Líbilo se nám klima uvnitř staveb. Bylo zkrátka jiné, než na jaké jsme zvyklí v případě zděných objektů. To jen potvrdilo naše rozhodnutí postavit si dřevostavbu.

Chytrá dispozice šetří místo

Výsledkem je kompaktní objekt s plochou střechou. Výška domu je o něco větší tak, aby v pokojích vznikl prostor pro malé mezipatro na spaní. To je v případě tak minimálního domu cenné místo navíc. Metry čtvereční šetří také důmyslná dispozice bez chodeb – do místností podél severní strany objektu se vchází přímo z hlavního obytného prostoru. Jako víkendové zázemí takový domek stačí celé rozvětvené rodině.

Hlavní obytný prostor je velkým oknem otevřen na jih do zahrady a plynule přechází v terasu. Dřevo použité na terase je ze sibiřské borovice. Nejprve jsme jej ponechali bez ošetření, ale jelikož je toto dřevo hodně měkké, štípalo se a při chůzi na boso jsme si často odnášeli třísky. Rozhodli jsme se tedy jej ošetřit olejem, který dřevo krásně zjemnil a vyhladil.

Když je třeba teplo

Stavba je v nízkoenergetickém standardu, vytápěna přímotopy a krbovými kamny na dřevo. Teplo z nich se rozlije do celého domu během chvilky také díky vzduchotechnice (bez zpětného zisku tepla), která teplo snadno rozvede do všech místností skrze skulinu pod dveřmi. Když tu nejsme, přímotopy vyhřívají dům na minimální teplotu, aby nezamrzla voda v rozvodech. Během zimy je stavba kamny vytopena na příjemnou teplotu do dvou hodin. Přímotopy hojně využíváme také během jara a podzimu, kdy už je výkon kamen při vyšších venkovních teplotách zbytečně velký. A nesmíme zapomenout také na sluníčko, které díky rozsáhlému prosklení hravě zvedne teplotu v interiéru o několik stupňů

Zbývá nám doplnit ještě podstatný prvek domu, a tím je stínění terasy v podobě velké bílé plachty. Na zimu ji pak srolujeme a budeme využívat maximálních tepelných zisků.

Konstrukce ve znamení jednoduchosti

Dům stojí na malých pilířcích z kovových trubek vylitých betonem. Pro nás neobvyklou konstrukci má také střecha – je to vlastně takový bazén a její skladba je obrácená. Nahoře je izolace zasypaná kamínky, aby jí vítr neodfouknul. Fasáda domu je z desek Cetris tmavě šedé barvy. Ty vyžadují pouze minimální údržbu. Stačí je natřít impregnací, aby byly odolné vůči všem vlivům.

Samotná výstavba probíhala velmi příjemně. Po neúspěšném hledání realizační firmy v blízkém okolí jsme dali na doporučení architektů a získali dva zapálené řemeslníky, kteří si se stavbou opravdu vyhráli. Je to znát na každém detailu. Nebylo kam spěchat a stavba tak probíhala v klidu a pohodě.

Nám nyní nezbývá, než si užívat příjemné nové útočiště, které splnilo naše představy o nové „chalupě" do puntíku.

Připravila Lucie Němcová
Foto Martin Zeman

Architekt: Molo Architekti s.r.o.
Velikost pozemku: 1060 m2
Zastavěná plocha: 86 m2
Užitná plocha: 76 m2
Spodní stavba: mikropiloty
Stavební systém: dřevostavba, letmá montáž
Tepelné izolace: minerální vata, polyuretan (na střeše)
Fasáda: Cetris
Střecha: plochá, obrácená
Střešní krytina: EPDM kaučuk, zatížená kačírkem
Okna: eurookna
Podlahová krytina: kaučuk (zádveří, koupelna), prkna masivní dub (pokoje, obývák)
Vytápění: přímotopy + kamna
Skladba stěny směrem dovnitř: Cetris 10 mm, svislé laťování 30 x 50 mm, difuzní folie, laťování 40 x 80 mm s vloženou minerální vatou, minerální vata mezi nosnou konstrukcí 160 mm, OSB 3 15 mm s funkcí parozábrany, laťování 40 x 80 mm s vloženou minerální vatou, sádrovláknité desky 12 mm
Celková tloušťka stěny: 407 mm
Hodnota U: 0,12 W/m2K

gotop