Loni patnáct, letos už pětapadesát! Požárů fotovoltaiky přibývá

Loni patnáct, letos už pětapadesát! Požárů fotovoltaiky přibývá

Redakce | Pátek, 10. listopad 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Hasičský záchranný sbor České republiky eviduje do konce září letošního roku celkem 55 požárů fotovoltaik na našem území. „Z toho ve 29 případech, tedy více než polovině všech případů, se jednalo o požár v budovách pro bydlení," uvedl Jiří Frölich, tiskový mluvčí HZS ČR. Jenom za poslední dva měsíce od července jich bylo 10, přitom za celý loňský rok pouhých patnáct.

Fotovoltaika způsobí požár nejenom na budovách pro bydlení, ale i na speciálních výrobních nebo zemědělských budovách. Takových požárů bylo v letošním roce už pět. Přitom instalace fotovoltaických elektráren musí splňovat velmi přísná pravidla. Příkladem je olomoucká pobočka Démos trade, kde SIS RENEWABLES, firma realizující obnovitelné zdroje energie, instalovala fotovoltaické panely o výkonu 369,9 kWp.

„Zde byla pro umístění technologie FVE vybudována úplně nová protipožární místnost, do které byl sveden kompletní stejnosměrný výkon, kde jsou umístěny jak stejnosměrné rozvaděče, tak střídače a skříňky, a následně je výkon vyveden do nízkonapěťových rozvodů v objektu. Vše protipožárně těsněné, zakončené certifikačními štítky, včetně samotné protipožární místnosti a prostupů na střeše," vyjmenovává Matěj Houdek, ředitel SIS RENEWABLES.

Z pohledu pojišťoven jsou fotovoltaické panely stavební součástí objektu už léta


„Při sjednání pojistky není třeba uvádět, že jsou nainstalovány, jen je potřeba zahrnout jejich hodnotu přiměřeně do pojistné částky. Pokud je nyní nově technologie dobudována, rovněž je třeba navýšit pojistnou částku. Ze zkušenosti to bývá několik stovek tisíc korun," radí klientům Zdeněk Hruška, manažer pojištění majetku a odpovědnosti pojišťovny UNIQA a dodává:

„Škody na panelech vznikají nejčastěji krupobitím, případně vichřicí. Někdy nastane požár, jenž ohrožuje i objekt, na němž je fotovoltaika instalována. Taková událost může souviset s neodbornou instalací nebo nekvalitním provedením panelů. Pokud dům nebo samotná fotovoltaika zahoří od panelů, z pojištění požáru škodu hradí UNIQA vždy. Možné krácení může nastat, pokud nebyly dodrženy potřebné technologické postupy a revize."

Česko v posledních měsících prožívá fotovoltaický boom. V prvním pololetí letošního roku energetici zprovoznili 45 197 fotovoltaických elektráren. Počet instalovaných zařízení je téměř o čtvrtinu vyšší než za celý loňský rok. Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě nedoporučuje jít cestou montáže podle internetu a nakoupit nejlevnější výrobky s cílem co nejvíce ušetřit.

Autor článku: Zbyněk Ptáček

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop