Tisk
Český AIR HOUSE pluje do Kalifornie

Český AIR HOUSE pluje do Kalifornie

Helena Petáková | Pondělí, 19. srpen 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Soutěže Solar Decathlon se účastní univerzitní týmy z celého světa. Jejich úkolem je postavit dům, jehož jediným zdrojem energie je Slunce. Jako první zástupci z České republiky v historii soutěže se před necelými dvěma roky přihlásil tým 26 studentů bakalářského, magisterského a doktorandského studia ČVUT. Věděli, že nebude lehké dostat se mezi dvacet finalistů studetské architektonické soutěže, pak ale zazvonil telefon a změnil se jim život.


Podoba soutěžního domu prošla během dvou let bouřlivými proměnami. Nejvíce ji ovlivnila změna místa konání finále. Místo odvážné nafukovací membrány, se kterou se český tým do soutěže hlásil, veze do Kalifornie elegantní „dům v domě".

Dům v domě

JV 2013-07-17 Martin  en kDSC 4292 Martin  en k„AIR HOUSE je určen pro generaci našich rodičů (50+), tzv. „empty nesters" (syndrom prázdného hnízda). Návrh kombinuje minimální vnitřní obytný prostor s velkorysým venkovním prostorem. Inspirací mu je tradiční venkovská architektura, chatařství a minimální bydlení české architektonické avantgardy třicátých let 20. století," představuje hlavní myšlenku, která dala podobu domu, Ing. arch. Kateřina Rottová a popisuje hektické události spojené se současným transportem hotové stavby do Kalifornie:


Dokončovací práce

20130717 005 VIC CVUT20130717 045 VIC CVUT„Dění okolo AIR House nabralo od jeho slavnostního otevření ve středu 17. července rychlý spád. Ve dnech, které následovaly, nás ještě čekala spousta práce. Především dokončování interiéru, exteriérových ramp a kořenové čističky. Zásadní byla veškerá elektroinstalace, regulace a měření, zapojení rozvaděče, bez jehož otestování nemohl odjet technologický box do USA. S maximálním nasazením elektro týmu se vše podařilo.

DSC 4289 Martin  en kNěkteré práce ale šly překvapivě rychle. Například instalace fotovoltaiky, kterou pracovníci společnosti Sunnywatt během jednoho dne namontovali, zapojili, vyzkoušeli, odpojili, demontovali a uložili do transportních boxů. Podobně rychle se na dřevěné pergole objevily a zase zmizely solární kolektory od firmy Regulus. Počasí nás nešetřilo a tak jsme byli každý den vděční za odpolední stín na prostranství před fakultou a pracovali pozdě do noci.


Transport

20130717 002 VIC CVUTDo pohybu se dal AIR House v pátek 26. července, kdy jsme před fakultou naplnili první kontejner. O týden později opustila staveniště poslední část domu – technologický box, který se přímo z Dejvic vydal na tahači low-deck do Hamburgu. Americké dovozní předpisy vyžadují hygienické ošetření dřeva, proto byly dřevěné části AIR House nejprve odvezeny na fumigaci. V pondělí 5. srpna už následovaly všechny naše kontejnery box a odjížděly vlakem do hamburského kontejnerového terminálu.

AIR House INT 08 Martin Cen kAIR House INT 09 Martin Cen kCelý AIR House jsme sbalili do sedmi námořních kontejnerůo délce 40 stop (12,2 m). Dům, technologie, nářadí pro stavbu v USA i zařízení, kterým vybavíme interiér na veřejnou přehlídku. Čtyři kontejnery jsou standardní, jeden Hardtop High Cube, jeden Open Top s otvíravou střechou pro rozměrné prvky a jeden Open Top kontejner s otevřeným vrchem, ve kterém se přepravuje technologický box.

20130717 046 VIC CVUTDemontáž, která nám nesmí v USA zabrat více než 5 dní, jsme zvládli za týden. AIR House jsme postupně svlékli ze všech jeho kůží. Začali jsme rozebíráním stínící canopy, jako první šla dolů střecha. Následovalo boční stínění, fasádní a střešní tepelně izolační sendvičové panely. Když se začaly rozmontovávat skříňové prvky z CLT panelů, které tvoří nosnou konstrukci obytného prostoru, bylo již skoro vyhráno. Za necelý týden zbýval z AIR House před Fakultou architektury jen technologický box.

Zásadní a nejtěžší při stěhování AIR House do Kalifornie bylo vymyslet, jak ekonomicky a s logickou vazbou na montáž v Orange County Great Park poskládat celý dům a zajistit, aby příjezd kontejnerů a jejich vybalování šlo ruku v ruce s postupem stavebních prací.

AIR House INT 11 Martin Cen kAIR House INT 03 Martin Cen kDůležitá je také ochrana během transportu. Kromě samotné stavby vezeme do USA choulostivé technologie a vybavení, které je náchylné na působení vlhkosti. Fotovoltaické panely, nářadí nebo spotřebiče jsou proto uložené v boxech s hliníkovou fólií a vysoušedly pohlcujícími vlhkost. Protože technologický box přesahuje standardní výšku Open Top kontejneru, je ochráněn speciální, na míru ušitou, plachtou.


Cesta přes oceán za 27 dní

AIR House INT 12 Martin Cen kAIR House INT 07 Martin Cen kNákladní loď HALIFAX EXPRESS, se kterou se vydaly kontejnery přes oceán, odplula v sobotu 10. srpna ve 22:30. AIR House má před sebou 27 dní dlouhou plavbu. Urazí během ní 10 511 námořních mil (19 466km) a zastaví se v šesti světových přístavech. Jeho cesta povede z Hamburgu do belgických Antverp, přes Atlantický oceán do kanadského Halifaxu. Odtud popluje podél východoamerického pobřeží se zastávkami v Norfolku a Savannah. Na konci srpna se bude pohybovat v oblasti Karibského moře, odkud projede Panamským průplavem do Tichého oceánu. Z mexického přístavu Manzanillo bude sledovat západní pobřeží USA až do Los Angeles, kde je přistání naplánováno na pátek 6. září. Cestu AIR House budeme v reálném čase sledovat na stránkách Marine Traffic na interaktivní mapě."

Zdroj: Ing. arch. Kateřina Rottová
PR týmu ČVUT Solar Decathlon 2013

 

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 interaktivní mapě
Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop