Tisk
Pálení dřevostavby s materiály FERMACELL ve zkušebně v Batizovcích

Pálení dřevostavby s materiály FERMACELL ve zkušebně v Batizovcích

Petr Houška | Středa, 20. červen 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Ve středu 16. května 2012 proběhla v certifikované zkušebně v Batizovcích požární zkouška, která měla názorně demonstrovat odolnost dřevostaveb před požárem.

Ve zkoušeném domku byla část stěnových konstrukcí ze systémů FERMACELL a zkouška byla součástí dlouhodobého úsilí změnit normu, která je v současné době platná na Slovensku. Tato norma povoluje v případě dřevostaveb pouze dvě nadzemní podlaží a nyní je poslední překážkou k dalšímu rozvoji dřevostaveb na Slovensku.

Na vlastní oči

Ke zkoušce byli přizváni hasiči z řad preventistů, výrobci dřevostaveb, odborná veřejnost a další a její průběh se těšil mimořádně velkému zájmu publika - přihlížejících bylo kolem 150. Pálení dřevostavby upoutalo i pozornost všech hlavních slovenských médií – zprávu o jejím průběhu zveřejnily jak televizní stanice (STV, Markíza, TA3), tak deníky a zpravodajské portály.

Pálení domu v Batizovcích foto2Experiment uskutečnila Sekce dřevostaveb Svazu zpracovatelů dřeva Slovenské republiky (SD ZSD SR) ve spolupráci s partnerskými firmami (jednou z nich byla i společnost Fermacell) a akademickými profesory z TU Zvolen a Žilinské univerzity v rámci 7. odborné mezinárodní konference WOOD & FIRE SAFETY 2012. Tato demonstrace proběhla v prostorách jedné z nejmladších evropských zkušebních a certifikačních institucí, ve společnosti Fires, s.r.o v Batizovcích, která je oprávněná vydávat osvědčení o kvalitě a správnosti konstrukčních postupů.

Imitovali jsme reálný požár s iniciací 20 litrů benzínu a chtěli jsme dokázat, že dřevostavba má požární odolnost minimálně 45 minut. Naším cílem je dosáhnout legislativní změnu, aby se zvýšil podíl dřevostaveb ve výstavbě domů na Slovensku. Podle našich odhadů je to v současnosti na úrovni 10 procent ze všech staveb, zatímco v České republice je to 18 procent a v Rakousku 43 procent," srovnával jednotlivé země předseda sekce dřevostaveb Svazu zpracovatelů dřeva SR Igor Kuzma.

Celá konstrukce odolala destrukci ohně a dům na první pohled zvenčí neutrpěl žádné viditelné konstrukční poškození. Zkouška byla po 60 minutách ukončena a zájemci se mohli po ochlazení místa požáru na vlastní oči přesvědčit o odolnosti dřevostaveb. Hasiči odstranili vnitřní obložení stěn, přičemž konstatovali, že dřevo v dřevěné konstrukci zůstalo neporušeno. „Pokus se podařil - dům v Batizovcích hořel hodinu a stavba si zachovala svůj stav", hodnotil experiment Anton Osvald z Fakulty speciálního inženýrství Žilinské univerzity. Celý proces snímal ZSD SR třemi kamerami na záznam, který si lze prohlédnout na www.zsdsr.sk a www.drevostavby-zsdsr.sk.

 

Vaše komentáře (6)

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop