Vydání 04/2018

Klasik na větrné hůrce

Velký pozemek v malebném údolí jižních Čech na okraji obce byl pro dřevostavbu jako stvořený. Na jejím typu se Andrea s Jaroslavem zpočátku neshodli. On chtěl srub, z jejího pohledu však sruby působí příliš rustikálně a přináší i řadu dalších omezení... Chtěla naopak rovné stěny a v interiéru kombinaci přírodního dřeva a bílých stěn. Zvolili ideální kompromis.

Andrea pochází ze severních Čech, Jaroslav je ze Strakonic a potkali se v Praze, kde oba pracovali. Jaroslava to ale vždy táhlo zpět domů – na jih. A protože Andrea nebyla proti, po čase začali hledat pozemek poblíž Českých Budějovic. „Navštívili jsme volné parcely v Nových Hradech, Prachaticích a na několika dalších místech, ale nic nám nepadlo do oka," vypráví Andrea. „Tenhle pozemek byl úplně poslední, takové zastrčené místo. Ale právě kvetly třešně, to je tady vždycky krásně, hned se nám tu líbilo..."

 

Sklep? K nezaplacení!

Dalším pozitivem byla velkorysá rozloha (1,2 ha) a příznivá cena. „Tehdy to byla louka, ale na pozemek už bylo vydáno územní rozhodnutí. Bylo to však celkem pět parcel, a protože jsme je chtěli sloučit, museli jsme celou administrativu absolvovat znovu. Trvalo asi rok, než jsme všechno připravili. A protože dům leží celkem daleko od obce, museli jsme se obecnímu úřadu zaručit, že nebudeme chtít dovést k domu veřejné osvětlení, dohodli jsme režim odvozu odpadu, řešili jsme i podobu domu..."

A mezitím vybírali také stavební systém. Materiál byl daný, vzhledem ke svým představám o bydlení zvolili ideální kompromis – modulární systém z lepeného dřeva s panely dvou výšek, jež lze v konstrukci vzájemně kombinovat. Panel tvoří pět vrstev – vnější jsou pohledové, uvnitř jsou špalíčky, umístěné střídavě svisle, kolmo a zase svisle. Pětinásobné lepení dodává stavebním dílům a potažmo i celku tuhost, pevnost a obecně dobré konstrukční vlastnosti. Prvky se spojují na pero a drážku a dobře do sebe zapadají, elektroinstalace jsou vedeny uvnitř.

Od počátku chtěli podkrovní dům, původně měl však mít menší sklon střechy a měl být také větší. „Nakonec jsme rádi, že dům není tak veliký, takto nám úplně vyhovuje a stačí pro pohodlné bydlení celé rodiny." Objekt je také ze dvou třetin podsklepený, sklep vyrovnává svažitost pozemku. „Sklep byl možná nejlepší investicí celé stavby," vysvětluje Jaroslav, „nepotřebujeme úložné prostory na sezónní sportovní věci, nářadí, vše je možné uskladnit tady... A je zde místo i pro prádelnu, technickou místnost, saunu a sprchový kout, ukládáme sem i potraviny. Praktické je, že lze ze sklepa vyjít přímo na zahradu, nechodíme v pracovním oblečení do domu."

Teplo, ticho, tekutiny

„V lokalitě, kde dům stojí, hodně fouká, to je sice dobré v tropických dnech v létě," říká Jaroslav, „ale těch tady zase tolik není, vítr proto není vždy příliš příjemný. Ovšem tento možný nedostatek bohatě vyváží sluníčko, které se do oken v příznivých dnech opírá celý den. Když je v zimě nízko a svítí sem od rána až do večera, nepotřebujeme žádný doplňkový tepelný zdroj. Máme sice v domě připravený komín, původně jsme zde plánovali krb nebo krbová kamna, ale zatím jsme je za celou dobu, co zde bydlíme, nepotřebovali. Dokonce někdy vypínáme podlahové topení. Dům je zařazen do kategorie C Energetického štítku obálky budovy, roční spotřeba energie udaná projektem je 22 844 kWh/rok (vytápění 12457 kWh a ohřev TUV 4056 kWh). Reálná spotřeba podle faktur je 9 900 kWh/rok, při vytápěné ploše 222 m2 tedy 45 kWh/m2/rok. Za energie platíme nyní kompletně 2 600 Kč měsíčně. Okna jsou osazena pouze dvojskly, trojskla byla v době, kdy jsme dům pořizovali, relativně drahá a investice do nich by se nám úsporou plateb za energie nevrátila. Pro vytápění využíváme tepelné čerpadlo země/voda, v zahradě je uložen kolektor v délce 600 m."

Určitou bolestí dřevostaveb je nedostatečné tlumení zvuku. Ani zde to není jiné. „Pravda je, že když jsou děti v podkroví, tak tady dole všechno slyšíme. Dnes bych možná zpětně volil jinou skladbu podlah v patře. Je tam pět centimetrů betonu kvůli tuhosti, ale nyní bych tam dal raději písek – udělal bych podlahu suchou cestou, pak by pohltivost zvuku byla trochu lepší. Ale na druhé straně máme přehled o tom, co děti nahoře dělají," dodává Jaroslav s úsměvem.

„Vodu máme vlastní ze studny – vrt je hluboký 24 metrů. Vydatnost je asi čtyři kubíky denně, v budoucnu bychom chtěli pořídit přídavnou akumulační nádrž, protože kdyby byla velká sucha, nemusela by voda stačit. Na pastvině pro ovce jsme také zřídili betonovou nádrž na dešťovou vodu o objemu 13 m3."

Zastavěná plocha: 128 m2

Užitná plocha: 222 m2
Konstrukční systém: prefabrikované dřevěné bloky, konstrukce difuzně otevřená
Teplo: tepelné čerpadlo země/voda, 1. NP podlahové topení, sklep a podkroví radiátory
Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,21 Wm2K
Roční náklady na energie: 31 200 Kč
Architektonická studie: Ing. arch. Miloš Dunaj
Projekt: Ing. Pavel Bláha, Strakonice

Nejoblíbenější projekty dřevostaveb

Zobrazit celý katalog »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop