DNK ještě přísnější

DNK ještě přísnější

Redakce | Pátek, 29. květen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Každému, kdo někdy uvažoval o stavbě montovaného rodinného domu na bázi dřeva, je zkratka DNK jistě známá. Nebo by alespoň měla mít. Skrývá se za ní certifikace Asociací dodavatelů montovaných domů, tak zvaný Dokument národní kvality, který stanovuje pravidla pro výrobu a montáž dřevostaveb a komplexně prověřuje celý proces výstavby dřevostaveb. Splnění přísných požadavků na výrobu a montáž je u dřevostaveb klíčovým parametrem pro kvalitní a dobře fungující dům. Od letošního roku přibylo do DNK několik novinek a přísnějších požadavků.

Dokument národní kvality vznikl v roce 2006 ve spolupráci s Výzkumným a vývojovým ústavem dřevařským Praha, který jako akreditovaný a nezávislý certifikační orgán provádí u všech členů ADMD dvakrát ročně pravidelné audity a vydává certifikát. Sleduje se využívání vhodných vstupních materiálů, ověřování jednotlivých vlastností (např. požární odolnost nebo tepelně technické parametry) i vlastností dřevostavby jako takové. Na staveništi je kladen důraz na dodržování technologických postupů montáže. Pro stavebníka – zájemce o dřevostavbu – to všechno znamená, že s firmou, která je držitelem certifikátu DNK, nemůže šlápnout vedle. Novinkou v letošní aktualizaci DNK je koncept vzduchotěsnosti obálky budovy, který musí být velmi přesně popsán a definován včetně použitých materiálů. Tento návod popisuje systémové koncepční řešení vzduchotěsné obálky celého objektu, konstrukčních detailů a kvalitu použitých materiálů tak, aby se do konstrukce nedostávala vlhkost.

Dalším bodem, který nově doplnil tento již rozsáhlý dokument, je umístění hydroizolace pod vnějším parapetem, takzvaná druhá úroveň těsnosti. Jde o provedení detailu pod okny, který zamezí možnému vniknutí vody do nosné konstrukce stěny skrze případné netěsnosti okenního parapetu.

Novinkou je také zavedení systému evidence reklamací, které musí být nově evidovány včetně data přijetí, popisu problému až po kompetentní osobu a způsob vyřízení. Ke zpřísnění požadavků došlo také v oblasti statiky konstrukce, měření průvzdušnosti staveb, kalibrace měřidel, ale i třídění a nakládání s odpady.

Požadavky na certifikaci podle Dokumentu národní kvality v současné době splňuje 25 firem jejichž seznam najdete na webu ADMD.

dnk-logo-300x300

Každý den více než jedna kvalitní dřevostavba

Jak si vedly dřevostavby členských firem Asociaci dodavatelů montovaných domů (ADMD) v loňském roce? Statistika má přesná čísla:

drevostavby-statistika-clenu-admd-1

497 ks DŘEVOSTAVEB 134 ks hrubá stavba
363 ks stavba na klíč
12 ks objektů (školky, hotely...)
12 ks nástaveb
23 ks pasivních domů

drevostavby-statistika-clenu-admd-2

308 ks BUNGALOVŮ 115 m2 průměrná podlahová plocha
2,3 mil. Kč hrubá stavba (bez základové desky a DHP)
3,2 mil. Kč stavba na klíč (bez základové desky a DPH)
3,7 měsíce doba výstavby
17,5 m3 dřeva = cca 7 stomů

drevostavby-statistika-clenu-admd-4

186 ks PATROVÝCH DOMŮ 165 m2 průměrná podlahová plocha
3,2 mil Kč hrubá stavba (bez základové desky a DPH)
4,9 mil. Kč stavba na klíč (bez základové desky a DPH)
4,6 měsíce doba výstavby
26,17 m3 dřeva = cca 10,5 stromů

drevostavby-statistika-clenu-admd-3

Difuzně uzavřené dřevostavby 44 %
Difuzně otevřené dřevostavby 56 %

Více info: www.admd.cz

admd-logo-300x150

DaS-2-2021 Advert
Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop