Časopis DŘEVO&stavby 1/2012
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 1/2012
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
Izolace: <small>5 důvodů pro celulózu</small>

Izolace: 5 důvodů pro celulózu

Dagmar Čechová | Čtvrtek, 16. říjen 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Staré noviny mohou skončit v krbu, kontejneru, sběrných surovinách – nebo ve vnějším plášti domu. Stačí je rozdrtit na jemná vlákna, obohatit o látky bránící hoření a zafoukat do dutin nebo nastříkat na stěny. Takto zjednodušeně řečeno vzniká jeden z nejprogresivnějších izolačních materiálů poslední doby – celulóza.

DETAIL STĚNY IZOLOVANÉ CELULÓZOU A OPLÁŠTĚNÉ SÁDROKARTONOVOU DESKOUNa rozdíl od celulózy, používané v textilním a papírenském průmyslu, která se získává z čerstvé dřevní hmoty, je zdrojem té pro stavební účely recyklovaný tříděný novinový papír. Jeho rozemletím a rozvlákněním vzniknou drobné částice podobné vločkám s množstvím vzduchu (ten je nosičem tepelně izolačních vlastností) vyplňujícím prostor mezi nimi.

1 - Trvale udržitelná výroba

Jeden ze dvou nejčastějších způsobů aplikace celulózy nástřikem. Voda smíšená s celulózovou drtí zajistí ulpívání směsi na vertikální ploše, po vyschnutí je hmota velmi pevná. Vyschlou plochu lze pak zakrýt sádrokartonem nebo jiným deskovým materiálem. Foto MLiveJe velmi ekologická - dřevo je obnovitelný zdroj a celulóza vzniká recyklací. Ve srovnání s obvyklými izolačními materiály (minerální vlákna, polystyren či polyuretan) se při výrobě využívá obnovitelných zdrojů a zlomku energie. Pro výrobu celulózové izolace se používají pouze noviny, nikoliv časopisy. Novinový papír je vysoce kvalitní, má vlákna jednotné velikosti a barvy a neobsahuje těžké kovy z přísad tiskařských barev.

2 - Nehořlavost

Foukáním lze celulózou vyplnit jakoukoliv dutinu ve starém domě i v novostavbě. Skeletové dřevostavby jsou pro tuto izolaci přímo předurčené. Do pláště instalační roviny se pouze vyřízne otvor pro ústí aplikační hadice a po vyplnění se opět uzavře. Přelepení speciálními páskami zajistí neprůvzdušnost. Foto ClimacellZákladní hmota by byla náchylná k napadení mikoroorganismy a také dobře hořlavá. Proto se přidávají další látky, soli hořčíku a malý podíl borité soli, které ji chrání před nhmyzem a plísněmi a zajišťují jeho odolnost proti hnilobě a požáru. V pevné struktuře izolace brání šíření požáru nedostatek kyslíku. Při odborných zkouškách se zjistilo, že z rozdrcené papírové hmoty se při požáru uvolňuje také krystalicky vázaná voda, která způsobuje ochlazení a hasební účinek.

3 - Dodatečné zateplení dutin

PRO SYSTÉMOVÉ VYUŽITÍ CELULÓZY PRO TEPELNOU IZOLACI JSOU K DISPOZICI I DOPLŇKY V PODOBĚ PÁSEK A MEMBRÁN FOTO CIURCelulózovou hmotu lze po přidání vody a lepivých přísad snadno aplikovat nástřikem. Častěji se však využívá minimální hmotnosti celulózových vloček pro foukání pod tlakem. Vločky vyplní dokonale a bezodpadově jakýkoliv prostor a jejich hladký povrch přitom absolutně kopíruje veškeré prvky stavební konstrukce. Nikde nevznikají žádné spáry, mezery či vzduchové kapsy.

4 - Fázový posun

Celulózová drť se dodává v plastových pytlích, jejichž obsah se pak sype do speciálního stroje zajišťujícího zafoukávání na potřebné místo. Foto CWABude-li činit alespoň 15 hodin, pak teplo z vyhřáté fasády pronikne například do ložnice až někdy kolem 6. hodiny ráno – a to určitě oceníme. Vysoká úložní kapacita celulózy způsobuje jednoznačně zpožděný průnik vysílaného slunečního tepla. Díky hutnosti a vysoké specifické měrné tepelné kapacitě celulózové izolace dochází k časovému zpoždění průniku teplotní vlny izolací dovnitř budovy a k jejímu narovnání. Fázový posun tepla činí až 16 hodin.

5 - Regulace vlhkosti

Celulózová drť se dodává v plastových pytlích, jejichž obsah se pak sype do speciálního stroje zajišťujícího zafoukávání na potřebné místo. Foto CWAZní až absurdně, že by se mohl papír podílet na vyrovnávání hladiny vlhkosti v interiéru, zkoušky však tuto vlastnost celulózy prokázaly. Dokáže vlhkost nejen pohlcovat a zadržovat, ale také následně uvolňovat v objemu až 30% její hmotnosti. V případě špatného zpracování parotěsných zábran se celulóza lépe než jiné izolace dokáže s vlhkostí vyrovnat a umožňuje opětné vysoušení izolační vrstvy.

Martin Klíma

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Izolace”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop