Vydání 04/2017

Cesta k romantickému víkendovému bydlení

Tenhle dům byl hned zpočátku samé překvapení. Pár kroků od silnice se v moderní zástavbě náhle ukázalo roubené průčelí, ale stačilo se trochu pootočit a ocitli jsme se na zahradě a ve zcela jiném světě, plném indiánských symbolů a dřevěných (nejen indiánských) plastik.

Ač zahrada zdařile budí dojem bujného porostu, nelze v ní zabloudit. Je totiž plná tábornických indiánských symbolů. „Jdi kolem totemu, tyče a stožáru s vlajkou a za kanoí už je to jen krok," zní mi v hlavě podvědomě. A opravdu, prostorná krytá terasa srubu jakoby se prolínala s okolní zelení. A ani zde nechybí dřevěné sochy. Kanoe je vzpomínkou na dobu, kdy jeli před lety s manželkou Hilde vodu, a tyč je tělocvičné náčiní – Mike byl totiž juniorským mistrem ve skoku o tyči – tehdy ještě Československé republiky. Ovšem sportuje dodnes a úspěšně – v letošním roce se stal v Horním Rakousku v Masters třikrát krajským mistrem v plavání. Drsný zálesák musí být v kondici. Jsme přece v horách, i když je to jen Šumava.


Se sruby se Mike poprvé setkal při svém pobytu v Kanadě. Tehdy ho ale ještě nenapadlo, že by si někdy takový dům pořídil. Po návratu do Evropy našel v časopise o bydlení sruby opět. Byla to však stále spíše taková nesmělá platonická láska. Ale i podvědomá přání se mohou splnit, a tak se též v tomto případě sled událostí začal odvíjet právě směrem ke stavbě srubu. Možnost pořídit si takové bydlení začala dostávat přesnější obrysy v době, kdy na srubové stavby narazili znovu s manželkou Hilde tentokrát již v českém časopisu. Současně se objevila i parcela. „Na mírně svažitý pozemek v této vesnici nás upozornila manželčina sestra, která zde bydlí," vypráví Mike. „Byl i cenově přijatelný a výhodně se jevila také jeho poloha – k českým hranicím

je to jen deset kilometrů a já v létě občas jezdím do Nové Pece. Rozhodli jsme se tedy, že pozemek koupíme. To bylo v roce 2012. Postupně jsme kontaktovali několik firem včetně té, která dům nakonec postavila."

Technické parametry

Zastavěná plocha: 108 m²
Užitná plocha:170 m² (bez suterénu)
Konstrukční systém: srubová stavba z kulatin o průměru 35 cm, podkroví sendvičová zateplená stěna
Ošetření stěn: venkovní nátěr – tenkovrstvá lazura, vnitřní nátěr – přírodní bezbarvý olej
Teplo: krbová kamna a elektrické topení (sálavé panely, přímotopy)
Celková tepelná ztráta objektu: cca 10 kW
Projekt a realizace: KANADSKÉ SRUBY TÁBOR s.r.o., www.sruby-tabor.cz

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop