Tisk
Pasivní domy ze všech úhlů pohledu

Pasivní domy ze všech úhlů pohledu

Lucie Němcová | Čtvrtek, 24. listopad 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Listopad je měsícem, kterým rezonuje pojem pasivních domů. Na své si během něj přišli odborníci, jež téma zajímá, stejně jako ti, kteří zvažují pasivní dům stavět, nebo zkrátka chtějí více informací. Proběhl totiž dvanáctý ročník Mezinárodní konference Centra pasivního domu 2016 a v návaznosti také Dny pasivních domů 2016, během kterých otevřeli své dveře zájemcům samotní obyvatelé pasivních domů po celé republice. V obou případech jsme byli na místě činu.

Konference, která se konala 10. a 11. listopadu v areálu Veletrhů Brno, jako každým rokem nabídla hlubší odborné vhledy do nejrůznějších zákoutí tématu energeticky úsporných domů. Podtitul konference zněl: Smart budovy, města a regiony. Hodně skloňované byly pojmy jako „nulový" či „aktivní dům". V čem však byla nejpřínosnější, byl prostor pro dialog různých skupin – zkušených projektantů a architektů, pedagogů, studentů, zástupců různých subjektů veřejného i soukromého sektoru či stavebníků na cestě za svým vysněným domem. Porovnání různých perspektiv a zkušeností i rozvíjená diskuze byla myslím přínosná pro všechny zúčastněné.

Od města až k rodinnému domu

První den byl ve znamení řešení konceptu města, padl pojem smart city (chytré město), požadavky na téměř nulové budovy veřejného sektoru, témata velmi důležitá, která již není možné odkládat, ale neprodleně řešit, nejen z důvodů přísnějších předpisů pro novostavby z hlediska energetické bilance, ale také kvůli vlastní udržitelnosti měst a zdravého prostředí v nich.

Nechyběly ani vhledy do zahraničí, kde je stále přítomna nekonečná inspirace v mnoha směrech – jak kreativně přistupovat k tvorbě měst, stavbě veřejných objektů, ale i drobné individuální výstavby. Za hranicemi rozhodně platí heslo „vše je možné, stačí chtít".

Konferencí to nekončí

15094228 1352075251469435_7466655775010585309_n15094857 1352074621469498_5530636162793366017_nCelková organizace i velmi profesionální úroveň zajistily příjemný zážitek, ve kterém člověk může dobře vstřebávat nové informace. Oceňujeme prostor pro diskuze, kam byli vždy přizvání přednášející celého tematického bloku, a pokaždé vznikaly velmi plodné a přínosné rozpravy.

Doufáme, že výstupy konference budou putovat k dalším otevřeným (nejen) profesionálům na svém místě, stejně jako k osvíceným laikům, kteří své domy budou stavět pro sebe i společnost výhodným způsobem.

 

Na kafíčko do pasivního domu aneb Dny pasivních domů

Co může být cennějšího než před stavbou vlastního bydlení nahlédnout k někomu, kdo má již tuto zkušenost za sebou? Pasivní domy snad ještě předbíhají dřevostavby co do počtu mýtu, jimiž jsou opředeny, proto je skvělé, že se můžeme přímo jejich obyvatel zeptat na důvody, proč postavili právě tento typ domu, na průběh projektování i stavby a samozřejmě také na reálnou zkušenost s životem v energeticky úsporném domě. Tuto šanci máme právě během Dnů pasivních domů, které letos proběhly ve dnech 10. - 13. 11. 2016.

Nenahraditelné zkušenosti stavebníků

Doporučujeme návštěvu domu různých konstrukčních systémů, jelikož každý vytváří odlišnou atmosféru a přináší do hry jiná specifika. Nebojte se mít připravené otázky a nasát co nejvíce informací. Nemusíme na cestě realizace dělat chyby, které již potrápily mnohé před námi.
Zástupci naší redakce letos zavítali na Moravu i do Čech a prošmejdili dřevostavby z masivních panelů, „slamák" s hliněnými omítkami i stavbu z betonu litého do bednění. Každá návštěva měla jiný šarm, stejně jako její majitelé. Každý si zkrátka může najít své, stačí jen vědět, co to je.
Nenechte si tedy tuto příležitost ujít. Zažít domy na vlastní kůži a slyšet s nimi spojené příběhy je ta nejlepší příprava na stavbu vlastního. Tak zase za rok!

 

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop