Tisk
Luxfery osvětlují tmavé kouty již 116 let

Luxfery osvětlují tmavé kouty již 116 let

Petr Houška | Středa, 20. březen 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Není snad nikoho, kdo by nevěděl, co se skrývá za slovem LUXFER ...
Historie Luxferů sahá až do roku 1897, kdy Britský vynálezce James Pennycuick založil v Chicagu společnost pro jejich výrobu. Jeho vizí bylo přinášet světlo do tmavých koutů, hlubokých místností, chodeb, šaten apod.
Název "Luxfer" byl vytvořen smícháním dvou latinských slov, LUX, což znamená světlo a FERRE, což znamená, nést.

luxfer7luxfer4Prestižní časopis Inland Architect napsal v roce 1897: "Podle názorů některých z předních architektů této země, je Luxfer důvodem pro revoluci v plánování rozsáhlých změn konstrukcí staveb".
Ještě v roce 1897 najala společnost Luxfer luxfer8ctižádostivého mladého architekta Wrighta, který navrhnul dekorativní vzory skleněných dlaždic. Luxfer postupně získal patenty v Kanadě, Mexiku, Rusku, Indii, Austrálii a Evropě – obsahem licence byla jak výroba, tak i prodej pod značkou LUXFER.
Ve třicátých letech minulého století se stal Luxfer i plnohodnotným zdícím materiálem, a to díky nové konstrukci a pevnějšímu sklu.

Z čeho a jak se vyrábějí?

luxfer3luxfer2luxfer1Zluxfer6ákladem Luxferu je skleněná tavenina (dříve měla obsah manganu - časem dostával Luxfer fialový nádech), z tavící pece se tavenina dávkuje do formy a ihned se lisuje a chladí vzduchem na cca 600°C. Venkovní strana Luxferu je většinou hladká a vzory jsou na vnitřní straně – pro snadnou údržbu. Výsledný výrobek je složen ze dvou k sobě natavených částí. Výroba je sice energeticky náročná, avšak výrobek je trvalého charakteru.

luxfer11luxfer9Luxfery se vyrábějí i v různých barevných odstínech. Barevnosti lze dosáhnout přimícháním pigmentu přímo do skleněné taveniny (trvalá barva), anebo vstřikem do hotového výrobku (nevýhodou je narušení vzduchotěsnosti a menší trvalost odstínu). Nehodí-li se nám barevné Luxfery a přesto nechceme, aby bezbarevné byly průhledné, tak můžeme zvolit z Luxfer pískovaných či leptaných – světlo propouštějí, nechtěné pohledy nikoliv.

Použití a instalace?

Z Luxferů můžeme vytvářet světlíky, sprchové kouty, stěny, příčky, stropy a podlahy.

Klasické zdění

Klasická vyzdívka Luxferů je stále nejpoužívanější a nejlevnější metodou realizace. U protipožárních stěn a ostatních speciálních konstrukcí, u příček s požadavkem na vysokou stabilitu a pro stěny s dveřmi, je tento systém přímo ideální. Pojivem je betonová malta.

Hliníkový rastr a tmel

Luxfery se skládají do speciálních rastrů a vymezují se křížky. Po vystavění stěny se spáry vytmelí silikonem. Tento systém je velmi rychlý a především suchý – vhodný i pro méně zručné jedince.

Lepení

Luxfery jsou k sobě slepeny pevnostním lepidlem a spáry jsou vyztuženy plastovými profily. Tento systém je také velmi rychlý a užívá se pro hobby sady.

Prefabrikáty

Výroba hotových sklobetonových bloků je ideální v případě horizontálních ploch (pochozí plochy, klenby, světlíky atd.), kde je realizace na místě velice problematická a bez jistoty perfektního výsledku. Prefabrikáty se pouze uloží do připraveného otvoru. Přednosti prefabrikovaných panelů naleznou i stavební firmy s nutností rychlé realizace zakázky. Příkladem je Palác Lucerna v Praze.

Click systém

Tento systém je určen doslova pro kutily... Vhodný do ploch o maximálním rozměru 15 x 10 ks Luxferů s kotvením alespoň ze tří stran. Systém založení na plastových profilech a křížcích, které se do sebe pouze zacvaknou. Zaručen je výborný výsledek a žádné riziko špatně odvedené práce.

Zdroj informací: www.luxfer.com www.luxfery.cz

 

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop