Vydání 02/2018

Individualista každým coulem

Ladně usazený v příkrém svahu, atypický tvarem i řešením, stejně jaké místo, na kterém stojí. Střídmý barevností a štědrý prostorem. Návštěva této vily potěší milovníky přímých a jednoduchých linií, architektonické čistoty a nezaplněného prostoru. Mysl se může zklidnit a oko spočinout třeba na krásném výhledu na místní horu či klášterní kostel. Náhoda? Kdepak. Pečlivě promyšlený scénář, který dal rámec i těm nejmenším detailům v domě.

Proč nový dům?

Žili jsme ve starší řadovce s omezenou stávající dispozicí. Nebyla možnost ji upravit podle našich představ kvůli nosným zdím a nebyla dobře orientovaná vůči světovým stranám. Přáli jsme si postavit bydlení podle vlastních představ.

Jak jsme k pozemku přišli

Věděli jsme, že nechceme bydlet na vesnici nebo v nějakém satelitu, vybrat vhodný pozemek bylo tudíž velmi složité. Nakonec jsme objevili místo, které splňovalo všechny představy. Jsme stále ve městě, zeleň okolo a překrásný výhled. A navíc se nemusíme dívat do zástavby na další domy.

Dřevostavba ryze pragmaticky

Dřevostavba nebyla jasnou volbou, spíše výsledkem pragmatických úvah. Velmi jsme se obávali výstavby klasického zděného domu, kde centimetr není žádná míra a montážní pěna „vyřeší" všechny problémy. Přáli jsme si precizní provedení a perfektní tepelnou izolaci. Proto jsme dali přednost montované dřevostavbě. Ale opravdu není důvod to, že bychom dřevo preferovali jako materiál, líbí se nám klasická omítka, jaká zdobí i náš „dřevěný" dům.

Vize stavby

Hodně se nám líbí prosklené plochy a od začátku jsme chtěli čisté linie a co největší obytný prostor s minimalisticky pojatým interiérem. Přesně tak nám dům architekt navrhl. Je atypický podle tvaru pozemku a nádherně kopíruje terén. Není to žádná klasická kostka. Samozřejmě, že náš vkus nevyhovuje všem, občas se nás někdo zeptá, kdy budeme dodělávat podlahy a záclony. Nemohou pochopit, že se nám líbí jednolitá a jednobarevná šedá podlaha namísto klasické dlažby, „plovoučky" nebo marmolea.

Architekt průvodcem

Na začátku jsme hledali firmu, která nám vybuduje dům na klíč, a během tohoto procesu jsme se seznámili s naším architektem. Připravil studii, která nás doslova nadchla, a celou dobu výstavby nám byl k dispozici v roli poradce. Byli jsme velmi rádi, že pro nás vytvořil i návrh interiéru. Další rozpracování pro stavební povolení a realizaci už bylo v rukou námi vybrané stavební firmy.

Realizace pomalu, ale jistě

Výstavba trvala zhruba dva roky. Bylo potřeba nejprve vytvořit systém opěrných zdí, tudíž zemní práce spolkly hodně času. Samotná hrubá stavba byla v celém procesu to nejrychlejší. Potom trvalo další rok, než se dokončily všechny práce v interiéru.

Dodavatel dřevostavby zhotovil pouze hrubou stavbu, veškeré další dodávky jsme si dojednávali samostatně – zejména okna, podlahy, vytápění a další. Koordinace byla extrémně náročná, ale nakonec s velmi dobrým výsledkem. Předpokládaný rozpočet jsme dodrželi a tímto způsobem jsme ušetřili sumu v řádech statisíců korun. Samozřejmě, dodávka na klíč je jistě pohodlnější.

Dům prudce inteligentní

Pokud nový dům, chtěli jsme spoustu technologických vymožeností. Projektu elektro jsme věnovali mnoho měsíců, než jsme se shodli na finálním řešení. Přáli jsme si mít možnost dům ovládat na dálku pomocí mobilní aplikace. V jakoukoliv chvíli tak máme plnou kontrolu nad děním v domě, a to i přes to, že jsme třeba na dovolené. Simulaci přítomnosti obyvatel v prázdném domě považuji za skvělý bezpečnostní prvek. Že si člověk na dálku nastavuje topení, sklon žaluzií a intenzitu osvětlení už dnes vnímám jako samozřejmost.

Odkud se bere teplo

O vytápění jsme měli velmi jasné představy. Maximální účinnost, nízké provozní náklady a žádný plyn. Volba tedy padla na tepelné čerpadlo, v našem případě varianta vzduch-voda. V případě provedení se zemním vrtem nám bohužel nikdo nebyl schopen garantovat celkovou výši nákladů. Dále jsme očekávali, že jeden přístroj současně obstará i ventilaci a také jsme nechtěli, aby dům hyzdila nějaká venkovní jednotka „s vrtulí". Tolik požadavků splnil pouze jeden jediný přístroj, ze kterého nepřestáváme být nadšeni. Celé čerpadlo je schované uvnitř domu a na fasádě je vidět pouze větrací mřížka. Čerpadlo ohřívá užitkovou vodu i vodu do podlahového topení a navíc funguje i jako rekuperační jednotka.

Účinnost je fascinující, zejména v kombinaci se skvělou izolací dřevostavby. Když se pak zapálí ještě v krbu, nezbývá než větrat. Krb tak plní funkci hlavně designového doplňku. Na druhou stranu se ale v případě výpadku dodávky elektřiny může postarat o rychlé vytopení domácnosti.

Časem můžeme připojit i fotovoltaiku, ale v současnosti nám to ekonomicky nedává smysl.

Aby zahrada ladila

Zahradou jsme se začali zabývat, až když byl hotový detailní projekt domu včetně interiéru. Chtěli jsme mít vše sladěné, a tak jsme logicky přizvali zahradní architektku. Pozemek jsme rozdělili na obytnou část s bazénem (dominuje trávník) a louku ve svažité části. Nechtěli jsme užitkovou zahradu, ale místo, kde budeme rádi trávit volný čas. Místní zahradnice se již postarala o konkrétní realizaci podle studie. S výsledkem jsme hodně spokojeni. Standardní zahrady s tújemi podél plotu nás děsí stejně jako zmíněná montážní pěna.

Bazén – bonus od jara do podzimu

Koupací sezónu máme od dubna do října. Voda je ohřívaná samostatným tepelným čerpadlem a upravovaná pouze solí, takže žádný nepříjemný odér chloru. Maximálně ještě doladíme ph vody na začátku sezóny, jinak vodu neupravujeme. Bazén můžeme přiklopit, takže je snazší jej udržovat čistý.

Technické parametry:

Zastavěná plocha: 206,5 m²
Užitná plocha: 322,8 m²
Konstrukční systém: montovaná difuzně otevřená dřevostavba
Teplo a větrání: vytápění tepelným čerpadlem Stiebel Eltron vzduch-voda s integrovanou venkovní jednotkou (v té době to byl jediný výrobek na trhu), větrání centrální s rekuperací, inteligentní elektroinstalace
Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,16 W/m2K
Projekt: 2015, Ing. arch. Jan Alex Řezáč, MODULORA, elektro-projekt iNELS s.r.o.
Realizace: 2017, CELET s.r.o.
Typ domu: nízkoenergetický

gotop