I přes mírný pokles trhu dřevostaveb se v loňském roce stavělo více domů ze dřeva

I přes mírný pokles trhu dřevostaveb se v loňském roce stavělo více domů ze dřeva

Markéta Kristová | Pondělí, 27. červen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

I přes covidovou pandemii, vysoký nárůst cen stavebního materiálu a zpoždění termínů dodávek slaví výrobci dřevostaveb za minulý rok úspěch.

Rok 2021 by v mnoha ohledech přelomový. Covidová pandemie ještě zcela neskončila, ale už se začaly objevovat další negativní faktory, které ovlivnily české stavebnictví – začaly se objevovat důsledky zpoždění v procesu povolování nových staveb, chyběl stavební materiál. Kromě jiných se už v první polovině roku výrazně zvýšila poptávka po dřevu včetně dřeva pro stavebnictví, rostla i jeho cena, prodlužovaly se termíny dodávek a v důsledku všech uvedených faktorů se zpomalovala i montáž nových staveb.

Výrobci dřevostaveb i jejich zákazníci však i toto náročné období zvládli. Svědčí o tom i statistiky za rok 2021, které i přes mírný pokles (2645 dřevostaveb rodinných domů v roce 2021 a 2836 v roce 2020) potvrzují dlouhodobý podíl dřevostaveb na výstavbě rodinných domů z posledních let. V loňském roce to bylo 14,7 %.

Zajímavý je i údaj o počtu postavených rodinných domů na bázi dřevostaveb od členů Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD). Zatímco počet dřevostaveb rodinných domů klesl meziročně o necelých 200 domů, členové ADMD mohou loňský rok vnímat jako úspěšný. Loňských 500 rodinných domů je dokonce více, jako v roce 2020 (497 RD). Na zvyšující se požadavky na stavby i růst cen energií, který ani letos zdaleka nekončí, zareagovali zákazníci členů ADMD 51 rodinných domů, tj. 10,2 % ze všech dřevostaveb RD, bylo v roce 2021 domy v pasivním standardu. Ve srovnání s rokem 2020 je to dvojnásobek nových pasivních dřevostaveb.

Malé porovnání z předchozích let


Nedostatek materiálu a růst cen negativně ovlivnil délku výstavby a průměrnou cenu rodinného domu, postaveného na klíč. Zatímco v roce 2020 byla průměrná doba výstavby rodinného domu 3,7 měsíce, loni to bylo 4,2 měsíce. Rostla také cena – zatímco v roce 2020 zaplatil investor za rodinný dům na klíč průměrně 3 800 000 Kč, loni to bylo už 5 250 000 Kč. Přesto i nadále platí, že velkou předností dřevostaveb je kromě udržitelnosti, nízké energetické náročnosti a vysoké kvality práce zejména rychlost výstavby.

Zřejmé je to zejména u členských firem ADMD, což ostatně dokazují i výše uvedená čísla o loňské produkci členů asociace (500 RD překonalo i rok 2020). Dosavadní silné postavení ADMD na českém trhu dřevostaveb se tak loni opět posílilo. V roce 2021 může svým zákazníkům deklarovat své členství v asociaci až 26 dodavatelů dřevostaveb, což je nejvíce v historii ADMD.

Statistika postavených domů ze dřeva za rok 2021


Z loňských statistik ADMD lze vyčíst ještě řadu dalších informací. Výrazně se nemění například podíl staveb realizovaných formou lehkého rámového skeletu panelovou montáží (40 %) a staveništní montáží (také 40 %), zbytek jsou sruby/roubenky a stavby z panelů z masivního dřeva. Dlouhodobě vyrovnaný je také podíl difúzně otevřených a uzavřených konstrukcí. Bez velkých změn a výkyvů zůstávají také preference zákazníků v oblasti typu staveb rodinných domů – cca 2/3 staví bungalovy, třetina patrové domy. A také loni se formou dřevostavby stavěly i bytové domy, školky, nástavby a další typy staveb.

Závěrem lze konstatovat, že přestože loňský rok byl náročný a dokonale prověřil schopnosti členů ADMD, silné stránky dřevostaveb a jejich dodavatelů se v nelehkých časech projevily a ještě zvýraznily. To je dobrá zpráva i pro současný kalendářní rok 2022 a roky příští.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop