Finále 2018

Navrženo pro život

Dobrý dům je mozaika tisíce drobností správně poskládaných do jednoho obrazu. Cesta mnoha rozhodnutí a kompromisů. Když se tento proces podaří a vše do sebe zapadne, zdá se to někdy tak přirozené a jednoduché, že bychom se nad tím snad ani nepozastavili. Ovšem o to víc úsilí, kreativity a dobrých rozhodnutí za výsledkem stojí. Tahle stavba je přesně taková. Tak akorát velká pro život jedné rodiny, navržená do harmonického celku s minimálními provozními náklady a mnoha nápaditými detaily, které život v ní dělají příjemnějším a jsou krásné na pohled.

Úzký a dlouhý pozemek si prostě říkal o individuální dům. Typový projekt není tak snadné vybrat, aby vám perfektně sedl, a stejně tak není jednoduché jej funkčně usadit na specifickou parcelu. A tak se Jana s Pavlem rozhodli vydat cestou vlastního domu na míru.

„Rozhlíželi jsme se na výstavách, hledali v časopisech a nejvíce sympatické nám byly stavby naší paní architektky. Navštívili jsme některé rozestavěné domy v různé fázi dokončenosti a udělali si lepší představu o konstrukčním systému z masivních dřevěných panelů a jeho realizaci. Také nás nadchla koncepce, kdy architekt dlouhodobě spolupracuje s dodavatelem. Navzájem se znají a je předpoklad, že v procesu vznikne méně chyb. Z pohledu investora je to praktičtější, když se něco stane."

Smysluplná investice

Spolupráce s architektem znamená individuální přístup, ale také odpovídající cenu projektu a znalost sebe sama. Musíte totiž vědět, co chcete, a dělat spoustu rozhodnutí formujících výslednou podobu vašeho domova. Stejně tak ne každý dokáže ocenit hodnotu kvalitního projektu. „Spousta lidí nás zrazovala od větší investice za projekt a architekta. Zdála se jim neopodstatněná. Někdo upřednostňuje nižší výdaje na začátku, my jsme se ale vydali cestou kvalitního projektu, vyšších vstupních nákladů a úspor během užívání."

Návrh krok za krokem

Důležitá počáteční rozhodnutí byla vykonána. A co dál? „Jako první se k nám přišla paní architektka podívat, aby poznala náš životní styl a potřeby. Posléze nám představila první návrh, který se vlastně od finálního příliš nelišil. Ano, upravovali jsme vnitřní řešení, ale základní objem setrval.

V průběhu se dům také důkladně optimalizoval, pečlivě se volila velikost oken a vypracovávaly detaily pro žádost o dotaci.

Pasivní? Ano, prosím

Jana s Pavlem byli rozhodnutí nejen pro dům individuálně navržený, ale také pasivní. Proč? „Pasivní dům jsme chtěli od samého počátku. Zdál se nám totiž zajímavý s ohledem na budoucí náklady. Mnoho let před samotnou stavbou jsme se o pasivní domy zajímali, ale ty první vypadaly tak nějak podivně. Během let se však dál vyvíjely, až do podoby, která byla od běžného domu k nerozeznání. Rozhodnutí tedy bylo jasné. Podařilo se nám také získat dotaci, ale nebyla primární motivací."

Domov bez vlhkosti

Je tady ale ještě jeden důležitý detail, který stavebníky motivoval k volbě pasivního domu a s ním spojenými technologiemi – kvalita vnitřního prostředí. „Bydleli jsme v přízemním mezonetovém bytě v novostavbě. Jak to tak v dnešní době bývá, byla provedena s minimálními netěsnostmi, kvalitními těsnými okny a cirkulační digestoří bez odtahu, což způsobovalo hromadění vlhkosti uvnitř. Přestože jsme prakticky pořád větrali, okna se nekompromisně rosila a na některých okenních rámech se objevily i plísně. Nehledě na to, že otevřené okno znemožňovalo používat bezpečnostní systém – jakýkoli hmyz spouštěl signalizaci. A to nebereme v potaz únik tepla neustálým větráním. V podstatě jsme si tam díky neustálému větrání zvykli na studený odchov."

Po této zkušenosti je nové bydlení ideální, navíc zde bleskurychle schne prádlo: „Máme pocit, že nucené větrání v novostavbách je dnes nutnost."

Vzduchotechnika je spuštěna po celý rok. Nespotřebuje příliš energie a součástí je i takzvaná aktivní rekuperace, která umí vzduch v létě přichladit a v zimě dohřát. Neustálé proudění vzduchu navíc udržuje rozvody čisté – nedrží se v nich prach ani pavouci.

Tepla stačí trošku

Dům vytápí několik sálavých panelů a komfort dotváří podlahové topení v koupelnách spolu s topnými žebříky. „Návrhově panelů vycházelo více, ale ze zkušeností uživatelů jsme věděli, že jich není potřeba tolik. Praxe ukázala, že je to tak." Pro atmosféru v zimě jsou v obývacím pokoji instalována ještě kamínka s malým výkonem.

Elektrickou energii pomáhá vyrábět fotovoltaika na střeše. Než bude aktuální ukládání do baterií, odcházejí přebytky do sítě. Dům je také inteligentní: „Máme rozhraní, přes které můžeme dům ovládat a přes tablet nastavit topení, stínění a podobně."

„První rok po nastěhování byl náročný. Dotahovali jsme podklady k dotaci a postupně doplňovali nábytek. Nebyla tu světla, dokončené koupelny ani sedačka v obýváku. Dnes už je to ale úplně o něčem jiném. V domě se bydlí příjemně a jsme tu opravdu moc spokojeni. Vložená energie stála za to."

Technické parametry:

Typ domu: pasivní
Zastavěná plocha: 175,59 m²
Užitná plocha: 145,5 m²
Konstrukční systém: masivní dřevěné panely DEKPANEL
Teplo: sálavé elektrické vytápění – princip je charakteristický téměř bodovým zdrojem sálání, vyzařujícím teplo všesměrově do vytápěného prostoru sálavými elektrickými panely umístěnými pod stropem a na stěnách. Teplota sálavé plochy nepřesahuje 50 °C. Celkový navržený výkon sálavého elektrického vytápění je 5,85 kW; doplňkový zdroj lokální krbová kamna o 5 kW

Větrání: řízený systém větrání s rekuperací tepla. Jednotka s aktivní rekuperaci tepla Nilan VPL 15K TOP, která se zbytkovým teplem podílí na ohřevu větraného vzduchu a tedy i na vytápění objektu. Jednotka pokrývá, dle výpočtu, 55 % potřeby tepla na vytápění. Na pokrytí zbývající potřeby tepla na vytápění se podílí ze 25 % sálavé elektrické rohože a panel a z 20 % lokální krbová kamna s uzavřeným topeništěm.

Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,14 W/m2K
Projekt: ARCHCON atelier, s.r.o., www.archcon.cz, 2015
Realizace: DŘEVOSTAVBY BISKUP, s.r.o., www.drevostavbybiskup.cz, 2016

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop