Ideální dům je bez železa

Ideální dům je bez železa

Lucie Němcová | Pondělí, 24. červen 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Přednáškového cyklu Hovory o dřevu 2013 se zúčastnil zakladatel a ředitel společnosti Gradient, pan Ing. Miroslav Kramoliš a my jsme se pana inženýra zeptali na jeho osobní názory týkající se oboru dřevostaveb. Dostalo se nám velmi zajímavých odpovědí a také pozoruhodných vysvětlení mnohdy přehlížených souvislostí. První a druhou část rozhovoru jste si již mohli přečíst v uplynulých týdnech, dnes přinášíme jeho pokračování...

Jak je to vlastně s prameny? Co způsobují?

„Znáte přísloví, spí jako na vodě? To říkali naši předci o spaní na vodních zónách, na pramenech. Máte doma nějakou věc, která vás ruší, když spíte? Představte si, že máte kočku, která běhá po bytě. V noci spíte a najednou slyšíte škrábání. Kočka chce ven. To vás probudí. Vstanete a kočku pustíte ven. Co když se to stane pětkrát za noc? Po dobu pěti let, každý den?

stavba-dum-roku-bydleni-drevostavba-gradient 592x395V noci lidské tělo regeneruje a léčí se. Na bázi mentální a také fyzické, což znamená, že se vám regenerují buňky. V určitou hodinu se léčí ledviny, v určitou hodinu játra, atd. To jsou věci, které jsou medicínsky prokázané. Když jste dlouhodobě nevyspalí, neregeneruje se tělo a člověk se postupně dostává do útlumu. Je pasivní, nemá ten správný výkon, nemá náladu. Propadá následně depresím, nemocím, alergiím, atd. To je důvod, proč i lidé dobře fyzicky založení, když nemohou v noci spát, postupně onemocní. Říká se tomu, civilizační nemoc. Nemělo by nám být jedno, v jakém spíme pyžamu, jestli je z přírodního materiálu. Nemělo by nám být jedno, jestli spíme v místnosti, kde jsou umělohmotné povrchy, které způsobují nepříjemné souvislosti, které byly předmětem dnešní přednášky.

Samozřejmě bychom neměli spát na místě, kde jsou geopatogenní zóny. Nejčastěji rozlišujeme dva druhy. Jednu formu tvoří zlomy v podloží, styky hornin, kaverny v podloží, jeskyně, nebo obrovské balvany. V těchto místech dochází ke skokové změně geomagnetických parametrů Země. Tělo je nesmírně citlivý organismus, který pracuje se všemi těmito parametry. Když se dostanete do nehomogenního pole, tělo s tím má problém, protože to musí vyrovnávat. To je většinou to, co vás budí a nenechá v klidu.

Druhou a zároveň hrubší formou jsou vodní prameny. V české kotlině to funguje tak, že v hloubce zhruba kolem 5 – 6 metrů je voda všude. Jedná se o podpovrchovou vodu, nebo také spodní vodu. Pak existují vrstvy, které jsou zhruba v hloubce 28 – 30 metrů a tam už je úplně jiná voda, daleko čistější. Tato voda vytvoří třeba deset metrů širokou řeku, jež se pod tlakem protláčí propustným podložím, které je díky tomu nestabilní. Někdy má pramen mocnost pouhých deset centimetrů. A jak se tlačí voda podložím pod obrovským tlakem, dochází k mikrovibracím. Proto se nedoporučuje stavět stavby citlivé na zakládání v místech, kde jsou silné vlivy pramenů. Díky mikrovibracím dochází k poškozování izolací.

14185-dum-se-zelenou-strechouTaké existuje ještě jemnější forma geopatogenních zón. Jedná se o ultrazvuk vzniklý vibracemi podzemních pramenů. Ultrazvuk se šíří nahoru do domu a to jen v určitém pásu, tam kde se nachází zdroj. Člověk ultrazvuk vnímá podvědomě. Psi si na takové místo nikdy nelehnou, ale kočky naopak ano. Dokonce, když leží na zóně, tak vrní. Je to prostě jejich místo, ony se tam nabíjí. U nás na Valašsku byl takový zvyk, že když měl někdo syna, tak už mu dávno hledal, kde bude mít tu svou chaloupku. Správné místo se vybíralo tak, že na vhodné místo přihnali krávy a ty si někam lehly. Místo, kde si pravidelně krávy lehaly, vykolíkovali a určili tak, kde bude stát nový dům. Když dnes projdete se senzitivním člověkem valašské roubenky, které jsou rozeseté po krajině, zjistíte, že jsou postaveny mimo zóny. Je zajímavé, že naši předci byli ještě o krok dál. Věděli, že jsou potřeba dvě věci: nejenom spát mimo vodní zóny, ale i voda ve studni. Svůj dům postavili mimo zónu s nějakou bezpečnou vzdáleností a tam si udělali studnu, aby nechodili daleko pro vodu.

Má nějaký vliv, zda jsou místnosti v patře? A jak je to se železobetonovými konstrukcemi?

dum193 310 232 kopie„Podlaží na geopatogenní zóny vliv nemá. Za to velký vliv má železobetonová konstrukce. Způsobuje, že geomagnetické pole je zmatené, láme se v ní, a svým způsobem působí jako Faradayova klec. Existují paneláky, kde je přesně lokalizovaná geopatogenní zóna, která se zlomí a pokračuje ve stěně, v železobetonové konstrukci a vystřeluje do každého bytu. To je nekontrolovatelné. Nikdo to nedokáže předvídat. Proto by měly být železobetonové konstrukce minimalizovány a pokud možno úplně zrušeny. Zde samozřejmě narážíme na nepochopení. Žádný statik to nespočítá, žádná stavební firma neudělá a stavební úřad nepovolí. Nikdo na to nechce dávat záruky.

Můj návrh je, používat kari sítě co nejméně. Nejlépe by bylo používat co nejbezpečnější technologii. Radši více patek a pásů a méně železa. Nebo stavět na piloty ve vzduchu. Pokud se vrátím k otázce, jak by měl vypadat můj vysněný dům? Tak mě napadá, že by měl být na patkách, konstrukčním materiálem by bylo dřevo a nikde by nebylo žádné železo. Tedy kromě svorníků, uznávám, že ty jsou dobrá věc. Už jsem zažil klienta, který je chtěl vyhodit a nahradit dubovými kolíky!"

Zaujala vás nějaká realizovaná dřevostavba v ČR nebo ve světě?

„Obávám se, že u nás mně nic moc pozitivně nezaujalo. Ale přiznávám, že jsem pecivál. Já jsem se nacestoval, když mi bylo 25 - 30let. Posledních 15 let sedím víceméně doma a pracuji, proto jsem ztratil kontinuitu. Ale když se podíváte po světě, uvidíte úžasné stavby...

Co je vaší vysněnou zakázkou?

„Především je to vysněný klient."

To je má další otázka. Můžeme to spojit...

Můj sen je potkat klienta, který bude mít finanční zázemí, pěkný pozemek a dostatek pokory, aby spolupracoval. A pokud budu mít dostatek inspirace, neboli mi bude „dáno shůry", udělal bych něco opravdu pěkného. Protože člověk se neustále učí. Občas mám pocit, že to nedělám dobře. Že je prostě tolik kompromisů, tolik vlivů, tolik nových informací. Čím jde člověk víc do hloubky, tím víc ví, že nic neví.

Jak lze ve městě zajistit podobný standart bydlení jako je v rodinném domě?

9-28126-spojeni-s-prirodou  1„Myslím si, že ve staré zástavbě, která je stavěná z poctivých materiálů, jako je cihla a dřevo, problém není. Problém je spíše ve znečištění, které z automobilového a jiného průmyslu proniká skrz okna. Důležité je, aby byly v bytech používány přírodní materiály. Jsou sice dražší, ale z dlouhodobého hlediska přinesou větší prospěch, než jednorázová dovolená v Karibiku.

Také se musí pravidelně větrat. Přirozená infiltrace, která v minulosti probíhala běžnými okny, už není kvůli tepelným úsporám možná. Je nutné dbát na to, aby zateplování bylo prováděno z pokrokových a kvalitních materiálů, které jsou schopné difúze. Když cihelnou stěnu, která je schopná přenášet difúzi, překryjeme difuzně špatně propustným polystyrenem s nedostatečně difuzní omítkou, proces se zabrzdí, což je špatně. Dochází k vlhnutí a mohou vznikat plísně, které znehodnotí vnitřní prostředí."

Existují bytové domy postavené systémem těžkých skeletů?

„Určitě existují. Vidíte, to je také zakázka mých snů. Chtěl bych touto technologií postavit bytový dům, který poskytne velké průhledy a také terasy nebo lodžie, kde budete moci vstoupit do venkovního prostředí. V domě by byly byty různých kategorií. Od malometrážních po 200 metrový horní byt s terasou. Bylo by to skvělé a komfortní bydlení, srovnatelné s rodinným domem, přičemž město by bylo k dispozici. Tato kombinace je pro spoustu lidí důležitá. Je jasné, že v lese na samotě kariéru neuděláte, možná nějaký IT pracovník."

Rozhovor připravily: Ing. Irena Truhlářová, Bc. Pavla Blažková z ARCHCON atelieru

První část rozhovoru s Ing. Miroslavem Kramolišem
Druhá část rozhovoru s Ing. Miroslavem Kramolišem


logologodb

Přednášku pan Ing. Miroslava Kramoliše jste mohli vidět na veletrhu Dřevostavby 2013 pod záštitou přednášek Hovory o dřevu, jež pro milovníky dřevostaveb každoročně organizuje projekční studio ARCHCON atelier a realizační firma DŘEVOSTAVBY BISKUP.

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop