Vydání 06/2017

Když malé ovlivňuje velké

Když malé ovlivňuje velké


Ten den slunce svítilo snad jen v tomto údolí. Málem jsme to s fotografem vzdali a ani sem nedojeli ze strachu, že budeme fotit šedivou oblohu. Zachránila to přesvědčivá slova a optimismus majitele Petra. Pobýt na tomto místě pak bylo za odměnu. Přivítali nás nejen sympatičtí manželé a jejich dvě rozverné dcerky, ale také krásná vzrostlá zahrada se sadem. Milovníky přírody, klidu a českého venkova si tohle místo, kde není signál žádného mobilního operátora, divoká zvěř by vám bez plotu doslova jedla z talíře a kde v noci vládne absolutní tma, prostě získá.

„Už zhruba od svých osmnácti let jsem věděl, že budu stavět dřevostavbu," začíná náš rozhovor Petr. „Tehdy jsem ještě neměl jasno, jaký typ, pouze srub mi nebyl blízký."

Nejen touha bydlet ve dřevě, ale také fakt, že dřevostavby tolik nezatíží pozemek a stavba netrvá tak dlouho, přitáhlo Petra se Šárkou k dřevostavbám. „Nelíbilo se mi, že když je hrubá zděná stavba dokončená a všechno lícuje, přijdou udělat rozvody, čímž ty cihly pěkně sestavené v nějakém systému rozbijí," dodává Petr. Dlouhá léta před samotnou stavbou domu pak sbírali informace a mapovali oblast stavění ze dřeva. Měli tak přehled o konstrukčních systémech i firmách. Dřevostavba byla jasná, rozhodovalo se pouze o technologii a dodavateli.

Příkrý svah testuje techniku

Vzhledem ke špatně dostupnému pozemku majitelé usoudili, že bude možný pouze systém sloupkové konstrukce (two by four), ale skutečnost je nakonec jiná. „Místní firmu s výrobou třicet kilometrů od nás jsme dlouho míjeli v domnění, že montovaná technologie na našem místě není možná. Jaké pak bylo překvapení, když nám řekli, že je. Těšilo nás, že pracují s difuzně otevřenou skladbou stěny a není v ní OSB deska, a tak jsme řekli ano, do toho jdeme."

Dostat na pozemek jeřáb se nakonec ukázalo jako velké adrenalinové dobrodružství, které vyšlo až na druhý pokus, ale povedlo se!

K dokonalosti místa chybí už jen dům

A jak se majitelé ocitli právě tady? Mohou za to rodinné kořeny: „Pozemek býval tety, jezdíme sem léta a budujeme zahradu, dům byl vlastně takovým posledním krokem."

Každý, kdo přijede, je uchvácen výhledem. Není daleký, spíš takový komorní, do útulného uzavřeného údolí. Díky tomu zde není větrno. Je krásně vidět, jak se mění roční období. „Mám tady ve vsi rodiče, sestra má pozemek nedaleko i babi s dědou tu žili. Má to určitě své výhody být blízko rodiny," dodává Petr.

Přízemní, jednoduchý, tradiční i moderní

„Nemáme rádi složitosti, takové ty vikýřky, přístavky a podobně. Chtěli jsme spíše klasickou chalupu, ale zároveň s moderními prvky, ne ta malá okénka." Dřevěný obklad, který majitelé původně zvažovali, nahradila bílá fasáda. „Zdálo se nám dřeva už hodně, vzhledem k terase a okolnímu lesu, a tak jsme zůstali u bílé v kombinaci s tmavou střechou. Zpestřením jsou pouze modré dveře, takový akcent, kterým jsme to chtěli trošku ozvláštnit," usmívá se Petr.

Když si nakreslili svoji představu půdorysu domu, shodou okolností se téměř přesně strefili do jednoho z typových domů. Stačilo pouze upravit některé rozměry.

Technologie? Minimálně

„Od začátku bylo inzerováno, že dům je nízkoenergetický. Stavba je to malá a otevřená, takže stačí zatopit v krbovkách a vytopí se celá," pochvaluje si Petr. Majitelé nechtěli dům s vysokými náklady, což se jednoznačně naplnilo. „Nemáme rádi komplikované technologie. Nechtěli jsme nic nastavovat, ani žádnou rekuperaci. Prostě velmi jednoduchý systém. A zatím je to skvělé, měli jsme první vyúčtování elektřiny za tento rok a platili jsme necelých 20 000 Kč. Jsou to náklady za topení, ohřev vody, světla, veškeré spotřebiče i čističku."

Les krásně chladí

A jak je to s letním horkem? „V létě stačí zatáhnout bílé textilní závěsy, což bylo i pro nás překvapením. Když už se teplota vyšplhá nad pětadvacet, večer se dům krásně vyvětrá díky lesu za humny. Těšíme se, až trošku povyroste náš sad, protože pak bude klima ještě trošku jiné."

Uvnitř útulno

„Chtěli jsme v interiéru hodně dřeva, takže kromě nábytku máme i dřevěnou podlahu," doplňuje Šárka. Zařízení je jednoduché ve světlých barvách a lehkým nádechem do Provence. „Mám ráda tento styl, ale nešli jsme úplně do typických doplňků, nechtěli jsme prostor přeplnit. Chybí pak jen malý krůček ke kýči. V tomhle směru nám spíš sedí střídmější severský styl."

A tak si žijeme

„Hodně si užíváme rok podle přírody a venkovský život, oba to máme rádi. Už od února trávíme hodně času na zahradě. Venku jsme skoro pořád, na což jsou zvyklé i děti." Díky zahradě mají majitelé i trošku svých zásob, které mohou skladovat v samostatně vybudovaném sklípku ve svahu za domem. „Zahradě ale neotročíme, uprostřed léta klidně odjedeme na 14 dní a ona to prostě přežije."

Rady budoucím stavebníkům

„Aby nad věcmi zase tak nepřemýšleli a dali na zdravý rozum. A když už si něco zvolí, ať jsou s tím spokojeni. Plno lidí udělá nějaká rozhodnutí a pak přemítají, zda udělali dobře. To je zbytečná ztráta energie," dodávají jednohlasně Šárka s Petrem.

Technické parametry:

Zastavěná plocha: 115,9 m²
Užitná plocha: 98,3 m²
Konstrukční systém: difuzně otevřená konstrukce DifuTech ® CLIMA PLUS
Teplo: elektrokotel s radiátory
Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,16 W/m2K
Projekt: ATRIUM
Realizace: ATRIUM
Typ domu: nízkoenergetický