Vydání 03/2016

Jako u babičky na prázdninách

Na počátku bylo golfové hřiště. A když nazrál čas a vyvstala potřeba ubytování, vyrostla poblíž něj roubenka. Sálá z ní pohoda a pohostinnost jako z chalup ze starých obrázků, nicméně nabízí také moderní komfort se vším všudy.

Byla – nebyla roubenka a za ní les. A ještě dříve než roubenka byl jen ten les a za ním... „Za lesem za roubenkou je vybudované devítijamkové golfové hřiště,"říká spolumajitelka Tereza Bartulcová, „provozujeme ho čtvrtou sezónu a dnes má již více než dvě stě členů." A pak jim tam začali jezdit lidi...

Po čase vznikla myšlenka postavit ke golfovému hřišti penzion, ale protože i klubovna na golfovém hřišti je tradiční, vybudovaná na základech kamenné stodoly, rozhodli se manželé pro stavbu roubenou. Roubenka je založena na základové desce a postavena z hranolů z lepeného smrkového dřeva. Střecha měla být původně došková, ale nakonec byla zvolena klasická černá betonová taška, stylově vhodná pro tento typ domu, která dům zatíží a dřevo si sedne. Hrubou stavbu včetně střechy realizovala odborná stavební firma, dokončovacích prací se ujal bratr paní Terezy, ona pak navrhla exteriér i interiér a nasmlouvala firmy i řemeslníky, kteří podle jejích návrhů odvedli perfektní práci.

Tajemství křišťálové vody

Dům je navržený a postavený jako klasická chalupa – skoro celé přízemí zabírá společná obytná místnost s kuchyní, jídelnou a společenským prostorem – dříve se jí říkalo sednice. V ní samozřejmě ne chybí kachlová kamna v příjemné bílo-modré kombinaci. Zaujme zde také veliké okno, kterým je možné vyjít přímo na terasu. „Není to moderní prvek, jak jsme našli v literatuře, taková okna dříve v chalupách také bývala," vysvětluje paní Tereza.

Ve vstupní chodbě roubenky je po pravé straně ještě menší pokoj, který slouží jako dětská herna – jsou zde hračky, knížky a vybavení ve starém stylu, ale děti se mohou podívat i na pohádky v televizi, která je zabudovaná v replice starého vozu, jenž zároveň slouží jako postel v pokoji. Další dveře z chodby vedou do koupelny propojené se saunou, odkud se dá vyjít rovnou ven ke koupacímu jezírku. To nebylo původně součástí plánu, prvotní nápad, proč ho venku vybudovat, byla právě potřeba ochlazovací lázně pro saunu, nyní však slouží hlavně ke koupání v letních měsících.

„Není přírodní, voda je chemicky čištěná, ale protože klasický moderní bazén by se k roubence nehodil, udělali jsme ho ve tvaru jezírka. Voda je z řadu a je přečerpávaná," odhaluje tajemství křišťálově čisté vody Tereza.

Bílo-modrá linka

Nábytek i další vybavení v roubence působí kompaktně, na první pohled není patrné, které kousky jsou původní a zrenovované a které nově vyrobené, stejně jako doplňky. „V domě jsou tři historické skříně z období okolo roku 1830. Část mobiliáře tvoří renovované kusy, část je vyrobena nově, ale starými technikami. Doplňky jsme kupovali ve starožitnostech, po bazarech, něco je vyrobeno na zakázku. Například lustry mají zajímavou historii. S modrou barvou kachlí je sladěná barva dveří i keramiky v chalupě. Když jsme v keramičce objednávali lustry, poslala jsem jim také jeden kachel a požádala je, aby mi lustry odekorovali totožným modrým odstínem. V keramičce mi vyšli vstříc a kromě lustrů vyrobili v jednotném dekoru i jídelní servis."

Teplo, jak má být

Hlavním zdrojem topení je sice zemní plyn, ale obvykle stačí vytopit dům zmíněná kachlová kamna, a to včetně podkroví. Velká kamna v přízemí jsou navíc chytře a poměrně netradičně propojena s dalšími kamny ve velkém pokoji ve druhém nadzemním podlaží. Do nich se již nepřikládá, ta pouze akumulují přicházející teplo z kachlových kamen v přízemí a hřejí.

Zastavěná plocha: 86,9 m2
Užitná plocha: 130,43 m2
Spodní stavba: základová deska (bez podsklepení)
Stavební systém: přízemí roubená konstrukce z lepeného smrkového dřeva, podkroví sendvičový systém Vnitřní příčky: v přízemí zděné, v patře montované
Střešní krytina: Bramac Tegalit černý
Okna: dřevěná kastlová
Podlahy: dubová selská prkna
Topení a příprava teplé vody: kachlová kamna, plynový kotel, litinové radiátory
Celková tloušťka stěny: 200 mm
Celková tepelná ztráta objektu: 10,941 kW
Projekt: Ing. arch. Jiří Stejskalík
Realizace: Dřevostavby Harabiš, s.r.o.

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop