Tisk
NED z KVH ano - PD raději ne

NED z KVH ano - PD raději ne

Petr Houška | Středa, 26. červen 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Vzhledem k tomu, jaký je dnes kladen důraz na minimalizaci tepelných mostů a tím tepelnou ochranu dřevostaveb, je vytváření sloupkových konstrukcí z masivních prvků (fošen - trámů) trvale neudržitelným způsobem výstavby. Takto vytvářené stavby mají několik úskalí.

Z mokrého NIKDY!

Prvním úskalím je fakt, že je prakticky nereálné vytvářet konstrukci z nevysušeného dřeva plného suků a především průřezově neegalizovaného. Mokré dřevo se při sesychání tzv. bortí (výsušné trhliny) a okolo různých vad (především suků) dochází k nežádoucímu jevu - kroucení. Pokud do konstrukce z mokrého dřeva zabudujeme ihned tepelnou izolaci a oplášťujeme jí ze všech stran, tak máme o velký problém postaráno. Dřevo, ač spojovacími prostředky svázané do pevného celku, bude vždy činit velké pnutí v konstrukci. Následkem budou popraskané povrchy stěn - porušení vzduchotěsnosti pláště, vysoká vlhkost uvnitř konstrukce – rapidně snížená účinnost tepelné izolace atd. Závěrem jednoduše: Z nevysušeného dřeva sloupkovou stavbu neprovádějte.

NED z KVH ano – PD raději ne

zatepleni twobyfour holiday-pacificÉra nízkoenergetického stavění je překonána (dnes nutným standardem) a většina dřevostavařů se ne/učí navrhovat a vytvářet pasivní domy. Jedním z hlavních znaků PD je tloušťka tepelné izolace v obvodové obálce – osciluje okolo 450mm. Pokud by se měla stavba PD provádět z klasických fošen, bude velmi náročná na řešení konstrukčních detailů a na dodatečné překrytí nosných prvků tepelnou izolací. Nosné sloupky mají povětšinou tloušťku 60 mm - druhý rozměr se odvíjí od požadované tloušťky tepelné izolace. Pro NED je tento rozměr většinou 160mm. Avšak pro PD z masivu se vytváří stěna dvojitá či z mnohem rozměrnějších prvků (širších 200 mm) – to už je opravdu veliký kus dřeva! Celý problém tkví ve faktu, že dřevo má obecně v radiálním i tangenciálním směru vláken cca 3x horší tepelně izolační vlastnosti než běžný tepelný izolant. V podélném směru vláken je tato hodnota mnohem vyšší – v závislosti na hustotě dřeva.
Pokud si za demonstrační příklad vezmeme běžný dům o rozměrech 8x10 metrů, tak se bude plocha všech prvků (fošen o tl. 60mm) po sečtení pohybovat okolo 11m2! Čísla hovoří více než jasně: Jenom na svislé obálce bude tepelný most konstrukcí zaujímat cca 10% plochy! Na jeho eliminaci musíme na stavbu z exteriéru použít minimálně 60 mm tepelné izolace – z interiéru také. I když bude konstrukce z vysušeného a především kvalitního dřeva bez vad (KVH), jsou nosné prvky už moc masivní na to, aby (i když přes podkladní rošty) byla zachována těsnost obálky – dřevo ač vysušené, bude v závislosti na teplotě a vlhkosti v konstrukci tzv. „pracovat" a s ním i ostatní vrstvy.

Jedinou cestou pro efektivní vytváření dřevostaveb je využívání dvojitých konstrukcí či ještě lépe tzv. „íček" – nosníků typu „I".

Příští středu přineseme podrobný článek o tomto výjimečném konstrukčním materiálu a o týden později reportáž s fotodokumentací ze stavby PD z I nosníků, který se v minulém roce jako projekt účastnil soutěže Dřevěná stavba roku 2012.

 

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop