Vydání 03/2017

Prostor je duší stavby

Majitelé tohoto domu mají v oblibě tradiční norskou architekturu – jednoduchou, útulnou a citlivou k propojení krajinného rázu s architektonickým záměrem. Přistupovat ke každé stavební zakázce individuálně je proto „na severu" téměř nutností. Do jaké míry je tento koncept přenositelný do poměrů české vesnice, ukazuje zvenčí skromný, zato uvnitř vytříbený dům z Vysočiny.

Jednopodlažní stavba na půdorysu 21,75 × 6,59 metru stojí na okraji obce, kde je většina domů úzkých a dlouhých. Samotné její centrum má unikátní urbanistické řešení, které navozuje příjemnou atmosféru. Pozemek domu sousedí se zámeckým parkem a rybníkem, což ho pasuje na pěkné místo s dostatkem soukromí a propojené s přírodou. Právě charakter obce výrazně ovlivnil vzhled nebo spíše hmotu domu. Tento vstupní parametr se architekti snažili dodržet a navíc se perfektně doplňoval se zamýšlenou dispozicí.

Promyšlená obyčejnost
Dům je navržen v podstatě velmi jednoduše. Cílem nebylo hledat originální řešení, ale naopak promyšleně a správně vybalancovat obyčejnost.

„Věřím, že ty obyčejné věci dohromady fungují harmonicky a tím vzniká přidaná hodnota, která ale nutně nemusí být patrná na první pohled," komentuje návrh stavby architekt Zbyněk Krulich. „Přemýšleli jsme nad každým detailem, tak aby dával smysl z pohledu rozpočtu, realizace i následného užívání. Myslím, že se nám ve většině případů podařilo díky kooperativnímu přístupu najít řešení, které lze charakterizovat jako přímočarý a promyšlený minimalismus. Pokud obě strany, to znamená investor i architekt, usilují o vzájemný prospěch, lze očekávat vítězství na obou stranách, které často přinese i synergický efekt, kdy prostý součet jedna a jedna je větší než dvě."

Dům je krásnou demonstrací toho, jak velkou roli hraje přirozené osvětlení. Všechny místnosti, kromě technické, mají dostatek denního světla a v kombinaci s otevřenou dispozicí je využití světla umělého minimalizováno. To má význam nejen funkční a estetický, ale i psychologický. Umělé světlo totiž může jen těžko nahradit jemné rozdíly atmosféry, kterou přináší do domu běh času od úsvitu do soumraku.

Když architektura ožívá zevnitř
Kvalita domu nespočívá jen v úzké materiální nutnosti vnitřní formy a řemeslného zpracování. Je přednostně utvářena ze specifických prostorových požadavků a podmínek konstrukce, přičemž v tomto případě je evidentní, že konstrukce je chápána jako prostředek a prostor jako cíl. Ono „prázdno" mezi stěnami zde mysl přímo povznáší a odvádí ji od prosté definice domu jako přístřeší.

Vstupní prostor se šatnou přirozeně dělí dům na tři funkční obytné části. Centrální je obývací pokoj s kuchyní v úzkém propojení s hlavní ložnicí a navazující koupelnou s toaletou. V druhé části je situována koupelna s toaletou pro hosty a schodiště vedoucí do podkroví, které slouží k přespání i jako pracovna.

Zvláště pěkné je propojení obytného prostoru s ložnicí. Teprve při otevření posuvných dveří je totiž vidět, že prosklená stěna obýváku navazuje na tu v ložnici. Ze vzdálenějšího úhlu pohledu je to velice působivý prvek. Perfekcionismus v detailu se odráží i v napojení podlahy mezi místnostmi, které je zcela prosté soklů.

Společně s projektem domu byly řešeny i hlavní interiérové prvky. Majitel domu si interiér dovybavil nábytkem velice chytře a vkusně. Celkově vše působí moc dobře a rozvržení respektuje dispozice domu.

„Jsem rád, že se podařilo vytvořit velkoryse působící prostor, kterým se ale zbytečně neplýtvá, což se pozitivně projevilo i v nákladech na výstavbu. To nebyl snadný úkol," dodává k tomu architekt. „Bylo více momentů, kdy mě práce na projektu hodně bavila. Nejlepší pocit jsem měl ale z toho, že šlo všechno bez problémů a hladce podle plánu. Na tom měl zásluhu realizátor stavby, ale i technický dozor, který si investor zajistil.

Technické parametry

Typ domu: nízkoenergetický, stavba na klíč
Dotace: Nová zelená úsporám
Zastavěná plocha: 143 m2
Užitná plocha: 205 m2
Konstrukční systém: difuzně otevřená konstrukce, nosné stěny a příčky – panely Novatop, strop a střecha rámová dřevěná konstrukce
Teplo: tepelné čerpadlo vzduch-voda + elektrické akumulační vytápění
Větrání: centrální systém nuceného větrání se zpětným získáváním tepla (rekuperace)
Součinitel prostupu tepla stěnou: U= 0,13 W/m2K)
Autor projektu: Zbyněk Krulich – hlavní architekt, www.morphe.cz
Technický dozor investora: MgA. Květa Slavíčková-Srbková
Realizace: 2016, 3AE / NOVAHOME s.r.o., www.3ae.cz, www.novahome.cz

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop