Tisk
Nadkrokevní zateplení a jeho mechanické kotvení

Nadkrokevní zateplení a jeho mechanické kotvení

Redakce | Středa, 11. listopad 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Nízkoenergetické a pasivní domy vyžadují vysokou míru izolace celé obálky budovy. A to nejen stěn, ale i střechy. Dostatečné zvýšení tloušťky tepelné izolace v šikmých střechách je možné pouze se změnou způsobu vkládání izolace – a to do oblasti nad krokvemi. V současné době je systém nadkrokevní izolace výhodnějším řešením celé konstrukce střechy než zateplení pod a mezi krokvemi.

 

Když se před pár lety stavitel rozhodoval, jaký systém zateplení zvolit, většinou zvítězilo cenově výhodnější řešení – zateplení pod a mezi krokvemi. Dnes jsou náklady na kompletní systém nadkrokevního zateplení srovnatelné a někdy i výhodnější.

U nás se tento systém izolace postupně stále více rozšiřuje, ale u našich alpských sousedů v Německu, Rakousku a Švýcarsku, se používá více než dvacet let. K pionýrům nadkrokevního zateplení patří firma Bauder, která ve spolupráci s firmou SFS intec uvedla v Německu tento způsob izolace.

Není divu, že se takový systém zaizolování střechy ujal. Stavitel si zajistí energeticky úspornější standard, zateplená střecha má lepší vlastnosti a nemusí se snižovat podhled na straně interiéru a také si majitel může dovolit přiznat dřevěnou nosnou konstrukci krovu do obytného prostoru.

Proč zateplovat střechu nad krokvemi?

Minimalizace tepelných mostů

Eliminuje se záporný vliv krokví jako tepelných mostů a tím se zabrání úniku tepla těmito místy. Dřevěné krokve běžně snižují izolační schopnost konstrukce o 10 %. Větším problémem ale bývá nekvalitní pokládka desek tepelné izolace se spárami a netěsnostmi. Tepelně-izolační práce uvnitř budovy nelze tak dobře kontrolovat a montážní nedostatky jsou pak zakryty záklopem. Skryté problémy se objeví až časem a opravy bývají nákladné.

Snížení rizika poničení parobrzdy

Nedochází k perforaci parobrzdy průnikem kotvení roštů pro podhled a tím se snižuje riziko průniku vlhkosti v nedokonalých detailech.

Eliminace chyb v konstrukci

Použitím systému nadkrokevní izolace se omezí problémová řešení složitých prostupů konstrukce krovu v interiéru. Především z hlediska parozábrany a umísťování tepelné izolace. Příkladem může být zaizolování kleštin krovu.

Minimalizace akustických mostů

Krokve se stávají vlivem své tuhosti akustickým mostem. Pokládkou izolace nad krokve můžeme dosáhnout u izolace z kamenné vlny tloušťky 200 mm vzduchové neprůzvučnosti Rw = 52 dB. Zvýší se také požární odolnost střechy.

Rychlá montáž

Montáž systému zateplení nad krokvemi je celkově snazší a rychlejší varianta než tradičnější způsob izolace. Odpadají problémy s úchyty sádrokartonových roštů u vyšších tlouštěk izolací pod krokvemi.

Normové požadavky

Nadkrokevní izolace splní požadavky norem pro nízkoenergetické stavby a v kombinaci s další vrstvou tepelné izolace mezi (případně i pod) krokvemi i pro pasivní domy.

Estetické ztvárnění interiéru

Dřevěný podhled v interiéru může zůstat volný bez dalších konstrukčních úprav. Docílí se tím příjemného estetického působení struktury dřeva v podkroví domu.

SFS intec 2

 

Dvouzávitový vrut Twin UD ukotví více než 300 mm izolace

Pro dlouhodobě kvalitní zateplení střechy a získání záruky až 50 let je důležité používat systémové materiály. Jedním z důležitých prvků jsou odpovídající kotevní prostředky, konkrétně upevňovací systém s dvouzávitovými samovrtnými vruty Twin UD.

Upevňovací systém byl na základě zkušeností z praxe vylepšován a používá se nejen pro nadkrokevní zateplení, ale také pro upevnění nosného roštu odvětrávané fasády.

SFS intec dvouzávitový vrut

 

Dvouzávitový samovrtný vrut Twin UD spolehlivě upevní kontralať do nosné dřevěné krokve. Konstrukce vrutu umožňuje zajistit kontrolovaný přítlak dřevěné kontralatě na tepelnou izolaci za pomoci definovaného přenosu sil přes závity vrutu do dřeva. Vrtací hrot eliminuje vznik prasklin ve smrkové kontralati.

Vrut s antikorozní úpravou umožňuje vysoký přenos zatížení v tahu i v tlaku a lze ho standardně použít pro tloušťky tepelných izolací až 300 mm. Na zakázku to může být ještě mnohem více.

SFS intec 5

Do přípravných prací zaizolování střechy patří i technická podpora dodavatelů. Společnost SFS intec umožňuje montážním firmám a stavitelům používat návrhové tabulky podle evropské legislativy a výpočetní program včetně kladečského plánu v českém jazyce podle ETA-12/0038.

Více informací na : SFS intec s.r.o., Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , www.sfsintec.cz

Autor textu: Ing. Jaroslav Štok, Foto SFS intec

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Izolace”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop