Skleněné schody, dveře a příčky v interiéru ano, či ne?

Skleněné schody, dveře a příčky v interiéru ano, či ne?

Redakce | Pondělí, 13. prosinec 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Sklo proniká do moderních interiérů stále častěji. A zdaleka nemusí jít jen o industriálně laděné kompozice v kombinaci s kovem. Možnosti soudobých skleněných příček, dveří, schodů nebo částí podlah rozšiřují možnosti designu prostoru o mnoho dalších dimenzí. Potřebujete prosvětlit temné kouty, oddělit prostor funkčně, ale ne opticky, nebo jste prostě jen milovníky čistých linií? Tak pojďte načerpat inspiraci...

Sklo jakožto přírodní materiál je lehký a nadčasový. S jeho použitím vyčarujete volný a prosvětlený interiér, který ale může současně fungovat s ohledem na oddělení jednotlivých funkcí. Nejčastěji se skleněné stěny využívají k oddělení zádveří, které díky nim nebude působit tmavě a stísněně. Stejně tak může skleněná příčka pomoci při funkčním, ale ne optickém oddělení kuchyně od obývacího prostoru. Skleněné stěny se vyrábějí z bezpečnostního kaleného skla, nejčastěji o tloušťce 10-12 mm.

Oproti klasickému sklu vyniká sklo kalené svojí bezpečností a také několikanásobně vyšší pevností. Pokud i tak dojde k jeho rozbití, podobně jako u autoskla se rozbije na malé, tupé úlomky, aby se minimalizovalo riziko pořezání. Bezpečnostní kalené sklo má tvrdý povrch, který je odolný proti poškrábání a umožňuje snadnou údržbu.

Sklo může být zcela čiré a průhledné, zajímavých realizací ale docílíme i použitím matného satináta (průsvitné, ale neprůhledné) nebo skla s grafickým motivem. Sklo se dá ozvláštnit i s použitím laseru, pískováním, gravírováním, nebo použitím barvy. Prosklené stěny mohou být vyrobeny také v protipožárním a zvukově-izolačním provedení.

DrevoaStavby.cz | Skleněné schody, příčky a dveře v interiéru

TIP: Abyste byli spokojeni s výsledkem, je nutné zejména pečlivé zaměření, ale také montáž a servis. Foto: Dorsis

Otázky pro odborníka


Do kterého interiérového stylu se prosklené dveře a příčky nejvíce hodí?

Ať už vzýváme minimalismus, nebo eleganci, vždy dojdeme k požadavku celkového souladu interiéru. Pokud je celý prostor koncipován umírněně, jistě je vhodnější vsadit sklo do klasického rámu. V případě moderně pojatých interiérů jsou možnosti mnohem širší – celoskleněná dveřní křídla vždy přinesou zcela novou estetiku, ať již v podobě posuvných nebo designových pivotových dveří. Zvlášť pivotové dveře s neviditelnými panty svou designovou jednoduchostí k využití skla přímo lákají.

Narůstá v moderních interiérech poptávka po skleněných stěnách?

S požadavkem na rozdělení prostoru při zachování celkové světlosti se setkáváme stále častěji. Pro tento účel jsou ideální naše rámové dělicí příčky Digero. Jedná se o bezpečnostní sklo vsazené do hliníkového rámu s možností průchodu ve formě dveřního křídla. Výsledkem je prosvětlený prostor esteticky a funkčně oddělený designovou prosklenou stěnou a dveřmi.

Jak moc je možné ovlivnit celkový design skleněné příčky?

Většinu plochy příčky Digero tvoří sklo. Nejžádanější jsou samozřejmě skla průhledná, jsme ale schopni aplikovat i skla poloprůhledná, gravírovaná, nebo s úpravou Satinato. Dělení skleněných polí příčkami je zcela individuální, je tedy možné dělit prostor velkými skleněnými plochami nebo naopak zvolit menší skleněná pole a nechat více vyniknout industriální charakter příčky. Samotný rám lze pochopitelně lakovat v celé škále vzorníku RAL, aby co nejlépe odpovídal charakteru interiéru. Významným designovým prvkem je dveřní křídlo. Naše již zmiňovaná příčka Digero umožňuje volbu nejen klasických otevíravých dveří, ale můžete využít i možnost posuvných či pivotových dveří. Pokud je potřeba umístit příčku do menších prostor, jsou posuvné i pivotové dveře ideální.

Do jaké míry propouštějí skleněné příčky hluk a pach z kuchyně do odděleného prostoru?

Samotná prosklená dělící příčka zabraňuje průchodu pachů stejně, jako běžná zeď. Prostup hluku příčkou je zhruba stejný jako při použití běžných plných dřevěných dveří.

David Velimský DORSIS, s.r.o.
David Velimský
DORSIS, s.r.o.

Foto: Martin Zeman

Celoskleněnou příčku je potřeba zvážit


  • Skleněná příčka musí být dobře ukotvena do podlahy a do stropu. Může dojít k situaci, kdy stropní konstrukce – například u sádrokartonových podhledů – není dostatečně pevná a je třeba situaci řešit za pomoci dodatečné ocelové konstrukce.
  • Pokud chcete příčkou předělit dosud spojitý prostor, pozor na podlahové vytápění – skleněná příčka by mohla způsobit poškození spirál a pozdější problémy s celou vytápěnou plochou.
  • Pokud mají být v příčce také celoskleněné dveře s podlahovým samozavíračem, je třeba připravit v podlaze otvor o hloubce přibližně 20 cm – ideálně je proto třeba informaci o instalaci tohoto vybavení mít už ve chvíli, kdy se vylévá budoucí podlaha.
  • Skleněnou stěnu musíme do bytu/domu nejdříve dostat. Proto je nutné vždy pečlivě proměřit přístupovou cestu k místu instalace – tedy výšku a šířku stavebních otvorů nebo rozměry schodiště.
  • Alfou a omegou zdařilé instalace je také přesně zaměřený prostor – kalené sklo, že kterého bývají stěny vyrobené, totiž není možné nijak velikostně upravit (například přibrousit).
  • Místo budoucí příčky nesmí být příliš nerovné nebo hrbolaté – to je věc, která se standardně prohlíží při zamření prostoru. Drobné nerovnosti může skrýt kotvící profil, ty větší bude nutné odstranit a začistit před samotnou instalací příčky.

DrevoaStavby.cz | Skleněné schody, příčky a dveře v interiéru

obr.: Prosklená příčka naopak nemusí být od podlahy až ke stropu – poskytne tak prosvětlení prostoru i bez narušení soukromí. Cílem pivotových dveří je maximálně využít šířku dveřního otvoru. Foto: Dorsis

DrevoaStavby.cz | Skleněné schody, příčky a dveře v interiéru

obr.: Častým místem pro skleněnou příčku v kombinaci s celoskleněnými dveřmi bývá předěl mezi chodbou a obytným prostorem. V kouřové variantě jde i o částečné optické oddělení prostorů. Foto: Dorsis

DrevoaStavby.cz | Skleněné schody, příčky a dveře v interiéru

obr.: Moderní design dělené příčky Digero v kombinaci s pivotovými dveřmi Axon, na celou světlou výšku místnosti, je elegantní a nadčasový. Otočné pivotové dveře s neviditelnými panty se dají otáčet o 360°. Panty mají nosnost až 150 kg a dveřní křídlo může mít výšku 3 metry a šířku 2,3 metru. Foto: Dorsis

Neviditelná bezpečnost


Velmi časté je použití skla jako zábradlí u schodiště – je totiž téměř „neviditelné" a přitom zajišťuje perfektní bezpečnost. A to nejen přímo u vlastního schodiště, ale také jako zábradlí v patře nebo u ochozu. Skleněná zábradlí se nejčastěji vyrábějí ze dvou skel o tloušťce 8 mm, která jsou spojena speciální fólií. Výsledné vrstvené sklo (VSG) vyniká vysokou pevností a bezpečností, při rozbití se nerozpadne, protože ho středová fólie drží pohromadě. Skleněné zábradlí je možné uchytit bodově pomocí nerezových terčů nebo do profilů. Jako madlo může sloužit přímo leštěná hrana skla, nebo klasické kulaté či hranaté madlo.

DrevoaStavby.cz | Skleněné schody, příčky a dveře v interiéru

obr.: Skleněné zábradlí opticky nedělí a nezmenšuje prostor – je proto ideální jako bezpečností prvek v horním podlaží, kde schodiště ústí do malé a často tmavší chodby nebo haly. Foto: Denis Magilov, Zdroj: Dreamstime

DrevoaStavby.cz | Skleněné schody, příčky a dveře v interiéru

obr.: Kombinace skla a dřeva působí teplým a příjemným dojmem. Sklo podtrhuje lehkost a eleganci prostoru. Foto: Denis Magilov, Zdroj: Dreamstime

Rada odborníka


Skleněná zábradlí se nejlépe hodí tam, kde je požadavek na transparentnost a otevřenost. V moderním interiéru se jedná o opticky bezkolizní oddělení jednotlivých provozů. Významnou výhodou skla je fakt, že může být nosným prvkem souvisejícího schodiště a zároveň tvořit designově čisté a téměř neviditelné zábradlí. Může tak velmi dobře vyniknout odlehčená linie nejen schodiště, ale i souvisejících konstrukcí.

Nevýhodou skleněných zábradlí je mimo jejich vysoké ceny a značné hmotnosti i požadavek na perfektní stavební připravenost. Je třeba mít na mysli, že v případě stavebního skla použitého na zábradlí je nezbytné použít skla lepená, jejichž hmotnost tím pak velmi vzrůstá. Proto je velmi důležité již při plánování samotné stavby důkladně zvažovat, jaké zábradlí je možné v projektu použít, s jakým výsledným efektem, technickými možnostmi a navazujícími náklady.

Ing. arch. Petr Šuman - SWN Moravia, s.r.o.

DrevoaStavby.cz | Skleněné schody, příčky a dveře v interiéru

obr.: Pochozí sklo je možné použít i k osvětlení schodiště všude tam, kam by se jinak přirozené světlo jen těžko dostávalo. Foto: Denis Magilov, Zdroj: Dreamstime

Sklo, po kterém se šlape


I když to není zase až tak časté, v interiérech domů a bytů se dnes můžeme setkat i s pochozím sklem. Nejčastěji ve formě samotných nášlapů schodiště, popřípadě jako část podlahy, umožňující průhled do spodního podlaží. Luxusní podpodlahové vinotéky mívají poklop nejčastěji právě z pochozího skla, aby se majitel mohl kochat svou sbírkou i z obýváku. U schodišťových stupňů je hrana skla leštěná nebo broušená. Pochozí sklo se vždy skládá ze dvou nebo více tabulí propojených jednou nebo více vrstvami pružné fólie s vysokou pevností. Fólie může být buď průhledná, matná nebo barevná. Nášlapná vrstva skla se často provádí v protiskluzném provedení.

DrevoaStavby.cz | Skleněné schody, příčky a dveře v interiéru

obr.: Skleněné nášlapy schodů se nejčastěji kombinují s kovem. Foto: Denis Magilov, Zdroj: Dreamstime

Autor článku: Dagmar Česká

DaS 6-2021
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop