Vydání 05/2018

Jde to i zdařile a vkusně

U rodinného domu záleží nejvíce na tom, zda je investice vynaložená účelně. Jestli se jedná o dům od architekta, nebo dům z katalogu, je v tomto ohledu podružné. Ne každý typový dům totiž musí být vytržený z kontextu a ne každá stavba s několika partami subdodavatelů musí být katastrofou. I univerzální optimálnost katalogové nabídky se totiž dá vytáhnout do podoby zdařilé i vkusné. Stačí dolistovat na tu správnou stránku. A to se Janě a Tomášovi povedlo.

Kdybyste měli popsat váš vztah ke dřevu, co ve vás vyvolává, jaký pocit převažuje?

Dřevo milujeme. I synovi nejraději kupujeme hračky ze dřeva, což je v jeho pokoji vidět na první pohled. Bylo to rozhodujícím faktorem pro volbu dřevostavby? Rozhodnutí bylo celkem pragmatické; nečekaně jsme se ocitli bez střechy nad hlavou. Dřevostavba nám přišla kvůli rychlosti výstavby několikrát na mysl, ale domnívali jsme se, že na ni cenově nedosáhneme. Líbila se nám ale možnost ekologického a nízkoenergetického bydlení. Zajeli jsme proto na informační schůzku k vytipovanému dodavateli domu a zhruba po hodinovém rozhovoru s majitelem firmy jsme odjížděli pevně rozhodnuti pro dřevostavbu. Ukázalo se, že dům od nich má všechny výhody bydlení, které pro nás byly důležité, a navíc že se její cena tolik neliší od nabídek, které jsme měli na zděné domy.

O které důležité věci šlo?

Kromě rychlosti výstavby to byly klasické požadavky jako nízké náklady na energie. Preferovali jsme přírodní stavební materiál před cihlou nebo pórobetonem a hlavní důraz jsme kladli na kvalitu jak materiálu, tak pracovní síly. Protože sami si dům postavit neumíme, bylo pro nás zásadní, aby ti, co nám ho stavět budou, odvedli opravdu kvalitní práci. A v neposlední řadě u nás hrály roli i finance.

Vybírali jste dům z katalogu?

Ano, jak jsem zmínila, tlačil nás čas, a dodnes nás to mrzí. Vysněný dům jsme totiž měli už léta nakreslený, ale když máte věci uskladněné na třech různých místech, tak najít jeden obrázek je jako hledat jehlu v kupce sena. Čili abychom celý proces urychlili, sáhli jsme po katalogu, vybrali jeden dům a projektantka firmy s námi zdarma dořešila individuální úpravy. Obrázky „svého" domu jsme našli asi rok po nastěhování.

O jaké úpravy se jednalo?

Posunuli jsme příčku v koupelně přízemí, abychom zvětšili sprchový kout a částečně tak uzavřeli roh s technickým zázemím, kde je kotel, bojler, pračka a sušička. V horní koupelně jsme také zrušili příčku oddělující ložnici od šatny a tento prostor rozdělili nábytkem – šatnou tvořenou do tvaru U. Také jsme tu nechali pohledový krov. Prostor je tak otevřený až do střechy na úkor části půdy, ale ložnici to dodává na působivosti. Dále šlo o drobnější úpravy jako například narovnání příček mezi dětskými pokoji, které původně byly do tvaru Z, vytvoření spíže pod schodištěm proti kuchyni nebo jsme přidali malé okno nad schodiště, takže je teď dobře osvětlené.

Někteří stavebníci se dřevostavby bojí, protože přetrvává několik mýtů ohledně bydlení ve dřevě. Vás to neovlivnilo?

Ne. Dodavatele našeho domu jsme znali dlouhá léta a díky tomu, že víme, jak k projektům přistupuje, byli jsme v klidu. Asi v nás převládl pocit, že kdyby dřevostavby nebyly hodny trvalého bydlení, tak by je firma vůbec nestavěla. A pět let bydlení v dřevostavbě nás v tom jen utvrdilo. Myši máme doma, jen když je přinese kocour, zatím se k nám domů žádná skrz zeď neprohryzala. A že může dům shnít nebo shořet? Myslíme, že špatně udržovaný zděný dům je vystavený stejnému riziku. Je ale pravda, že se stále potkáváme s lidmi, kterým musíme vysvětlovat, že naše dřevostavba není v ničem riskantnější ani horší než bydlení ve zděném domě.

Jak dlouho trvala výstavba domu?

Nejdéle se, klasicky, čekalo na stavební povolení a vyřízení dokumentace k pozemku a následně k projektu domu. Hrubá stavba trvala jen pár dnů v červenci, celkově byla stavba hotova v září, v říjnu proběhly interiérové dodělávky jako pokládku podlahy, malování, obklady, montáž kuchyně... a na začátku listopadu jsme se stěhovali.

Měli jste nějaké subdodavatele ve vlastní režii, nebo šlo o dům na klíč?

Měli jsme domluvené kamarády na elektrické, topenářské a instalatérské vícepráce. Dodavatel stavby vždy vše připravil tak, jak bylo pro subdodavatele třeba, takže nedošlo k žádnému prodlení. Sami jsme si pak bílili, pokládali podlahu a zajistili obkladačské práce.

Jaký systém jste volili pro topení a ohřev vody?

Využíváme plynový kondenzační kotel. Dali jsme na radu našeho kamaráda instalatéra a jsme spokojeni.

Zbytek spotřebičů jede na elektřinu?

Ano, klasika – indukční deska, lednice, pračka, sušička, myčka...

A s roční spotřebou za energie jste spokojeni? Máte srovnání oproti minulému bydlení?

Jsme nadmíru spokojeni. I s příchodem syna, kterého takzvaně „látkujeme" – používáme látkové pleny, jede elektrická pračka, sušička a myčka neustále. I přesto se se spotřebou energie včetně plynu dostáváme hluboko pod částky, na které jsme byli zvyklí z minulého bydlení.

To minulé bylo zděné?

Ano, bydleli jsme v paneláku, v bytovce i v řadovce.

Když toto bydlení porovnáte s dřevostavbou, co byste řekli po pětileté zkušenosti?

Nejvíce oceňujeme klid, kdy za zdí nemáme cizí lidi. Díky tomu, že má naše dřevostavba perfektní zvukotěsné vlastnosti, při zavřených oknech neslyšíme zvenčí nic. Oceňujeme to právě teď, kdy se v sousedství staví nové domy, a to nadělá dost hluku. Oproti dřívějšímu bydlení ale nemusíme řešit ani vlhkost v domě, šero nebo chladno. Prostě bydlíme v domě, který je teplý, světlý, vzdušný... a náš.

Jak je to s hlukem uvnitř – příčky, zvuky mezi patry?

Nikdy jsme to nějak přímo nezjišťovali, nebyl důvod, protože jsme s hlukem v rámci domu neměli nikdy problém. Až jednou jsem se ptala kamarádky, která má velmi podobnou novostavbu z pórobetonu, jestli by mi nepůjčila „chůvičku", že ta moje se rozbila. A ona mi řekla, že žádnou doma nepoužívá, že syna přece slyší, když se vzbudí. Teprve tehdy jsme si uvědomili, že zvukové vlastnosti naší dřevostavby budou asi někde jinde. A šli jsme si koupit novou chůvičku.

Využíváte centrální řídicí systém? Lze jej ovládat dálkově přes internet?

Ne. Přišlo nám to zbytečné. Vše zvládáme řídit stiskem pár tlačítek.

Jak využíváte dešťovou vodu?

Dešťovou vodu „sbíráme" na zalévání zahrady do nádrží a sudů. Zvažovali jsme i zavedení dešťové vody na splachování toalet, ale instalatér nám to rozmluvil – že se prý pak výrazněji ničí materiál od záchodu po trubky.

Jděte... Přitom já bych řekla, že nejen toaleta, ale i pračka by vám poděkovala za "měkké" zacházení. Tak třeba až budete stavět znovu, možná něco změníte.

U nás je v kohoutcích extrémně měkká voda, takže spotřebiče nám děkují i tak. Něco bychom ale změnili určitě. I když se tady a teď cítíme maximálně spokojeni a neměnili bychom, občas žertuji, že na důchod si necháme postavit jiný dům, bungalov maximálně tak 3+kk, což nám bude bez dětí plně stačit a manžel nebude nadávat, že půlku soboty trávíme úklidem.

Kdybyste měli jedním slovem vyjádřit přístup a kvalitu dodavatele stavby, které by to bylo?

Super.

A dvěma slovy spokojenost s bydlením v dřevostavbě?

Rozhodně super!

Typ domu: nízkoenergetický
Zastavěná plocha: 88 m2
Užitná plocha: 139 m2
Konstrukční systém: sendvičový panel NEMA EKO – difuzně otevřený systém
Teplo: vytápění plynovým kondenzačním kotlem Vailant
Větrání: přirozené
Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,18 W/m2k
Roční náklady na energie: plyn + voda + elektřina – 26 000 Kč / rok
Projekt a realizace: NEMA spol. s r. o., www.nema-drevostavby.cz, 2013

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop