Vydání 01/2018

Podbrdská pohádka

Skřítkové tesaři vylezte z mechu, chopte se náčiní, postavte střechu. Skřítkové ze skal a skřítkové z lesa – pila ať pracuje, sekera tesá... Že je vám to povědomé? Samozřejmě. Kdo by neznal pohádkový muzikál Ať žijí duchové! s písničkami Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře. Ústřední píseň filmu ale sedí dokonale i na partu stavitelů, kteří sice neopravili starý hrad, zato rychle a s přehledem postavili domov velké rodině na úpatí brdských lesů.

Tomáš a Soňa původně nevěděli, zda bude dům zděný, nebo jiný. Vybírali si proto nejprve z hotových typových projektů. Zalíbil se jim jeden zděný a druhý ze dřeva. Porovnávali je mezi sebou a zvažovali. Nakonec si koupili projekt na dům zděný a na jeho základě zahájili stavební řízení.

„Pro stavbu samotnou jsme oslovili několik firem," uvádí Tomáš. „Ale jistotu jsme nabyli až po návštěvě majitele jedné z nich. Ten nám přišel svým přístupem, trpělivým vysvětlováním a lidskostí jako nejdůvěryhodnější. Prostě jsme si padli do noty a my přehodnotili zděnou stavbu na dřevostavbu, což byla jejich firemní specializace."

Následovala návštěva jednoho z referenčních domů. „Ten nám ale přišel moc velký," říká Tomáš. „Požádali jsme tedy, zda by šel projekt předělat podle našich individuálních potřeb, a k našemu překvapení s tím firma neměla problém. Ujistila nás tak v tom, že jsme zvolili dobrého dodavatele. Dostali jsme pak několik návrhů, které jsme ještě párkrát v detailech upravovali, jako třeba posun vnitřní stěny, umístění spíže nebo zvětšení zádveří. Když jsme váhali, jaký materiál nebo řešení zvolit, vždycky nám poradili a vysvětlili srozumitelně, proč to ano a tohle už ne. Celkově jsme byli opravdu spokojeni, a protože jednání firmy bylo vstřícné a férové, dohodli jsme se na dodávce na klíč."

Montážní parta přijela v říjnu k již připravené základové desce a do dvou dnů měli hotovou hrubou stavbu.

„Nejvíc nás překvapilo, jak měli práci perfektně synchronizovanou přesto, že nešlo o typový projekt, který by měli nacvičený. Šéf party – vedoucí stavby byl šikovný člověk, odborník, který vše perfektně organizoval, a parta montážníků byla pak dobře sehraná. Připadali jsme si jako v tom výše uvedeném filmu. Nebyly žádné prostoje, nikde nevznikly chyby."

Dodavatel stavby se snažil dodržet termín a předat dům k nastěhování do Vánoc, jak si Tomáš se Soňou přáli. Nakonec to zvládli o týden dříve. Když majitelé pak dům procházeli, nenašli nic, u čeho by si řekli: tak tohle jsme měli udělat jinak.

Inu, když se zadaří, je to pohádka.

Technické parametry

Typ domu: nízkoenergetický
Zastavěná plocha: 149 m²
Užitná plocha: 170 m²
Konstrukční systém: sendvičová panelová VARIO DIFFU, difuzně otevřená skladba
Teplo: tepelné čerpadlo, podlahové teplovodní vytápění, doplňkově krb
Větrání: přirozené
Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,17 W/m²K
Autor projektu: Ing. arch. Petr Vrána
Realizace: VARIO VILA s. r. o., 2016, www.variovila.cz

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop