Když interiér dřevostavby ovládne překližka

Když interiér dřevostavby ovládne překližka

Lucie Němcová | Čtvrtek, 16. březen 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevo si do našeho domova nachází cestu nejen skrze konstrukční systém dřevostavby. Byla by ostatně škoda nevyužít pohledové a mnohé další nenahraditelné kvality tohoto hřejivého materiálu i uvnitř. Tentokrát se podíváme na výrobek s širokými možnostmi využití a vlastnostmi, které v některých aspektech předčí i masivní dřevo – překližku.

Překližka vznikla v druhé polovině 19. století, kdy se řadila ve srovnání s hliníkem a ocelí mezi dobře dostupné materiály. Velmi rychle si získala svoji popularitu a dodnes je neodmyslitelným výrobním materiálem nejen v nábytkářském průmyslu.

Překližka jako doména interiéru dřevostavby

Překližka je deskový materiál vyrobený ze tří a více loupaných a krájených dýh, které jsou k sobě lepeny křížem. Díky tomuto postupu se vyznačuje skvělou tvarovou a rozměrovou stálostí, lepší, než v případě masivního dřeva. Lepení dýh na sebe kolmo ke směru vláken omezuje borcení a umožňuje vytvořit desky velkých rozměrů s vynikajícími mechanickými vlastnostmi. Tloušťka desek se pohybuje nejčastěji v rozmezí 4 až 25 milimetrů a odvíjí se od počtu vrstev. Podle směru vláken vrchních konstrukčních dýh – překližovaček, jsou překližky podélné a příčné. Překližka svým dekorativním povrchem může být doménou interiéru. Lze ji upravit barevným nátěrem, nebo ponechat v přirozeném vzhledu.

překližka detail

Obr.: Překližka je deskový materiál vyrobený ze tří a více loupaných a krájených dýh, které jsou k sobě lepeny křížem. Foto: iDesignArch a archiv

Druhy překližky a jejich využití

Pro svoje vynikající vlastnosti, mezi které patří vysoká pevnost, houževnatost, pružnost při nízké objemové hmotnosti nebo rozměrová stabilita překližka nachází využití v konstrukcích staveb i při výrobě nábytku nebo obalů. Lze z ní tvořit podlahy, obklady stěn a třeba i menší samostatné stavby.

překližka knihovna obdél

Obr.: Truhlářská překližka je určena pro všestranné použití a v interiéru pro bydlení se potkáme právě s ní. Foto: iDesignArch a archiv

Truhlářská překližka

Truhlářská překližka je určena pro všestranné použití a v interiéru pro bydlení se potkáme právě s ní. Konečnou povrchovou úpravu tvoří zpravidla loupaná dýha z jehličnatých nebo listnatých stromů. Je lepena formaldehydovým lepidlem a určena pouze pro vnitřní použití. Truhlářské překližky jsou vyráběny z různých druhů dřeva, které určují konečný dekor a kresbu povrchu. Nehodí se do vlhkého a mokrého prostředí.

překližka židličky

Obr.: Truhlářská překližka je často využívána při tvorbě nábytku. Foto: iDesignArch a archiv

Další typy překližek nacházejí uplatnění i ve stavebnictví, průmyslu, veřejných budovách, jako obalové materiály a další. Mezi ně patří vodovzdorné konstrukční překližky s různými druhy lepidel nebo povrchovými úpravami, se sníženou hořlavostí nebo antivibrační. Mnohavrstvé překližkové desky multiplex jsou vhodné například pro stolní či pracovní desky.

vestavěné skříně z překližky

Obr.: Z překližky lze z ní tvořit podlahy, obklady stěn a třeba i menší samostatné stavby. Foto: iDesignArch a archiv

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Podlahy a povrchy”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop