Cena domu aneb jaká úskalí nám přináší fáze hrubé stavby domu

Cena domu aneb jaká úskalí nám přináší fáze hrubé stavby domu

Lucie Němcová | Pondělí, 01. červen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Vhodný výběr konstrukčního systému, dodavatele i rozvaha, do jaké fáze si nechat zhotovit dům od dodavatelské firmy, jsou důležité kroky ovlivňující rozpočet, časový rámec i míru naší vložené energie. Oříškem může být skutečnost, že je velice obtížně srovnat nabídky jednotlivých firem. Do kategorie hrubá stavba totiž každá zahrnuje jiné položky. Dobrému rozhodnutí tedy předchází trpělivost, pečlivé studium nabídek a správně pokládané otázky. Cesty, jak ušetřit, a přitom stavět kvalitně, však existují.


Význam hrubé stavby domu

Předchozí zmapování rozpočtových pastí souvisejících s pozemkem a zakládáním pokračuje dalším průzkumem, jaká úskalí nám přináší fáze hrubé stavby. Kromě výběru dané konstrukce domu a samotného zhotovitele nás čeká další důležité rozhodnutí: do jaké míry si nechat dům zhotovit od realizační firmy.

Máme tři možnosti míry dokončení. Těmi jsou hrubá stavba, stavba k dokončení a nakonec dům na klíč. Kvůli velké rozdílnosti mezi jednotlivými konstrukčními systémy je těžké jednoznačně určit, co přesně rozumíme hrubou stavbou domu.

Například v případě zděných domů je obecně jako hrubá stavba vnímána samotná konstrukce z cihel nebo bloků často bez oken i střechy. Velké rozdíly jsou ale také mezi jednotlivými dodavateli dřevostaveb. Zatímco některé firmy považují za hrubou stavbou samotnou konstrukci domu, pro jiné je to objekt, který je zvenčí úplně hotov.

Svá očekávání prověřujte

„Kvůli této nejednoznačnosti je těžké si jen představit, co si o rozsahu dodávky myslí stavebník. Dost často se setkávám se situací, kdy se stavebníci snaží určit cenu právě hrubé stavby. Mnohdy se mylně domnívají, že hrubá stavba bude zvenčí hotový zateplený dům s okny.

Teprve při realizaci zjistí, že místo dodávek v interiéru domu potřebují sehnat ještě mnoho dalších specializovaných řemeslníků. Ti ale nejsou a je potřeba si na ně počkat někdy i řadu měsíců, což celou stavbu protahuje," vysvětluje

ing-vaclav-pindak-3ae-novahome
Ing. Václav Pinďák
3AE s.r.o.


1. Tři stavební systémy – tři rozdílné situace

Porovnejme si pro představu tři základní stavební systémy: zděnou stavbu z cihel, sloupkovou dřevostavbu a dřevostavbu z masivních dřevěných panelů.

  • Hrubá stavba domu z cihel bude v rozsahu od zděné konstrukce až po konstrukci s osazenými okny, krovem a střešní krytinou. Vždy ale bez zateplení a finální fasády.
  • Dodávka dřevostavby sloupkovou konstrukcí může skončit v rozsahu od dodávky konstrukce včetně opláštění, bez fasády a oken až po dům, který je zvenčí prakticky hotov.
  • V případě stavby z masivních dřevěných panelů může dodavatel dodat jen konstrukci z masivních panelů nebo stavbu, která je zvenčí kompletně hotova, ale navíc má uvnitř prakticky dokončené „omítky" v podobě masivního dřeva na stěnách.

Slovo odborníka

"Pokud se investor rozhoduje na základě konečných nákladů, pak jediné, co lze v případě všech staveb srovnávat, je stavba na klíč nebo alespoň stavba k dokončení.

I v této variantě je dobré zkontrolovat standard technologie, zateplení, zařizovacích předmětů v koupelnách a finálních povrchů. Pokud jsou tyto položky stejné, můžeme porovnat cenu jednotlivých dodavatelů i jednotlivých konstrukčních systémů."


"Cena hrubé stavby tvoří 50 až 60 procent z ceny domu. Veškerá rozhodnutí s ní spojená je třeba dělat v projektové fázi. Později už může být na jakékoli změny pozdě."


Slovo odborníka

"Nejednoznačnost ve specifikaci hrubé stavby znamená pro klienta velké riziko, pokud není pozorný, nebo pokud si ideálně nepřizve specialistu, který dokáže rozsah posoudit.

Je to ale také nevýhoda pro dodavatele. Především pro ty, kteří hrubou stavbou rozumí větší rozsah a jejich cena je tím pádem vyšší. To ale nemusí znamenat, že jsou dražší."

cena-domu-hruba-stavba.-domu

Foto: Martin Zeman


2. Volba konstrukce domu

Rozhodnutí o zásadních položkách stavby, a tou konstrukce domu je, by měla padnout již v zadání architektovi nebo projektantovi. Ideální je, když si nejprve vybereme konstrukci a pak hledáme specialistu, který systém zná.

Rozdíly v jednotlivých systémech jsou zásadní, a to nejen kvalitativní, ale také cenové. Kdo se podrobně konkrétním systémem zabývá a zná jej, dokáže navrhnout dům s ohledem na efektivní využití všech předností konstrukce. Jiné jsou možnosti stavby řešené formou těžkého skeletu, jiné two-by-four a jiné z CLT.

Slovo odborníka

"Doporučuji začít volbou systému s ohledem na cenu domu a jeho velikost. Ten, kdo hledá nejlevnější bydlení, určitě nehledá nejkvalitnější stavbu. To ale neznamená, že by měl rezignovat na kvalitní dům. Ideální je udělat si rešerši toho, co jednotlivé firmy za konkrétní cenu nabízejí.

Tam kde jste v případě domu z CLT na 100 metrech čtverečních podlahové ceny domu, v případě difuzně uzavřené konstrukce můžete získat 120. Tyto informace snadno získáte například prozkoumáním nabídky jednotlivých členů sdružených v ADMD (Asociace dodavatelů montovaných domů) – asociace, která sdružuje kvalitní a prověřené dodavatele montovaných dřevostaveb.

Představte si, že si dnes řeknete, že si postavíte raketu a stanete se kosmonautem. Raketu umí nakreslit každý. Proč nás ale většinou nenapadne se do podobné činnosti pustit? Protože jsme realisti. To ale nemusí platit o IT specialistovi, který se přes noc změní ve stavaře.

Vždyť program je vlastně také taková virtuální stavba. Ono to ale neplatí úplně. Na práci IT specialisty, kosmonauta i tesaře je potřeba mít vzdělání, to podpořit praxí ideálně několikaletou, a nakonec také vůlí.

Proto osobně moc nedoporučuji stavbu v rozsahu jen konstrukce bez oken, omítek nebo fasády.

Ze zkušenosti vím, že i velmi šikovní samozhotovitelé pokračují na stavbě zhruba dva roky, ale někdy třeba pět let. Pokud je stavba zvenčí hotova, není to problém.

Práce v interiéru může pokračovat v teple, suchu a pohodě. Zároveň bez škod na konstrukci.

Výsledek vzhledu domu bude při dokončení kompletního pláště objektu výrazně kvalitnější než svépomocně realizovaný. To neznamená, že nemůže být lepší, většinou to tak ale bohužel není."

cena-domu-hruba-stavba-domu-konstrukce-drevostavby

obr.: Dreamstime

Doporučený postup při volbě dodavatele, architekta i stavebního systému

  • Na jakou velikost domu vám stačí finanční prostředky, zjistíte nejsnadněji dotazem u dodavatele.
  • Následně si na základě svých priorit vyberte stavební systém.
  • Na základě toho vyberete architekta, případně typový dům. Architekta si nechte ideálně doporučit dodavatelem.
  • Architektovi pak zadejte svou představu a částku, kterou máte na dům připravenou. Je dobré podmínit dokončení studie odhadem ceny vybranou realizační firmou (architekt většinou o cenách nemá přehled).
  • Výsledkem bude dům, který očekáváte a který vás v negativním smyslu nepřekvapí.

Slovo odborníka

"Nedoporučuji variantu, kdy si investor zajišťuje dodávku oken sám. Je to prvek, který má nejvíce návazností. Špatným osazením se dá hodně pokazit."

cena-domu-hruba-stavba-domu-konstrukce-drevostavby kopie

obr.: Dreamstime


3. Kde můžeme ušetřit

Hrubá stavba domu včetně kompletního pláště pokrývá v objemu financí celé stavby přibližně 50 až 60 procent ceny domu na klíč. Ušetřit se dá zejména volbou konstrukčního systému. Jiná je cena difuzně uzavřené konstrukce, stavby z pórobetonu, litého betonu a jiná například z masivních dřevěných panelů.

Klíčovou položkou, která může výrazně hýbat cenou, jsou také okna. Rozdílná bude cena dřevěných a plastových. Odlišná bude také cena hliníkové krytiny a klasické tašky, a tak bychom mohli pokračovat.

Je ale důležité, abychom všechny tyto aspekty rozmýšleli ještě v projektové fázi, kdy je čas tato klíčová rozhodnutí udělat. Jakmile je stavba ve fázi realizace, na zásadní změny je pozdě.

cena-domu-hruba-stavba-domu-vyber-oken

obr.: Rozdíl ceny můžeme nejlépe posoudit v případě stavby na klíč, ne v případě hrubé stavby. Foto: Dreamstime


Přečtěte si související články s cenou domu:

Příprava na realizaci domu
 
Úpravy pozemku nafukují rozpočet
DaS 3-2020

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Jak na financování stavby”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop