Vydání 03/2016

Převlečený „šumperák“

Rodinný dům, který v této redakční návštěvě představíme, je po pravdě dřevostavbou jen zčásti, přesně řečeno z poloviny. Jeho zděná spodní část byla ponechána z původního domu, ve kterém dříve bydleli prarodiče majitelky. Právě jejich přáním bylo, aby si vnučka se svou rodinou dům zvaný šumperák zrekonstruovala a získala tak nový domov v místě, kde odmala trávila svůj volný čas. Přání se jim splnilo a doplnit křestní jméno je za to babičce i dědovi vděčná.

Z Ostravy-Poruby, kde jsem od dětství vyrůstala, to bylo za babičkou a dědou co by kamenem dohodil. Každý si určitě pamatuje, když jako malý utíkal od úkolů k prarodičům, kde si mohl vychutnat svobodu. Nejinak to bylo i u mě. Malý domek u lesa s nádherným výhledem na kopce a stráně mi poskytoval zázemí i v letech následujících, kdy jsme tu s kamarády pořádali nejrůznější oslavy a večírky. Později, když už jsme s manželem bydleli v ostravském bytě, jsme sem přijížděli o víkendech „na chatu". Dědovým přáním však bylo, abych v jejich domě se svou rodinou bydlela. Babička, která brzy nato ovdověla, proto nechtěla dům prodat nikomu cizímu.

V té době jsme se s manželem snažili náš malý dvoupokojový byt vyměnit za větší a dům prarodičů jsme hodlali nadále využívat jen jako chatu. Konečně jsme narazili na čtyřpokojový byt, který by rozrůstající se rodině mohl vyhovovat. Když jsme však spočetli náklady na byt, který bychom ani nezískali do vlastnictví, rozhodli jsme se raději pro hypotéku na dům. Tehdy nám babička nabídla, abychom si zrekonstruovali ten, ve kterém zůstala po dědově smrti sama. Velmi se nám ta možnost zalíbila; vlastně bychom tím splnili prarodičům přání. Zpětně bychom tak chtěli mé babičce Marii Edrovské ze srdce poděkovat za to, že nám poskytla nový domov.

Pro naše potřeby byl však starý dům nevyhovující, a tak jsme stáli před otázkou, zda jej rekonstruovat, nebo raději zbourat a začít na zelené louce. Také jsme nevěděli, jak by měl vlastně vypadat. Začali jsme proto objíždět blízké obytné čtvrti a hledat inspiraci ve funkcionalistickém stylu, ke kterému máme oba nejblíže. Jeden z domů nás zaujal natolik, že jsme si od jeho majitelů zjistili jméno architekta a toho jsme pak požádali, aby nám naše dilema s bydlením pomohl vyřešit.

Zastavěná plocha: 105 m2
Užitná plocha:128 m2
Spodní stavba: částečné podsklepení
Konstrukční systém: 2x6
Tepelná izolace: minerální vlna + fasádní EPS, EPS
Fasáda: systémová fasáda
Střešní krytina: asfaltový pás
Okna: plast, U=1,0 W/m2K
Podlahy: dlažba, palubky, koberec
Teplo: plynový kotel, radiátory
Skladba stěny (směrem zevnitř): sádrokarton, 140 mm minerální vlny, OSB, 100 mm polystyren EPS F
Celková tloušťka stěny: 25 cm
Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,15 W/m2K
Projekt: Petr Lichnovský architektonická kancelář s.r.o.
Realizace: svépomocí, 2005

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop