Vydání 02/2018

Srub s kovovými doplňky

Už před několika lety, kdy jsme tady byli na návštěvě poprvé, nás tento srub zaujal svými netradičními postupy, které architekt Zdeněk Šimoník přenesl ze zděných domů do konstrukce masivní dřevostavby. Po letech jsme se přijeli přesvědčit, zda a jak fungují a jestli jsou majitelé i autor spokojeni.

Systém konstrukce stavby zachovává tradiční postupy, předpokládanému sedání okolo 15 centimetrů byly přizpůsobeny dispozice, nátěry i řešení zařizovacích předmětů. „Ve spárách mezi trámy je vložena ovčí vlna, i to je tradiční postup," vysvětluje Zdeněk Šimoník. „Utěsnění dodatečně vzniklých mezer ovčí vlnou či tmelem jsme tady nedělali, byli jsme přesvědčeni, že tepelná stabilita domu je i tak dostatečná."

Dřevu kov nevadí

A i po čase zaujmou stejné věci – hojně využité klempířské prvky a kovové obložení, to vše je nejen funkční, ale také příhodně kontrastuje s masivním dřevem. „Použili jsme klasické klempířské prvky, využívané na zděných domech," pokračuje architekt, „neboť mají své opodstatnění a používají se takto stovky let. Dřevo není mimořádně trvanlivý materiál a připravit ho o konstrukční prvek oplechování není podle mého úplně rozumné, protože se pak každá závada špatně opravuje. S odstupem času již víme, že naše postupy jsou funkční."

Stěžejní je ochrana stavby

Velká pozornost byla věnována nátěru stavby. Není divu, ten vlastně nahrazuje jiné ochranné kabáty domu – obklady či omítku, musí tedy vydržet mnoho. I zde se rozvaha a pečlivost vyplatily. „Použili jsme čiré nátěry, které zachovávají nejvíce původní strukturu a barvu dřeva. Nanášejí se ve třech vrstvách – první je impregnace a další dva jsou ochrana proti UV záření. My jsme si první nátěr dělali sami s partou kamarádů částečně i proto, že jsme chtěli, aby byl udělán opravdu precizně, aby vydržel. Musím říci, že to bylo „zábavné martyrium", natírali jsme týden v šesti lidech a od té doby víme, že už bychom to nechtěli absolvovat znovu, a opravdu zodpovědně zacelujeme každou chybičku v nátěru. Standardně by se měl nátěr obnovovat vždy po třech až pěti letech, my jsme stavbu natřeli kompletně jednou a od té doby stačí dílčí opravy již mnoho let, takže dnes bych to s klidným svědomím doporučil i klientovi. My jsme to tady odzkoušeli v extrémních podmínkách – jsou tu velké výkyvy teplot, hodně tu prší. Radost máme i z toho že si srub zachovává stále stejnou barvu, nevybledl ani neztmavl."

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop