Odborná konference spojila stavby & udržitelnost v živé příklady

Odborná konference spojila stavby & udržitelnost v živé příklady

Komerční sdělení | Pondělí, 07. únor 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Odborná konference „Spojení staveb & udržitelnosti", kterou pořádalo Centrum pasivního domu na konci loňského roku, představila ověřené přístupy, jak skloubit principy udržitelnosti s celkovou architektonickou a funkční kvalitou staveb. Ukázala možné cesty, jak vést ke změně chování všechny účastníky stavebního sektoru. Setkání předních expertů z oboru se uskutečnilo v unikátním virtuálním CENTRU na platformě Gather.town.

Tým osmnácti řečníků hovořil a v panelech živě diskutoval o změnách v přístupu k zadávání, navrhování a stavění budov, které vedou ke snížení potřeby energie, rozvoji územních celků a k podpoře adaptace budov na změny klimatu. Dopolední část se zaměřila na mezioborovou spolupráci při tvorbě a zadávání udržitelných projektů pro města a obce, možností legislativy a právní podpory při zadávání veřejných zakázek. Odpolední část se pak věnovala konkrétním příkladům rekonstrukcí a výstavby nových budov.

„Udržitelnost je častý, ale stále velice abstraktní pojem. Aby mu opravdu porozumělo co nejvíce lidí, musíme je dovést k místu, kde je skvělé být, přitažlivějšímu místu pro život a práci, místu, které bude životaschopné stejně jako podmanivé. A právě do těchto míst jsme zavítali skrz videoreportáže zveřejněné na konferenci," vysvětluje Tomáš Vanický, ředitel Centra pasivního domu a dodává: „Všechny příspěvky na konferenci jsme vybírali velmi pečlivě a mé poděkování patří všem řečníkům i hostům panelových diskuzi. Mám-li alespoň jeden příklad vyzdvihnout, pak je to čtvrť Chytré Líchy, která bude již brzy první moderní, udržitelnou a uhlíkově neutrální čtvrtí v České republice. Na tomto projektu tým CPD spolupracuje od samého počátku a jeho unikátnost nespočívá jen v celkové udržitelné koncepci, ale v multioborové spolupráci a zapojení obyvatel do přípravy jejich budoucích domovů. Projekt představil Ing. Jan Vitula, starosta obce Židlochovice a velký propagátor udržitelnosti v praktickém životě. Cestu k jeho příspěvku vám zkrátí odkaz níže."

Záznam konference ve virtuálním CENTRU je veřejně přístupný


Pokud jste nestihli konferenci anebo její části, máte stále možnost se k jejímu bohatému programu vrátit. K záznamu se dostanete po přihlášení na webu konference. Obsah CENTRA bude dál narůstat v podobě inspirativních přikladů a bude volně přístupný architektům, projektantům, energetickým specialistům, ale i zástupcům měst, obcí i státní správy. Během jara zde například proběhnou oborné diskuze s expertní skupinou a budou zveřejněny další inspirativní příklady udržitelné architektury z třídenní exkurze po Německu a Rakousku.

„Naším cílem je provozovat veřejně dostupný prostor pro sdílení praktických zkušeností z přípravy a realizace udržitelné architektury, které fungují především u nás, ale i v zahraničí. Cílíme na synergii všech účastníků stavebního sektoru, aby se v rámci tohoto virtuálního prostoru mohli vzájemně inspirovat, poučit z chyb a našli odvahu k realizaci dalších projektů. Vytvořili jsme otevřené místo pro networking, diskuzi a přenos informací, které mohou využívat pro své akce naši členové i partneři," dovysvětluje záměr konference Vanický.

Konference „Spojení staveb & udržitelnosti" vznikla z velké části díky mezinárodnímu projektu ClimArchiNet, který je zaměřen na inovativní řešení pro budovy a ochranu klimatu během architektonického návrhu. Jeho cílem je odstranění bariér při zadávání veřejných zakázek s parametry udržitelnosti a podpora vzniku urbanistických územních celků.

DrevoaStavby.cz | Odborná konference „Spojení staveb & udržitelnosti

obr.: Virtuální centrum Odborné konference.

Tři inspirativní videoreportáže


Živým vysíláním provázel bezmála 400 účastníků konference Vladimír Kořen, podporující řadu environmentálních projektů, který byl díky svým mnohaletým zkušenostem v zastupitelstvu pohotovým a věcným partnerem všem diskutujícím. Ideální zázemí pro přenos poskytla ČSOB, hlavní partner konference. Centrála banky v pražských Radlicích je totiž držitelem mezinárodně uznávaného certifikátu LEED Platinum v oblasti navrhování a výstavby environmentálně šetrných a udržitelných budov.

Deklarace udržitelnosti


Konference vyjádřila podporu Deklaraci udržitelnosti, a to celkovým počtem registrovaných účastníků 396. Svůj podpis přidalo doteď 149 subjektů. Zveřejnění Deklarace udržitelnosti, navazující na mezinárodní iniciativu architectsdeclare.com, iniciovalo Centrum pasivního domu už v létě 2019. Prostřednictvím deklarace je možné se připojit k závazkům, které povedou ke změně přístupu všech účastníků stavebního sektoru. Mezi signatáři najdete jména architektů jako Ondřej Chybík, Dalibor Borák, David Kotek, Aleš Brotánek, Jan Márton, Marek Dohelský a Jan Soukup. Poslední jmenovaný neformálně vede iniciativní skupinu udržitelnosti, která aktivně naplňuje cíle Deklarace a mapuje současnou informovanost, ale i požadavky a priority napříč oborem. Garantem holistického přístupu je ČKA, a to ve spolupráci s ostatními profesními organizacemi.

Spojení staveb a udržitelnosti logo

Centrum pasivního domu, z.s.


Na jednom místě u nás najdete vše okolo zdravého a úsporného projektování, stavění a bydlení. Nabízíme podporu. Inspirujeme k odpovědnosti. Rozšiřujeme společensky odpovědnou komunitu. Pomáháme obcím a městům v jejich snaze budovat urbanistické územní celky a otvíráme nové přístupy k veřejnému prostoru. Sdružujeme desítky ověřených firem a specialistů, kteří zdravé a energeticky efektivní nemovitosti navrhují, stavějí nebo pro ně vyrábí materiály, technologie a komponenty. Jsme srdcaři! Už 17 let pracujeme na tom, co nás baví, naplňuje a zároveň pomáhá. Dodnes jsme nejvýznamnější a nejrozsáhlejší odbornou platformou v Česku, která podněcuje a moderuje diskusi v oblasti výstavby budov v pasivním standardu mezi expertní i laickou veřejností.

centrum-pasivniho-domu-logo

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop