Statistika dřevostaveb 2019: <small>Každý sedmý rodinný dům u nás je dřevostavba</small>

Statistika dřevostaveb 2019: Každý sedmý rodinný dům u nás je dřevostavba

Redakce | Úterý, 16. červen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

V roce 2019 zaznamenalo celé stavebnictví mírný útlum oproti předchozím rokům, kdy výstavba meziročně narůstala. Když se však podíváme na konkrétní čísla ze statistiky dokončených rodinných domů od roku 2000, je statistický údaj 18 390 postavených rodinných domů za rok 2019 srovnatelný s rokem 2008 – tehdy se postavilo 18 930 rodinných domů, což je třetí nejvyšší počet rodinných domů od roku 2000, z toho dřevostaveb bylo postaveno pouze 1008. Statistika dřevostaveb za rok 2019 vykazuje rovněž mírný pokles, a to o 196 rodinných domů. Celkem bylo tedy v roce 2019 postaveno 2749 dřevostaveb – rodinných domů. To je třikrát více než ve zmiňovaném roce 2008! Klesá však užitná plocha rodinných domů, a to z 138,8 m2 na 133,8 m2 , tedy o 5 m2 na jednom rodinném domě. Lze předpokládat, že je to vlivem rostoucí ceny pozemků a stavebních materiálů.


Statistika vývoje výstavby dřevostaveb do roku 2019

Od roku 2000, kdy Český statistický úřad sleduje výstavbu dřevostaveb, se jejich podíl více než zdvacetinásobil. Za rok 2019 se u nás postavilo bezmála tři tisíce dřevostaveb, jejich podíl na trhu tak činí 14,94%.

vyvoj-vystavby-drevostaveb-do-roku-2019


Dřevostavby a jejich udržitelný způsob stavění je trend

Dřevostavby se v minulém roce stavěly téměř v 15 % výstavby rodinných domů, což znamená, že každý 7. dům byl konstruován jako dřevostavba. V bytové výstavbě došlo k nárůstu ze 3 na 9 dřevostaveb. Zaznamenáváme tak pozitivní trend, dřevostavby se dostávají více do povědomí veřejnosti a začíná se zde uplatňovat jejich velký potenciál – rychlost výstavby a udržitelný způsob stavění.

To dokazují i okolní země, kde se bytová výstavba dostala i do segmentu výškových budov. Příkladem takové budovy je bezpochyby i nejvyšší výšková budova ze dřeva na světě, která má 24 podlaží. Budova HoHo se nachází ve Vídni.

SIGA HoHo_Wien_1

Zdroj: SIGA Swiss


Statistika dřevostaveb členů ADMD

Asociace dodavatelů montovaných domů sdružuje renomované výrobce dřevostaveb –v současné době zde působí 23 prověřených firem, které realizují dřevostavby po celé České republice. Ředitelka ADMD Ing. Lenka Trandová uvádí, že podle statistik členských firem zaznamenala ADMD jako celek za rok 2019 nárůst výstavby dřevostaveb, a to téměř o 5 % oproti roku 2018.

Odráží se zde pozitivní trend ve výstavbě dřevostaveb prověřenými firmami, které čeští stavebníci preferují. Členové ADMD totiž podléhají nezávislé kvalitativní certifikaci pod značkou Dokument národní kvality, což je pro investory záruka, že jejich dřevostavba bude postavena v té nejvyšší kvalitě.

statistiky 2019 čsu a admd


Nejčastější technologie dřevostaveb

Z podrobnější statistiky dřevostaveb podle konstrukčních technologií vyplývá, že největší část výstavby dřevostaveb tvoří lehký rámový skelet, a to 84 %. Ten lze rozdělit na staveništní a panelovou montáž.

V menší míře jsou pak v dřevostavbách zastoupeny sruby a roubenky z 8 % a panely z masivního dřeva (CLT) 4 %. V těch je do budoucna velký potenciál, co se týká zejména výstavby bytových domů, jak ukazují zahraniční zkušenosti.

graf drevostavby dle kce

Závěrečné slovo ředitelky sdružení ADMD

Věřím, že díky současné koronavirové krizi nebudou statistiky za rok 2020 ve stavebnictví dále příliš stagnovat a věřím, že zájem investorů bude čím dál více zaměřen na kvalitní, udržitelné a pečlivé stavebnictví, jaké jim segment dřevostaveb nabízí.

ing-lenka-trandova-reditelka-admd
Ing. Lenka Trandová
ředitelka ADMD

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop