Vydání 04/2015

Dva domy v jednom

Dřevěná konstrukce domu nepatří pouze na venkov do blízkosti krajiny a lesa. Je naprosto plnohodnotným systémem pro městskou výstavbu a nabízí řadu výhod, kterými může jiné způsoby dokonce předčít – ať je to tloušťka obvodových stěn nebo rychlost výstavby. Vydáme se nyní na návštěvu do Prahy, kde je v husté zástavbě skryt sympatický dvojdům pro rodiny dvou bratrů...

Praha je pro nás s veškerou dostupnou infrastrukturou ideálním místem k životu. Na pozemku, kde dnes stojí nová dřevostavba, býval zděný rodinný dům, kam se vešla celá naše rozvětvená rodina. Po smrti manželovy maminky jsme však začali uvažovat o změně a jako nejlepší řešení se ukázalo dům zbourat a postavit na jeho místě nový objekt dvojdomu. Čekala nás však zdlouhavá cesta, plná různých průtahů a byrokracie, což celý proces o řadu měsíců protáhlo. Na parcelu uprostřed původní zástavby se totiž vázala spousta regulativů a my přišli s návrhem zcela atypickým. Schválení projektu tedy nakonec vyžádalo šest výjimek týkajících se hranice pozemku, jeho dělení, zastavěné plochy, připojení komunikace, garáže a podobně.

Malý pozemek, velké plány

Naše představy o novém bydlení byly jednoduché – příjemné místo pro život rodiny s dětmi. Protože jsme květináři, důraz byl na přítomnost rostlin a zahradu. Chtěli jsme i přes malý pozemek maximalizovat její plochu. Veškeré další detaily návrhu jsme však nechali na námi vybraném architektovi, panu xxxx. Nakonec jsme vycházeli hned z první varianty, natolik se trefil do našich potřeb a specifik pozemku. Dřevostavba pro nás znamenala úsporu podlahové plochy díky menší tloušťce stěn, lepší tepelně technické vlastnosti, rychlejší realizaci a hlavně teplejší a domáčtější prostředí, které má blízko k přírodě, na rozdíl od tradičních cihlových domů. V porovnání s předchozími zkušenostmi s bydlením ve zděném domě je komfort naprosto o něčem jiném.

Obývací část je orientovaná na jih a navazuje přímo na terasu. Venku trávíme většinu roku a dveře i okna zůstávají málokdy zavřená. Přepážka mezi terasami krásně zajišťuje soukromí, zanedlouho přibude také plot oddělující jednotlivé zahrady. Parcela není velká, ale když jsme objednávali trávník a zadávali číslo 120 metrů čtverečních jen pro naši část zahrady, uvědomili jsme si, že to není vůbec špatné a celý projekt dopadl nad naše očekávání.

Efektivně, jednoduše a úsporně

Řešení domu se v průběhu realizace ještě měnilo ve prospěch zjednodušení a následných časových a finančních úspor. Zavrhli jsme rekuperaci, která ve mně vzbuzovala dojem, že nebudu moci větrat, namísto vytápění vzduchem je zde pouze podlahové elektrické ve spodním patře, krb s rozvody pro ohřátý vzduch do horního patra a infra panely v místnostech druhého podlaží. Výpočtová hodnota spotřeby za elektřinu je 2500 Kč měsíčně, skutečné výsledky uvidíme až v záři, kdy přijde vyúčtování. Zatím máme zjištěno, že nás dřevo přes zimu vycházelo přibližně na 500 korun měsíčně. Na večer postačila tři čtyři polínka a o teplo i atmosféru bylo postaráno.

Dům je nízkoenergetický s difuzně otevřenou skladbou stěny, která neuzavírá a propouští páry z interiéru. Objekt je také připraven na zapojení solárních kolektorů pro ohřev teplé vody, na které bychom rádi získali dotaci. Společná stěna pak snižuje ztráty domu. Oba domy jsou jinak úplně odděleny. Jde o dva samostatné požární úseky a mezi oběma obvodovými stěnami je dostatek izolace, takže akustika funguje na jedničku. Dispozice jednotlivých domů se pak v některých detailech liší, každý z nás měl přece jen trošku jiné požadavky. Zvenku je však dům řešen jednotně, aby působil celistvě a nenarušoval kompaktnost místní zástavby.

Ztratili jsme spoustu času úředními průtahy a tak jsme potřebovali stavět opravdu rychle, museli jsme totiž začít splácet hypotéku a přitom stále platili nájem. Firma Palis Plzeň, která naši dřevostavbu realizovala, nám naštěstí vyšla vstříc a řemeslníci pracovali i o víkendech. Pokud bylo potřeba cokoli vyřešit, odezva byla okamžitá, třeba i v pozdních večerních hodinách. Tento přístup byl po všech peripetiích s úřady doslova balzámem.

Síla je v detailech

Dali jsme si záležet s výběrem zařízení, které je složeno převážně z originálních kousků vyrobených na míru, často českého původu, nebo získaných v bazarech. Jídelní stůl má například desku z teakové podlahy, obklady v koupelně a kuchyni jsou původem ze Španělska, nadšeni jsme také ze sedací soupravy na míru s velkými úložnými prostory a malou knihovnou.

Po strastiplné cestě se tedy nemůžeme nabažit téměř hotového bydlení a užíváme si jej plnými doušky. Neustále nás mile překvapuje, jak celý koncept a řada detailů skvěle fungují. Od promyšlených úložných prostor, přes šikovně řešené zábradlí v horním patře, které funguje jako truhlík pro rostliny a knihovna v jednom, po praktické automatické žaluzie a pergolu. Právě tyto zdánlivé drobnosti povyšují bydlení na úplně jinou úroveň.

Připravila Lucie Němcová
Foto Martin Zeman

Velikost pozemku: 317 m2, 293 m2
Zastavěná plocha: 103 m2, 124 m2
Užitná plocha: 88 m2, 88 m2
Spodní stavba: základové pasy, betonová deska
Stavební systém: prefabrikované díly
Tepelné izolace: vnější obálka - foukaná celulóza, vnitřní stěny - minerální vata
Fasáda: kombinace omítky a modřínové provětrávané fasády s olejovým
nátěrem
Střecha: sbíjené vazníky
Střešní krytina: Bramac Tegalit
Okna: eurookna, hloubka profilu 92 mm, tepelněizolační trojsklo
Podlahová krytina: keramická dlažba, vícevrstvá dřevěná podlaha
Vytápění: kombinace elektrického vytápění (podlahové, přímotopy na
stěnách) a lokálního (krbová vložka)
Skladba stěny
směrem dovnitř: tenkovrstvá omítka 5 mm, minerální vata s kolmým vláknem
60 mm, DHF deska, lepený I-nosník 220 + foukaná celulóza, OSB deska, rošt
předstěny + minerální tepelná izolace tloušťky 60 mm, sádrokarton 12,5
Celková tloušťka stěny: 387,5 mm
Hodnota U: 0,132 W/m2K
Modřínová fasáda 24 mm, provětrávaná mezera 40 mm, UV stabilní difuzní
folie, DHF deska, lepený I-nosník 220 mm + foukaná celulóza, OSB deska,
lepený I-nosník 220 mm + foukaná celulóza, OSB deska, rošt předstěny +
minerální tepelná izolace tloušťky 60 mm, sádrokarton 12,5 mm
Celková tloušťka stěny: 386,5mm
Hodnota U: 0,153 W/m2K

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop