Stavbu i rekonstrukci podpoří nové dotační programy. Které to jsou a na co je lze využít?

Stavbu i rekonstrukci podpoří nové dotační programy. Které to jsou a na co je lze využít?

Redakce | Úterý, 26. březen 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Co nejúspornější provoz domu s co nejmenšími dopady na životní prostředí, to je současný trend. Aby takové parametry splnil i starší dům, neobjede se to bez zásadních úprav. S jejich zafinancováním může pomoct dotace z jednoho ze tří programů Nová zelená úsporám. Každý přitom cílí trochu jinam.

Dotace na energeticky úsporná opatření nejsou žádnou novinkou. Komplexně je řeší program Nová zelená úsporám (NZÚ). V čase prošel různými úpravami. K zásadní proměně ale došlo loni. Ke stávajícímu programu, který je v současné době označován jako Nová zelená úsporám Standard, totiž v průběhu minulého roku přibyly dva další. Odnoží NZÚ je podprogram Oprav dům po babičce, který směřuje k velkým rekonstrukcím starších rodinných domů. Právě tato dotace je v současné době nejvíce diskutovaná. Třetí možností je Nová zelená úsporám Light, zacílená na menší úsporná opatření v domácnostech seniorů a rodin s nízkými příjmy.

Nová zelená úsporám Standard


Standardní program Nová zelená úsporám prošel loni úpravami. Hlavní změny se týkají navýšení některých jednotkových dotací a rozlišení nabídky pro různé skupiny žadatelů. Určen je totiž jak pro rodinné domy, tak pro bytové domy (SVJ i bytová družstva). V portfoliu podporovaných opatření zůstávají všechny položky jako doposud (s výjimkou výsadby stromů pro bytové domy) a nemění se ani míra podpory – dotace až 50 procent způsobilých výdajů se vyplácí až po realizaci.

Významně se navyšuje příspěvek na zateplení, které generuje nejvyšší energetické úspory. Beze změn pokračuje příspěvek na instalaci solárních systémů, rozšiřuje se nabídka podporovaných tepelných čerpadel. V oblasti novostaveb podpora cílí na ty nejúspornější budovy, u kterých bude efekt energetických úspor nejvyšší. „Na celý pasivní dům lze získat příspěvek 535 tisíc korun, a to na výstavbu nebo nákup novostavby s velmi nízkou energetickou náročností a důrazem na použití obnovitelných zdrojů," říká Ondřej Syřínek, obchodně technický zástupce pro řízené větrání s rekuperací Zehnder.

Realizace zelených střech, využití dešťové a odpadní vody a instalace dobíjecích stanic pro elektromobily jsou navázány na jiná úsporná opatření v oblastech výstavby, zateplení nebo zdrojů energie. Zachovány zůstávají i bonusy za kombinaci více opatření v jedné žádosti a desetiprocentní navýšení celkové dotace pro žadatele ze znevýhodněných regionů.

Vítanou novinkou je pak výměna starých plynových kotlů za tepelná čerpadla. Došlo také ke zjednodušení administrace žádostí, nově není nutné dokládat účetní doklady a u některých opatření ani projektovou dokumentaci a energetické hodnocení. V případě povinnosti předložit projekt, která zůstává u zateplení či nové výstavby, bude i nadále poskytována finanční podpora projektové přípravy.

DrevoaStavby.cz Dotační programy Nová zelená úsporám 2024_starý plynový kotel před výměnoDrevoaStavby.cz Dotační programy Nová zelená úsporám 2024_ plynový kotel po výměně

 

Na co lze využít dotaci z programu NZÚ Standard?


  • Zateplení – zateplení (obvodových stěn, střechy, stropů a podlah u stávajících RD), výměna oken, dveří a jiných stavebních otvorů, instalace stínicí techniky a projekt – dotace 30 000–950 000 Kč
  • Využití tepla z odpadní vody – dotace 5 000–50 000 Kč
  • Fotovoltaické systémy – dotace 60 000–200 000 Kč
  • Příprava teplé vody pomocí solárních panelů či tepelného čerpadla – dotace 45 000–60 000 Kč
  • Kotle, kamna a tepelná čerpadla – na výměnu neekologických kotlů a kamen za kotel na biomasu či tepelné čerpadlo a na výměnu plynových kotlů starších 20 let a elektrického vytápění za tepelné čerpadlo – dotace 40 000–140 000 Kč
  • Dešťovka - zachytávání a využití dešťové a odpadní vody – dotace 27 000–105 000 Kč
  • Zelená střecha – dotace 800–100 000 Kč
  • Ekomobilita – pořízení a instalace dobíjecí stanice pro osobní elektromobil – dotace 15 000 Kč
  • Novostavba – na výstavbu nebo nákup RD s velmi nízkou energetickou náročností využívající energii z obnovitelných zdrojů – dotace 535 000 Kč
  • Větrání s rekuperací – dotace 105 000 Kč
  • Dotační bonusy – bonusy za kombinaci více úsporných opatření, bonusy pro žadatele ze znevýhodněných regionů a pro environmentálně šetrná řešení – dotace 10 000–121 000 Kč

Oprav dům po babičce


Parametry podprogramu Oprav dům po babičce jsou v zásadě stejné jako ve standardní Nové zelené úsporám. Velkou výhodou je ale zálohové financování. „Aby žadatel mohl získat peníze předem, musí realizovat komplexní zateplení, na dotaci tak lze získat až milion korun. Stejně jako ve standardní Nové zelené úsporám jde až o 50procentní dotaci. Komplexní zateplení domu se totiž v průměru může vyšplhat na více než 2 miliony korun," upřesnil Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP), který dotace administruje.

Renovaci pak lze doplnit o další opatření, ať už jde o fotovoltaiku, výměnu zdrojů energie, rekuperaci nebo třeba nádrž na dešťovou vodu. Dotaci i na tato opatření společně s dotací na zateplení dostanou žadatelé zálohově. Vedle kombinačního bonusu a bonusu pro žadatele ze znevýhodněných regionů poskytne Oprav dům po babičce navíc bonus ve výši 50 tisíc korun za každé nezaopatřené dítě, které rodina má, a také za každé další, které se rodině narodí do roku 2030.

Úspěšní žadatelé pak budou moct získat také výhodný úvěr od stavebních spořitelen (zřejmě již od února 2024), kterým bude možné „doplnit" dotaci, pokud nebudou mít naspořenou dostatečnou sumu sami.V tomto případě jde o specificky zaměřenou dotaci pro starší domy, jimž bylo stavební povolení uděleno před 1. červencem 2013. Nejméně 80 procent plochy domu musí být využíváno k bydlení. Žadatelem musí být výhradně ekonomicky aktivní osoba vlastnící rodinný dům.

„Nutný je trvalý pobyt v objektu. Člověk, který dotaci získá, v něm navíc musí žít ještě dalších 10 let. Zároveň také platí, že žádat o dotaci může člověk vlastnící pouze jednu nemovitost k bydlení, tedy tu, na kterou chce dotaci čerpat," vysvětluje přísné podmínky programu Miloš Hutník z divize Weber, Skupiny Saint-Gobain. V opačném případě může SFŽP žádat vrácení peněz.

DrevoaStavby.cz Dotační programy Nová zelená úsporám 2024_Oprav dům po babičce

 

DrevoaStavby.cz Dotační programy Nová zelená úsporám 2024 _Oprav dům po babičceDrevoaStavby.cz Dotační programy Nová zelená úsporám 2024_Oprav dům po babičce

 

Která dotace je ta pravá?


  • Nová zelená úsporám Standard: Dotace pro všechny majitele domů, kteří chtějí zlepšit své bydlení, pořídit si čisté zdroje energie a ušetři za vytápění a vodu.
  • Oprav dům po babičce: Zálohová dotace pro majitele starších domů, kteří zvažují komplexní rekonstrukci domu s cílem výrazně snížit výdaje za bydlení.
  • Nová zelená úsporám Light: Dotace na snadno realizovatelná opatření pro seniory, invalidní důchodce, příjemce příspěvku na bydlení nebo přídavku na dítě, kteří chtějí snížit své výdaje za energie.

Nová zelená úsporám

Zdroj: novazelenausporam.cz

Kompletní zateplení domu je základ


Jak už bylo zmíněno, program Oprav dům po babičce je specifický tím, že vyžaduje optimální zateplení, tedy takzvané komplexní zateplení domu. To sestává z izolace obálky domu – tedy zateplení vnějších stěn, podlah, stropů, nových oken a dveří a stínicí techniky. U zateplení obálky lze na jeden metr čtvereční žádat maximálně o 1 300 korun, u nových oken a dveří je to až 4 900 korun na m2. Požadavek dotačního titulu je zcela pochopitelný. Prvním a zásadním krokem by logicky mělo být snížení tepelných ztrát na minimum.

Začít se doporučuje okny. „Právě jimi totiž unikne nejvíce tepla. Jejich výměnou lze ušetřit až 40 procent," říká Milena Tomčíková, ředitelka vývoje a produktů společnosti VEKRA. Významné mohou být úniky tepla rovněž nezateplenou fasádou. Pro zateplení fasády se obvykle používá takzvaný kontaktní zateplovací systém (ETICS). „Můžeme zvolit variantu s polystyrenem (EPS), který je lehčí a levnější a v šedé verzi má také vynikající tepelně izolační vlastnosti. Anebo si můžeme připlatit za minerální vatu, která je nehořlavá a přispívá ke zlepšení akustických parametrů konstrukce," vysvětluje Tomáš Truxa z divize Isover, Skupiny Saint-Gobain.

DrevoaStavby.cz Dotační programy Nová zelená úsporám 2024 VEKRA-okna

 

V případě zateplení střechy se nabízí ke zvážení i výměna staré, nevyhovující krytiny. Rychlé řešení nabízí plechové střešní krytiny, jejichž pokládka je poměrně snadná. „Při výměně staré eternitové střechy je pak plechová krytina rovněž vhodným řešením vzhledem ke konstrukci střechy a nosnosti krovu," doplňuje Petr Tureček, produktový manažer společnosti SATJAM.

Teprve ve chvíli, kdy máme komplexní zateplení vyřešené, můžeme přistoupit k dotaci na některou z úsporných technologií. „Některé z nich nám mohou pomoci energii přímo vyrábět, například fotovoltaické panely či tepelná čerpadla. Jiná, jako jsou rekuperační jednotky, zase pomohou ještě více snížit tepelné ztráty a potřebu na vytápění," vysvětluje energetická specialistka Martina Kuchařová ze společnosti V-systém, Skupiny Saint-Gobain. V-systém se na energetickou optimalizaci a dodání úsporných technologií specializuje.

DrevoaStavby.cz Dotační programy Nová zelená úsporám 2024 Saint-Gobain_zatepleni fasádyDrevoaStavby.cz Dotační programy Nová zelená úsporám 2024 Saint-Gobain-Zateplení obvodových stěn materiálem Isover EPS GreyWall

 

Nechte si poradit od odborníků


Je jasné, že najít to správné řešení právě pro konkrétní dům, není tak jednoduché. Je proto dobré nechat si poradit od odborníků. Informace najdete na webových stránkách programu Nová zelená úsporám. Obrátit se můžete také na některé z energetických konzultačních a informačních středisek (EKIS), která poskytují bezplatné poradenství o úsporách energií. Zde vám dokážou poradit, který dotační program bude pro vás vhodný, stejně tak pomoct s žádostí o dotaci. Jejich seznam najdete na webu www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska- EKIS.

S řešením na míru vám pomůže také třeba interaktivní průvodce na webových stránkách firmy Isover. „Na základě typu žadatele průvodce zjistí, o jakou dotaci v rámci kterého programu můžete žádat, a vysvětlí, jakým způsobem máte postupovat," popisuje Tomáš Truxa z Isoveru. Následně pomůže najít energetického specialistu, který doporučí vhodná řešení, stavební dozor ve vašem regionu a na požádání pomůže s výběrem realizační firmy.

A poradenství poskytnou také další odborné firmy. „Všem zájemcům nabízíme bezplatné posouzení možnosti získání dotace a při splnění parametrů jsme připraveni pomoci rovněž s jejím vyřízením," říká Ondřej Syřínek ze Zehnderu. S administrativním kolečkem pomůže také například výrobce oken. „Kromě předávání aktuálních informací našim klientům pomáháme také s vyřízením potřebných náležitostí," potvrzuje také Roman Kubálek, obchodní ředitel společnosti VEKRA. „Kromě poradenství při výběru oken připravíme také smlouvu s pevně stanovenou cenou, aby majitel věděl, na jak vysokou dotaci bude mít nárok. Na případné změny v podmínkách dotací jsme pak připraveni pružně reagovat tak, aby měl žadatel na dotaci nárok a dostal se takzvaně do pořadí."

DrevoaStavby.cz Dotační programy Nová zelená úsporám 2024 střešní krytina_SATJAM Trend

 

Autor článku: Dana Jakešová pro časopis DŘEVO&stavby


DaS 1 24

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 1/2024

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 1-2024
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop