Škola suché výstavby je otevřena všem odborníkům i domácím kutilům

Škola suché výstavby je otevřena všem odborníkům i domácím kutilům

Komerční sdělení | Pondělí, 06. prosinec 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Škola suché výstavby Rigips je otevřena všem, co přicházejí do kontaktu se suchou výstavbou, tedy architektům i projektantům, prodejcům stavebního materiálu, realizačním firmám i stavebním dozorům, domácím kutilům i svépomocníkům a v neposlední řadě i studentům a učňům. Pořádají se v ní nejen kurzy montáže sádrokartonu pro nejširší odbornou veřejnost, ale i celou řadu školení na míru dle požadavků našich zákazníků.

Škola suché výstavby nabízí bohatý výběr kurzů


Kurzy jsou koncipovány tak, aby si opravdu každý mohl vzít nářadí do ruky a osahat si to bez rizika. Velký důraz je kladen na praktickou část a tak se v dílně pracuje v malých skupinkách a po skončení kurzů montáže sádrokartonu za každou skupinkou zůstanou postavené sádrokartonové konstrukce - příčky, podhledy, podkroví nebo třeba položené suché podlahy či natažené krásně hladké sádrové omítky. Zvláště svépomocníci oceňují možnost postavit si celé konstrukce nanečisto.

U certifikačních školení či školení pro architekty, projektanty, akustiky, fit-outisty apod. je praxe nahrazena praktickými ukázkami nových aplikačních postupů a řešení. Stavební a techničtí dozorové zase v rámci programu na cvičných konstrukcích odhalují prohřešky proti montážním zásadám. Kurzy probíhají v moderním školicím středisku v Horních Počaplech u Mělníka a jsou jednodenní nebo dvoudenní.

DrevoaStavby.cz | Škola suché výstavby RigipsDrevoaStavby.cz | Škola suché výstavby Rigips

 

Více informací a aktuální nabídka kurzů Rigips→

Jak to začalo se Školou suché výstavby?


Vše začalo v roce 2015, kdy jsme na stavebním veletrhu For Arch pojali naši přítomnost trochu jinak, než bylo běžné. Klasickému stánku jsme věnovali jen malý prostor a na výrazně větší ploše jsme zkusili otevřít něco, co by se dalo nazvat dílnami. Bylo to místo, kde jsme chtěli dát našemu národu kutilů možnost osobně si vyzkoušet, jak se se sádrokartonem pracuje, a zda je třeba se ho bát. Přece jen je v nás zakořeněna řada mýtů, jako že sádrokarton nic neunese, že je přes něj všechno slyšet a podobně. A tyto dílny jsme nazvali Školou suché výstavby.

Naším překvapením bylo zjištění, že téměř třetina účastníků těchto dílen nebyli kutilové a svépomocníci, na které jsme původně cílili, ale řemeslníci jiných oborů, kteří se chtěli něco nového naučit. A dokonce i sádrokartonáři, kteří měli zájem rozšířit si své znalosti a zúčastnili se jen vybraných dílen na nové techniky. Nechyběli ani lidé z řad stavebních dozorů či projektantů nebo čerství absolventi VŠ, kteří znali sádrokarton jen ze skript a youtube kanálu a chtěli si ho tak říkajíc osahat.

A odtud už to byl jen krůček k postavení vlastní budovy, která poskytne lepší podmínky pro praktickou výuku, než nám dávaly výstavní haly. Od zrodu myšlenky v době první výjezdní školy na veletrhu do zahájení provozu stálé Školy suché výstavby v Horních Počaplech u Mělníka neuplynulo víc jak půldruhého roku. Od podzimu roku 2016 našimi kurzy prošly na tři tisíce lidí, co mají něco společného se sádrokartonem.

DrevoaStavby.cz | Škola suché výstavby RigipsDrevoaStavby.cz | Škola suché výstavby Rigips

 

Proč by měli školu navštívit i profesionálové, kteří už všechno umí?


Vývoj jde kupředu mílovými kroky, dokonce i ve stavebnictví. Mimochodem, každý čtvrtý produkt nebo řešení, které skupina Saint-Gobain, do níž patří i naše škola, uvede na trh, před pěti lety neexistoval. Ten, kdo sleduje novinky a inovativní postupy, získává konkurenční výhodu a příležitost ušetřit. Čas, peníze nebo třeba jen fyzické síly. Naopak ten, kdo se sádrokartonařinu naučil před 15-20 lety, staví sice možná správně, ale pravděpodobně zbytečně složitě a dlouho...

DrevoaStavby.cz | Škola suché výstavby RigipsDrevoaStavby.cz | Škola suché výstavby Rigips

 

Jaké kurzy pro ně nabízíte?


Osvědčilo se nám programy kurzů pro profesionály šít na míru, neboť každého trápí něco jiného. Jedni třeba nevěří, že lze získat luxusní povrch sádrokartonové konstrukce bez náročného a prašného broušení, navíc za kratší čas a méně peněz, a tak si to přijdou „ověřit". Jiné k nám přivede například potřeba projít si detaily akustických konstrukcí, protože to, zda bude přes hotovou sádrokartonovou příčku všechno slyšet, závisí z valné části na sádrokartonáři a tom, zda správně provede akustické všechny detaily. Protože akustická konstrukce je tak účinná, jak účinný je její nejslabší detail.

DrevoaStavby.cz | Škola suché výstavby RigipsDrevoaStavby.cz | Škola suché výstavby Rigips

 

Pro kolik účastníků je každý kurz určen?


Velký důraz klademe na praxi a aby každý u nás opravdu dostal šanci si vše prakticky vyzkoušet, to znamená postavit, stanovili jsme si limit 4 osoby na 1 pracoviště. Takže například kurzu Příčky se může zúčastnit 16 osob, ale třeba takového kurzu, kde se řeší výstavba podkroví už jen 12. Jen u tzv. certifikačních školení, kde je praxe nahrazena ukázkami nových technik, se kapacita pohybuje okolo pětadvaceti.

DrevoaStavby.cz | Škola suché výstavby RigipsDrevoaStavby.cz | Škola suché výstavby Rigips

 

Hlásí se i ženy, nebo je to ryze mužská záležitost?


Ano, s ženami se potkáváme nejčastěji na kurzech pro laiky, tj. pro ty, co staví svépomocí. Přicházejí obvykle se svými partnery, mají obrovskou snahu si všechno zapamatovat, protože to doma pak chtějí mít nejen funkční, ale i krásné. Měli jsme i několik případů, kdy žena dala svému partnerovi jako dárek poukaz na kurz a pak ho k nám i doprovodila – ve dvou se to přece lépe táhne, ne?

Ženy na montážních kurzech pro budoucí sádrokartonáře by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Což je, myslím si, díky fyzické náročnosti tohoto řemesla dobře. Zatím šlo převážně o ženy na pozici stavebního dozoru, mladších ročníků, které se pro nedostatek praxe dostávaly do nepříjemné pozice při řešení nedostatků na stavbě.

Co si budeme povídat, řemeslníci s mnohaletou praxí prostě mladé, čerstvé absolventy s minimem praxe moc neberou. U nás se nejenže dozví pravidla, ale také to, co se stane, když se nějaké pravidlo nedodrží, v co která chyba může vyústit atd. Prostě to, co v učebnicích či skriptech nevyčtete, zvláště s přihlédnutím k faktu, jak malý prostor se suché výstavbě v osnovách věnuje. A s touto zkušeností, která částečně supluje praxi, má takový mladý člověk lepší vyjednávací pozici, a to nehledě na fakt, zda nosí kalhoty nebo sukni.

DrevoaStavby.cz | Škola suché výstavby RigipsDrevoaStavby.cz | Škola suché výstavby Rigips

 

Měly by stavební firmy nechat proškolit své nové zaměstnance?


Určitě ano. Vyučených sádrokartonářů je u nás jako šafránu – ročně učební obor montér suchých staveb (= sádrokartonář) opustí jen zhruba dvě desítky učňů, přičemž u řemesla zůstane jen hrstka. A to se rok od roku zhoršuje. Poptávka po řemeslnících ve stavebnictví je obrovská, situace na trhu je už tak vyhrocená, že stavební firma najme každého, kdo splňuje základní předpoklad - je ochoten a schopen na stavbu dorazit. Vše se pak na stavbě učí za pochodu jeden od druhého, v časovém presu a dnes už i s jazykovými bariérami.

DrevoaStavby.cz | Škola suché výstavby RigipsDrevoaStavby-Skola-suche-vystavby-Rigips-skolici-centrum-3

 

Proč je lepší absolvovat kurz, než se věci učit za pochodu?


Jednak na to na stavbách není čas. Aktuálně už 2/3 stavebních firem ve snaze dodržet termíny řeší nedostatek řemeslníků formou přesčasů a prací o víkendech. Mít u sebe člověka na pořádné zaučení je – co si budeme nalhávat – velké zdržování. To si na velkých stavbách nemohou dovolit.

Zároveň je na stavbách čím dál míň těch, kteří řemeslo opravdu znají a jsou schopni svoje znalosti a zkušenosti předat dál. Zkušení řemeslníci stárnou a odcházejí do důchodu. Prostě se nemáte od koho učit. A pak je zde velké riziko, že si v rámci učení se za pochodu jeden od druhého předáte znalosti i se zažitými chybami. Efekt tiché pošty.

DrevoaStavby.cz | Škola suché výstavby RigipsDrevoaStavby.cz | Škola suché výstavby Rigips

 

Jaké chyby dnešní sádrokartonáři nejčastěji dělají?


Dobu, kdy se prohřešky proti montážním zásadám dělaly víceméně záměrně s cílem ušetřit na materiálu, už dávno vystřídala doba, kdy se chyby dělají spíše z neznalosti. V programu většiny našich kurzů máme zahrnutou pasáž „najdi chybu", která je velmi oblíbená. Chybovat je sice lidské, ale musíme se všichni učit na vlastních chybách? Já jsem přesvědčena, že jsou situace, kdy se můžeme poučit z chyb jiných a tím jim předcházet.

DrevoaStavby.cz | Škola suché výstavby RigipsDrevoaStavby.cz | Škola suché výstavby Rigips

 

Je nějaká věc, kterou by měl každý sádrokartonář vědět?


Že není ostuda se jít proškolit, i když mám za sebou třeba 20 let praxe. A to právě z těch důvodů, o kterých jsem mluvila před chvílí, abych udržela krok s dobou.

DrevoaStavby.cz | Škola suché výstavby RigipsDrevoaStavby.cz | Škola suché výstavby Rigips

 

Když už řemeslník přijde do vaší školy, co může očekávat?


Každý u nás dostane maximum prostoru si vše osahat, vyzkoušet a probrat své potřeby se zkušenými lektory a techniky. I když máme v názvu slovo škola, monologu přednášejícího u tabule, jak to minimálně moje generace zná ze studií, se u nás nedočkáte. Vzájemně diskutujeme, sdílíme si zkušenosti z praxe a konzultujeme i konkrétní případy ze staveb. Případy, které nezvládneme nebo nemůžeme probrat na místě, řešíme i následně s našimi zákazníky telefonicky či elektronicky na lince technické podpory.

DrevoaStavby.cz | Škola suché výstavby Rigips

 

Jak moc se po absolvování kurzu sádrokartonář zlepší?


Na kurzech pro začátečníky za 2-4 dny zvládneme probrat obecné zásady montáže a vysvětlit lidem jak co v suché výstavbě funguje, co spolu souvisí a co kde jak ovlivní. Absolvent je schopen nastoupit na stavbu a řádně se zapojit do práce, ne jenom přenášet materiál či mýt nářadí. Nicméně každá stavba má svá specifika a vyžaduje individuální přístup, takže se vlastně pořád učíte. A s dobrými základy z kurzu to jde snáze.

DrevoaStavby.cz | Škola suché výstavby Rigips

 

Získají absolventi nějaký certifikát?


Ano, absolventi odnášejí buď osvědčení o absolvování školení, nebo Certifikát. Závisí to na druhu a úrovni kurzu či školení. A kurz si vybíráte také podle toho, zda si budete jen budovat či vylepšovat svoje bydlení, zda se chcete nechat zaměstnat nebo najmout, či zda zahajujete vlastní podnikání v oboru.

Bronislava Cveková Rigips
Bronislava Cveková
Rigips SAINT-GOBAIN

Více informací a aktuální nabídka kurzů Rigips→

 

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop