Certifikace Dokument národní kvality zpřísňuje požadavky na výrobu a montáž dřevostaveb!

Certifikace Dokument národní kvality zpřísňuje požadavky na výrobu a montáž dřevostaveb!

Redakce | Pondělí, 15. únor 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Dokument národní kvality (DNK) je důležitou certifikací, která stanovuje pravidla pro výrobu a montáž dřevostaveb. Jde o dokument, který jako jediný komplexně prověřuje celý proces výstavby dřevostaveb a dřevostavbařské firmy, které jsou členy ADMD, jsou takto každoročně kontrolovány již od roku 2006. Vývoj nových materiálů a technologií výstavby dřevostaveb však přispěly ke zpřísnění již stávajících požadavků a přinesly i několik novinek.


Dokument národní kvality výroby a montáže dřevostaveb

Tento dokument byl vytvořen na základě potřeby členů ADMD ve spolupráci s Výzkumným a vývojovým ústavem dřevařským Praha (VVÚD). VVÚD jako akreditovaný a nezávislý certifikační orgán a od počátku také provádí u všech členů ADMD 2x ročně pravidelné audity a vydává certifikát.

Drevarsky ustav kontrola projektove dokumentace na stavbe_u (1)

Foto: VVÚD (Výzkumný a vývojový ústav dřevařský Praha)


Novinky a zpřísnění požadavků na kvalitu dřevostaveb pro členy ADMD

Splnění přísných požadavků na výrobu a montáž je u dřevostaveb klíčovým parametrem pro kvalitní a dobře fungující dům. V návaznosti na vývoj nových materiálů a technologií výstavby byla v letošním roce provedena aktualizace DNK. Zapracováno bylo několik novinek a také zpřísnění požadavků.

Jedním z nich je koncept vzduchotěsnosti obálky budovy, který musí být velmi přesně popsán a definován včetně použitých materiálů. Tento návod popisuje systémové koncepční řešení vzduchotěsné obálky celého objektu, konstrukčních detailů a kvalitu použitých materiálů tak, aby se do konstrukce dřevostavby nedostávala vlhkost.

Dalším bodem, který nově doplnil tento již rozsáhlý dokument, je umístění hydroizolace pod vnějším parapetem, takzvaná druhá úroveň těsnosti. Jde o provedení detailu pod okny, který zamezí možnému vniknutí vody do nosné konstrukce stěny dřevostavby skrze případné netěsnosti okenního parapetu.

Novinkou je také zavedení systému evidence reklamací, které musí být nově evidovány včetně data přijetí, popisu problému až po kompetentní osobu a způsob vyřízení.

Ke zpřísnění požadavků došlo v oblastech jako je:

  • doložení statiky konstrukce dřevostavby,
  • měření průvzdušnosti staveb,
  • kalibrace měřidel,
  • třídění a nakládání s odpady.

Požadavky na certifikaci podle Dokumentu národní kvality v současné době splňuje 25 firem jejichž seznam najdete na stránkách ADMD.

ADMD-logo-20-let

Certifikovanou firmu poznáte podle značky certifikátu, a nebo loga ADMD.

admd razitko

Článek připravila: Ing. Lenka Trandová – ředitelka ADMD

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop