Vydání 06/2017

Světlo jako ozdoba interiéru

Světlo jako ozdoba interiéru

Vliv denního světla na dynamiku architektonického prostoru je nesporný. Zatímco svítidla jsou inertní součástí architektury, přirozené světlo jako tvůrčí nástroj umí měnit její charakter v toku času a naplnit objekt nesrovnatelnou emocionální hloubkou. Pokud architekt obratně zachytí proud světla zvenčí, může ho dále rozptýlit, odrazit, zlomit či zaměřit i do těch nejtemnější zákoutí a oživit tak zvláštní příchutí vše, čeho se dotkne. Je zřejmé, že u tohoto domu překonali architekti Vojtěch Kaas a Jan Kalivoda „měřitelné" a ukázali, že práce s přirozeným světlem je mnohem více než jen optimalizace energetického potenciálu budovy.

Zadání domu bylo rozsahem běžné velikosti bydlení pro mladou rodinu v pasivním standardu. Dana a Radek kladli jako budoucí uživatelé důraz na maximální otevřenost obytného prostoru a jeho propojení se zahradou.

„Než jsme vůbec začali, každý doporučoval navštívit nějakou vzorovou dřevostavbu, abychom zjistili, zda nám bude vyhovovat," vzpomíná Radek. „Ale když stavíte podle individuálního projektu, nejde to tak docela porovnávat, protože váš dům bude prostorově úplně jinde a vlastně jedinečný. Takže jsme nezjistili prakticky nic."

„Po první schůzce s architektem nás ale nejistota opustila," přidává se Dana. „Od počátku jsme si padli do noty, a tak jsme dalšího nehledali. Neměli jsme sice jasnou celkovou představu o domě, ale chtěli jsme prosvětlený, vzdušný dům s obývákem a kuchyní v jednom prostoru, protože jsme velice kontaktní rodina. Chceme být pospolu a máme rádi i návštěvy. Proto jsme chtěli mít všechno tak nějak v jednom zorném úhlu. A už z prvního návrhu jsme byli nadšeni."

Pro architekty to ale nebylo jednoduché. Než se propracovali k výsledku, navrhli dva kompletně propracované domy. U obou ale měli pocit, že tam něco vazbí, nezapadá. Ani jeden z nich klientům neukázali. Až napotřetí si všechno sedlo.

„Asi největším oříškem bylo vyrovnat se s pozemkem odkloněným od jihu, a přesto splnit přání klientů otevřít prostor právě jižním směrem a navrhnout dům jako pasivní," uvádí genezi domu Vojtěch Kaas. „V projekční fázi pak bylo náročné najít správná technická řešení, aby se splnily všechny normy a regulativy pro pasivní dům a dotační program.

Od konceptu po realizaci pak už nebylo třeba nic měnit. Složitější zadání ale dalo vznik originálnímu, na míru šitému domu."

Omezení ze stavebního úřadu a ochranné pásmo elektrického vedení určilo přibližně polohu a půdorysnou stopu. Základní rozdělení objemu vycházelo z poměru funkcí – více v přízemí a méně v patře. „Pro typický prvek stavby s výrazně převýšeným sklem v čele domu se časem vžilo označení sluneční trychtýř, který propojuje interiér s krajinou i oblohou a otevírá nové horizonty," dodává Jan Kalivoda. „Nabírá v maximální míře světlo a slunce z jihu a nechává ho neopakovatelným způsobem proplynout skrz celý dům až k velkoformátovému prosklení směrem do zahrady, kde se mísí s náladou severního světla. Od podzimu do jara prosvítí slunce celý interiér. Koncept trychtýře zároveň umožnil využít ve velké míře sluneční energii. Díky tomu jsme dokázali navrhnout dům jako pasivní i přes jeho netypickou členitost a velké prosklené plochy na sever."

Zvolené konstrukční řešení umožnilo vytvořit srdce domu – velkorysý, vzdušný obytný prostor. „Jsme maximálně nadšeni. Je tady sluníčko, světlo, přesně takhle jsme si to představovali. Nedokážeme ani popsat, jak je náš dům báječný," rozplývají se oba majitelé, a Kaas k tomu dodává: „Dřevěné panely Novatop posloužily jako velkorozponové nosníky, díky kterým bylo po troše počítání a statiky možné překonat rozpětí pod nosnou stěnou až osm a půl metru bez podpory a také vytvořit výrazné horizontální okenní otvory. To by bylo v klasickém zděném systému poměrně komplikované a nákladné."

Realizaci stavby pak architekti hlídali v úloze autorského a technického dozoru. Jednou týdně dojížděli na kontrolní den a fungovali jako projekční a technická podpora. Stavba se nerealizovala generální dodávkou na klíč, majitelé si koordinovali subdodávky sami se všemi plusy i mínusy s tím spojenými. Klíčovou osobou pro stavebníky by býval byl kvalifikovaný technický dozor, který by na místě každý den hlídal kvalitu provedení a soulad s dokumentací. „Jelikož se nám to v plné míře nepodařilo zajistit, stavba se protáhla na pět měsíců," dodává majitel domu. „Některé subdodávky činností na sebe nenavazovaly, takže o efektivitě se nedá mluvit. Dnes bychom určitě nechali postavit dům kompletně na klíč."

Typ domu: pasivní
Dotace: Nová Zelená úsporám
Zastavěná plocha: 129,6 m2 (bez krytého parkování)
Užitná plocha: 158,8 m2
Konstrukční systém: CLT panely z křížem vrstveného, lepeného masivního dřeva Novatop
Teplo: tepelné čerpadlo, topení podlahové vodní
Větrání: řízené s rekuperací
Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,095 W/m2K
Autoři projektu: PROGRES ATELIER, www.progres-atelier.cz
Realizace hrubé stavby: 3AE s.r.o., www.3ae.cz