Finále 2018

Adresa? Jeseníky U svahu

Krásné místo, téměř nedotčená příroda chráněné krajinné oblasti. O stavbě srubu zde majitelé tradiční, ale komfortně vybavené roubenky ani neuvažovali, protože do Jeseníků se podle nich srub nehodí. Roman sem jezdí od dětství, a proto otázka, proč si postavil roubenku právě tady, byla zcela zbytečná...

Pozemek zde sháněl od svých osmnácti let. Nebylo to jednoduché, v této části Jeseníků jich není mnoho, a volných ještě méně. „Nakonec se na nás usmálo štěstí," začíná vyprávět, „a pozemek jsme tu koupili. Byl již se stavebním povolením, ale na zděný rodinný dům, museli jsme tedy vyřídit změnu stavby před dokončením pro roubenku."

Bestcedr

Cedr si pro stavbu své roubenky vybrali kvůli jeho vlastnostem. Chová se nejlépe také jako stavební materiál – přírodní dřevo nechtěli kvůli sedání, lepené hranoly zase kvůli obsahu lepidla. „Jsem velmi rád za naši volbu," potvrzuje rozhodnutí Roman, „neměli jsme žádný problém, stavba sedla maximálně o dva centimetry, spokojeni jsme i s firmou, neměli jsme žádné výhrady. Výhodou je, že cedrové dřevo se nemusí povrchově ošetřovat – zevnitř ani zvenku není žádný nátěr. Roubenka už stojí tři roky a je stále v perfektním stavu, vypadá, jako bychom ji postavili před měsícem. Horní skříňky kuchyňské linky mohou být díky použitému dřevu zavěšeny na zdi, nebylo nutné řešit speciální upevnění. Jediné místo, kde jsou kluzné lišty, jsou koupelny – mramor je velmi křehký, nalepili jsme ho tedy na kluzný systém."

Co si uděláš sám...

Dům si majitelé navrhli sami, ke spolupráci však přizvali architekta Radka Klímu, který pomohl s návrhem a vyhotovil studii. Stavební firma pak vyhotovila finální projekt. Roman pracuje se dřevem, má stolařskou firmu, a přestože měl zkušenost spíše s realizací hospodářských objektů, roubenku postavil sám. „Dodavatelská firma nám předala kompletní hrubou stavbu – korpus, štíty, veškeré konstrukce a perfektní podrobný projekt s velmi dobře zpracovanými detaily, se stavbou pak opravdu nebyl problém. Dům jsme postavili a poté do něj vyrobili i nábytek."

Teplo z kachlů

Každého, kdo vstoupí do světnice, upoutají velká kachlová kamna, která v takové chalupě nesmí chybět. „Protože jde o stylovou chalupu, chtěli jsme původně klasický kachlový sporák," vysvětluje Roman. „Část kamen slouží na vaření a pečení a v chladnějších obdobích na jaře a na podzim navíc vytopí pohodlně celý dům, protože teplo naakumulované při topení z nich sálá do druhého dne. Druhá, hlavní část kachlových kamen pak obsahuje vodní výměník, v němž se při topení ohřívá voda, která se ukládá v akumulačních nádržích o objemu 1500 litrů. Tepelný komfort je zde opravdu velký. Domy tohoto typu se snadno a rychle vytopí, mají minimální ztráty, takže vyšší náklady na pořízení se pak levnějším provozem značně kompenzují."
V kachlových kamnech je instalováno automatické řízení. Ovládání je velice jednoduché – jakmile seteplo naakumuluje do nádrží, začne vytápění řídit termostat. Lze nastavit temperování, které vydrží asi týden, případně kombinaci s elektrokotlem.

Udělal byste dnes něco jinak?

„Součástí domu jsou také dvě sauny – finská a infrasauna. Dnes si říkám, že finská sauna měla být venku, ale to je to jediné, co bych udělal jinak, jinak jsme s domem maximálně spokojeni," říká Roman. „Jezdíme sem s dětmi, kdykoli nám to čas dovolí. Bydlíme v klasickém zděném domě, takže rozdíly jsou přímo hmatatelné. V roubence se nám bydlí zcela jinak, jde o naprosto jinou úroveň bydlení, jiný komfort. A potvrdili to všichni, kteří sem přijeli na dovolenou. Ten dům přiroste rychle k srdci, nevím proč, ale je to tak.
V loňském roce jsme se rozhodli roubenku na zkoušku pronajmout. Zatím jsme měli štěstí na návštěvníky, všichni se k domu i k jeho vybavení chovali zatím slušně. Navíc o pronájem mají zájem lidé, kteří hledají nějaký nadstandard, případně uvažují o výstavbě podobného domu...

Zastavěná plocha: 140 m2
Užitná plocha: 250 m2
Konstrukční systém: roubení, masivní cedrový trám
Ošetření stěn: žádné
Teplo: teplovodní vytápění, zdroj – kachlová kamna s akumulačními nádržemi, elektrokotel
Návrh: Ing. Radek Klíma
Realizace: CEDAR HOME s.r.o., www.cedar-home.cz; Stolařství Roman Boháček, www.roubenkausvahu.cz

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop