Vydání 05/2018

Kontrast mezi dvěma světy

Uhlazená, elegantní, jednoduchá a přímá architektura funkcionalismu udává rámec pro život ve světlém a vzdušném vnitřním prostoru. Je neutrálním plátnem pro stále se měnící dění uvnitř. Nyní mu sekunduje zemitý interiér s historickými kousky, ale zanedlouho tomu může být jinak. Tvarosloví domu však tyto proměny s nadhledem unese.

Dřevostavbu jsem zvolil naprosto záměrně. Zatímco jsem stále ještě bydlel ve zděném domě, postupně jsem od přátel, spokojených obyvatel dřevostaveb, slýchal o jejich výhodách. Když uzrál čas na změnu, začal jsem se vzdělávat v oboru a navštěvovat veletrhy, kde jsem si později po zralé rozvaze vybral dodavatele.

Doma není jen uvnitř

Vněkolika předchozích bydleních jsem si mohl osahat, jak různá řešení fungují a co mi vyhovuje. Do rodinného domu jsem se narodil a zahrada je pro mě neodmyslitelnou sou částí životního prostoru. I když ruch velkoměsta mám rád, pro život potřebuji klidné místo a blízkost přírody, proto jsem hledal pozemek mimo hlavní město s přijatelnou dojezdovou vzdáleností, což se podařilo. Okolí je tím nejdůležitějším, z toho důvodu jsem vybral parcelu z části obklopenou nezastavitelným územím. Místo zůstane takové, jaké je, bez další zástavby. Z terasy se můžete dívat do přírody a pozorovat srnky.

Jasná vize – snazší cesta

Velmi se mi líbí styl funkcionalistických brněnských vil. Již během první konzultace s architektem jsem přišel s pár vizualizacemi pro lepší představu mé vize domu a již počáteční výstupy mi lahodily. Přál jsem si, aby nový dům působil vzdušně, lehce a minimalisticky. V jeho jádru měla být prostorná obytná místnost – spojení relaxační zóny, jídelny a kuchyně. První patro mělo být pouze pro mne a ne pro hosty, proto je v přízemí hostinský pokoj se vstupem k bazénu a na zahradu. Bezbariérový, stejně jako vstup a dolní koupelna. Pracovna v horním patře se mi v předchozím bydlení neosvědčila, proto tentokrát zůstala v přízemí. Horní patro tak slouží pouze odpočinku. Důležité pro mne bylo mít terasu s bazénem, kam vejdu suchou nohou přímo z interiéru, aniž bych musel přes trávník. Do budoucna bude zahrada takovou útulnou soukromou oázou a spolu s přízemím to také bude místo pro veškeré společenské dění v domě.

Radost v každém kroku

Když se dům zhmotňuje, je to zážitek sám o sobě. Hrubá stavba ještě tak dokonale nevypadá, ale jak práce postupují dál, máte větší a větší radost. Je pro mne ohromně důležité, jak se mi v domě spí. Tady cítím takový klid a nejenže se tu dobře odpočívá, ale rád se sem vracím. Není to o velikosti, ale o energii.

Hra s prostorem uvnitř

Interiér v čase ještě dozná nějakých změn. Současný nábytek jsem již vlastnil a je pravda, že sem dodává úplně jinou zemitou složku. Neměl jsem prozatím prostor přizvat interiérového designéra a teprve se uvidí, jestli interiér odlehčíme nebo zůstaneme v zemitějších tónech. Mám rád, když interiér není sterilní a nefunguje pouze jako okrasa. Tento současný styl je takovou protiváhou čisté architektuře domu. Mám rád propojení moderna a historie, jeho kontrast. Je pro mě důležité mít také velký stůl, aby se mohla sejít rodina, přátelé, a abych jim mohl navařit a postarat se o ně.

Místa, která těší

A které detaily jsou nejoblíbenější? Skvělý je vstup do domu, velmi vzdušný a příjemný. Užívám si denní světlo v celém objektu a vůbec světelnost jako takovou. Líbí se mi prostory perfektně vymyšlených koupelen, výhledy do přírody z celého domu, obývací pokoj, zahrada, terasa... Také schodiště je krásný zajímavý prvek, i když pravda skleněné zábradlí není nejpraktičtější. Zvolil bych ho ovšem znovu. Celkově jsem z domu prostě nadšený a těším se, co život v něm přinese.

Typ domu: nízkoenergetický
Zastavěná plocha: 204 m2
Užitná plocha: 212 m2
Konstrukční systém: skeletová dřevostavba, difuzně otevřená stěna, skladba LUCERN MINERAL
Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,138 W/m2K
Projekt: LUCERN dřevostavby s.r.o., Ing. arch. Jaroslava Vozková
Realizace: LUCERN dřevostavby s.r.o., www.lucern.cz, 2017

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »