Tisk
Konference Interiéry2000 – myslet jinak otevírá nové dveře

Konference Interiéry2000 – myslet jinak otevírá nové dveře

Lucie Němcová | Čtvrtek, 30. listopad 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Začátkem listopadu jsme se na chvíli ocitli mezi tvůrci, milovníky krásy, užitnosti a všeho, co se schová pod pojem interiérový design. Konference Interiéry2000 přitáhla opět o něco více zvědavců než loni a rozpoutala cennou diskuzi o tom, jak smysluplně tvořit vnitřní prostor staveb. Nechyběli ani zvídaví studenti domácí půdy - SPŠ A VOŠ ve Volyni, která celou událost hostila. Zkrátka akce, propojující rozdílné světy, názory i zkušenosti. Nás moc bavila!

Podtitulem celé konference bylo motto „myslete jinak", a tak jsme vlastně celý den „vystupovali" z mnoha a mnoha zajetých stereotypů. Bylo fascinující vnímat, jak tento podnět otevřel spoustu nových úhlů pohledu a podnětů k zamyšlení. Z hlediska funkčnosti a ergonomie, zacházení s materiály, barvami, ale i z hlediska daleko hlubších souvislostí, třeba ekologie a etiky.

Takhle se to prostě dělá!

Jak snadno se staneme otroky přístupu „takhle se to prostě dělá". Vykouknout z pohodlného boxu totiž vyžaduje energii navíc. Někdy hodně energie. Ale odměna může být velmi sladká – hezčí, praktičtější a hlavně smysluplná, dlouhodobě udržitelná a přínosná v dalších rovinách.

Genderová rovnost a design nábytku

vegan

Konferencí proběhla témata jako ergonomie kuchyně – praktická a komfortní nebo (s troškou nadsázky) fitness kuchyně, která nás donutí si protáhnout tělo? Praktické vychytávky koupelny včetně nejnovějších trendů v hygieně těch nejcitlivějších míst, nezvyklá aplikace skla, zrádnost některých barevných kombinací a barevné iluze, vliv čím dál větší gendrové rovnosti na design nábytku a další.

Dopad tvorby na společnost a planetu

Těší nás, že v centru zájmu je nejen vzhled a estetika, ale také skutečná funkčnost pro koncového zákazníka a hlavně širší dopad celé tvorby na společnost a potažmo planetu. Velmi zajímavá byla přednáška o veganském, nebo spíše etickém designu. Třeba taková zdánlivě nevinná a pro někoho velmi krásná elegantní kožená sedačka za sebou může mít už ne tak nádherný příběh zpracování kůží v nelidských podmínkách a zabíjení krav na druhé straně zeměkoule, kterých jsou poráženy stovky tisíc ročně jednoduše kvůli obrovské poptávce masa a kůže.


Téma veganského a etického designu nás zaujalo natolik, že se mu budeme věnovat i v tištěném časopisu.


Upcyklace produktů kontra konzum

vegan 3

Dalším zajímavým pojmem, který zazněl hned v úvodu dne, byla takzvaná upcyklace. Proces, během kterého není produkt a materiál přetvořen do totožného, ale do hodnotnějšího. Téma o to aktuálnější v kontextu konzumního stylu života, hromadění levných věcí a produkce enormního množství plastového odpadu. Recyklace a znovuvyužívání materiálů a výrobků nabývá na důležitosti.


Těší nás, že i v oboru, jako je interiérový design, odborníci nezůstávají na povrchu, ale zabývají se tématem v širším kontextu, aby pak mohli navrhovat dlouhodobě hodnotné výrobky a interiéry. Takové obohacují na mnoha úrovních všechny jejich uživatele, aniž by na druhé straně přispívaly ke zbytečné destrukci.


Děkujeme organizátorům a těšíme se na další ročník!

 

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop