Proč myslet na venkovní stínění již ve standardu vaší dřevostavby? Ušetříte značné finance

Proč myslet na venkovní stínění již ve standardu vaší dřevostavby? Ušetříte značné finance

Komerční sdělení | Úterý, 28. únor 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Čeká vás stavba rodinného domu a řešíte fázi projektu? Vezměte v potaz rovnou i venkovní stínění v podobě rolet, žaluzií nebo screenových rolet. Nejenže vám pomohou s energetickou náročností domu, ale taktéž lze žádat o dotace díky Nová zelená úsporám. Ušetříte nemalé finance a odpadnou vám starosti s dodatečnou montáží stínění.

Projekty dřevostaveb: zahrňte do nich rovnou i venkovní rolety a žaluzie

Venkovní stínění v podobě rolet, žaluzií nebo svislých fasádních clon řešte již ve fázi projektu domu. Proč? Pokud dřevostavbu postavíte a rozmyslíte se až po dokončení stavby, že by se vám venkovní stínění nakonec hodilo, zaplatíte za něj mnohem více. A na mysli nemáme jen peníze, ale také starosti.

DrevoaStavby.cz-Svislé fasádní clony

Svislé fasádní clony neboli screenové rolety jsou moderní alternativou k venkovním roletám a žaluziím. Zdroj: Climax.cz

Dodatečná montáž stínicí techniky s sebou nese potíže především v těchto ohledech:

  • bude nutné zasáhnout do nové fasády domu i do elektřiny,
  • boxy, ve kterých jsou žaluzie a rolety uchované, jsou viditelné,
  • vzniknou nechtěné tepelné mosty – dojde k rychlejšímu průniku tepla z vnitřního prostředí do venkovního ve srovnání s jinými místy v domě.

Jaké jsou možnosti montáže u venkovních rolet?

Venkovní rolety lze namontovat mnohými způsoby podle toho, čemu dáváte jako majitel domu přednost a co se vám líbí.

Montáž do překladu – toužíte po elegantním a čistém řešením, kdy je roletový systém součástí stavby? Montáž do překladu je trefa do černého. Instalace probíhá už během výstavby domu, a proto je nutné s takovým typem rolet počítat už při projektu.

Podomítková montáž – lamely se rolují do podomítkové schránky, která je ukrytá. Součástí schránky je tvrzený polystyren XPS, který má výtečné izolační vlastnosti. Když se rolety vytáhnou, vidět jsou jen revizní klapka a vodicí lišty připevněné na rám okna nebo do ostění.

Předokenní montáž – box je u tohoto typu viditelný a montáž lze na rozdíl od výše popsaných typů provést i dodatečně do jakéhokoliv pravoúhlého otvoru. Na výběr máte široké spektrum barev pro boxy i vodicí lišty, aby ladily s domem a okolím. Na výběr je dokonce několik různých typů boxů.

DřevoaStavby.cz-Podomítkové venkovní rolety

Podomítková montáž venkovních rolet. Zdroj: Climax.cz

Venkovní žaluzie lze také ukrýt do fasády domu

Nejen rolety, ale také venkovní žaluzie lze namontovat na váš dům různě dle potřeb a možností. Na výběr máte čtyři základní typy montáží.

V podomítkové schránce: jsou skryté pod fasádou domu, díky čemuž se stal tento typ velmi oblíbený. Zachována je maximální čistota architektonického řešení domu. Je však nutné řešit již projektu rodinného domu. Schránka je vyrobena ze speciálního materiálu s tepelnou odolností + 100 °C.

S krytem z hliníkového plechu: hliníkový plech zakryje horní nosič i svazek lamel. Po vytažení jsou žaluzie perfektně chráněny proti povětrnostním vlivům. Kryt můžete sladit s barvou žaluzií nebo fasády domu.

V samonosném provedení COMFORT systém: předokenní žaluzie se kotví pouze přes vodicí lišty do ostění. Ideální tam, kde není možné uchytit na budovu horní nosič.

V nadokenním překladu HELUZ: jde o speciální stavební překlad určený pro umístění venkovní stínicí techniky slouží jako standardní nosný překlad. Horizontální žaluzie do nich lze montovat i po dokončení stavby.

DřevoaStavby.cz-Venkovní žaluzie

S venkovními žaluziemi je vhodné počítat už v projektu domu. Zdroj: Climax.cz

Jaké typy venkovního stínění vyhovují dřevostavbě?

 Jestliže jste se rozhodli pro dřevostavbu jako typu domu s nízkou energetickou náročností, venkovní stínění nesmí chybět. Do dřevěného domu se však nehodí všechny typy montáže žaluzií a rolet. Například podomítková montáž je nevhodná z toho důvodu, že tloušťka vnější izolace je menší než u zděného domu. Chybí proto dostatečný prostor, aby se vytvořil podomítkový kastlík pro žaluzii.

Dále je potřeba si rozmyslet, jaký typ lamel zvolit. U dřevostaveb s velkým proskleným prostorem jsou ideální venkovní žaluzie s lamelami C-80. Naopak pro stínění menších prostor se hodí žaluzie typu C-60. Dokonalé dovírání lamel zajistí typ Z-90 Noval s menším nábalem ve vytaženém stavu.

Co se týká barevného provedení, světlejší barvy lépe odrážejí sluneční paprsky a v létě nedochází k přehřátí interiéru. Ideální jsou proto barvy bílá, krémová nebo stříbrná.

DřevoaStavby.cz-Venkovní žaluzie Z-90 Noval

Venkovní žaluzie typu Z-90 Noval zajistí dokonalé dovírání lamel. Zdroj: Climax.cz

Venkovní stínění má vliv na stanovení energetické náročnosti dřevostavby

Požadavky na stavby rodinných domů se neustále zvyšují. Již do roku 2022 se stavby musí navrhovat jako budovy, které mají téměř nulovou spotřebu energií. Co to znamená pro stavitele? Navržená stavba by měla maximálně zamezit únikům tepla a měla by využívat moderní technologie jako jsou například solární panely.

Venkovní stínění také pomáhá snížit náklady na vytápění přes zimní sezónu. Energetická náročnost budovy se tak snižuje. Jak? Stažené venkovní rolety v zimě dokáží ušetřit vaše finance až o 30 %. Velkou výhodou je, že venkovní stínění nemusíte financovat sami. Pokud si zažádáte o dotace, získáte značnou sumu peněz zpátky.

Jak si zařídit dotace na venkovní rolety nebo žaluzie?

Díky podpoře Nová zelená úsporám získá žadatel dotace až ve výši několika desítek tisíc korun. O dotaci lze požádat jen současně s žádostí o dotaci na zateplení stavby. Proto si dejte pozor, ať zbytečně nepřijdete o peníze.

Kolik financí lze díky dotaci získat?

  • 1000 Kč/m2: podpora pro venkovní rolety a žaluzie s manuálním ovládáním (mechanické/motorické).
  • 1500 Kč/m2: vztahuje se na venkovní rolety a žaluzie s inteligentním řízením – automatické ovládání na základě vyhodnocování dat z intenzity slunečního záření, celoročního pohybu slunce a časového denního režimu.

Kdo a jak může žádost vyplnit:

  • pouze majitel rodinného domu nebo bytových jednotek,
  • je nutné vyplnit žádost elektronicky,
  • mít odborný posudek,
  • zajistit výkresovou dokumentaci,
  • obstarat si krycí list technických parametrů použitých produktů.
Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop