Tisk
Ekologického oskara získalo vzdělávací sdružení Tereza

Ekologického oskara získalo vzdělávací sdružení Tereza

Michal Doležel | Pondělí, 05. říjen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Vítězem soutěže E.ON Energy Globe Award ČR se v hlasování veřejnosti stalo vzdělávací centrum Tereza, které organizuje ekologické projekty pro žáky základních a středních škol.

 

Letošní již 7. ročník soutěže, jejíž národní kolo se letos koná v 177 zemích světa, se setkal s nebývalým zájmem odborné i široké veřejnosti. Celkem bylo přihlášeno rekordních 373 projektů. Na jaře z nich porota vybrala čtyři nominované projekty, které usilovaly o celkové vítězství.

O celkovém vítězi E.ON Energy Globe Award ČR rozhodovala na internetu a pomocí SMS veřejnost, svým hlasem přispěli také hosté slavnostního vyhlášení. Nejvíce se hlasujícím zalíbil projekt vzdělávacích programů o ekologii centra Tereza.

„Hlasování bylo až do poslední chvíle vyrovnané, což potvrzuje vysokou kvalitu všech nominovaných projektů,“ říká Michael Fehn. Vzdělávací programy, které Tereza organizuje, oslovují každý rok více než 90 000 žáků. To je více dětí, než kolik má většina českých měst obyvatel. Celkový vítěz převzal hlavní cenu v podobě automobilu Škoda Octavia Combi G-TEC. Zároveň bude Českou republiku zastupovat na světovém finále soutěže.

Oceněn byl také architekt Brotánek a odborníci z ČVUT

Ekocentrum Archa Country LifeNa slavnostním vyhlášení soutěže, které se uskutečnilo 1. října v divadle Oskara Nedbala v Táboře, bylo také uděleno hned několik speciálních ocenění. „Za svůj přínos byl oceněn architekt Aleš Brotánek, který se už od 90. let minulého století snaží prosazovat koncept nízkoenergetické a pasivní výstavby,“ prozrazuje Michael Fehn.

Vyhlášena byla též kategorie Nápad, která hodnotí doposud nezrealizované projekty ve fázi myšlenky. Odborníci ocenili nápad na mikroelektrárnu WAVE, která by měla umožnit vyrábět z biomasy teplo i elektrickou energii. Projekt výzkumného týmu odborníků ČVUT v Praze je zaměřen na domácnosti a malé podniky.

Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop