Tisk
Staví se první plusová dřevostavba. Bude z NOVATOPu!

Staví se první plusová dřevostavba. Bude z NOVATOPu!

Dagmar Šimonová | Pondělí, 19. květen 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Dovedete si představit rodinný dům postavený do proluky pouhých 5,5 m se dvěma samostatnými byty pro 2 a 4 osoby? S tímto nesnadným úkolem se museli vypořádat projektanti ze společnosti Vize Ateliér, s.r.o. a zvládli to na výbornou! U rodinného domu se podařilo dosáhnout standardu energeticky plusového domu. Je to tedy první dům splňující tento standard dle nejnovější ČSN 73 0540!

RD Komín výroba 030Navržený objekt je novostavba řadového rodinného domu s jedním podzemním, dvěma nadzemními podlažími a podkrovím. Z východní a západní strany je stavba přistavena k sousedním objektům proto hlavní vstup a prosklená fasáda jsou orientované z jižní strany. Schodiště zpřístupňující jednotlivé obytné jednotky se vstupy jsou orientovány na sever. V rodinném domě jsou navrženy dva samostatné byty o ploše 53 m2 a 94 m2 s vestavěnou garáží pro jedno auto.

RD Komín výroba 029Velmi zajímavá je zvolená koncepce financování domu. Dům bude realizován pro mladou rodinu, která bude využívat jeden byt. Druhý byt je možné pronajímat a tím snížit náklady na měsíční splátky hypotéky o polovinu. Měsíční splátka hypotéky se pak bude rovnat nájmu v cizím bytě. Rodina bude tedy žít ve vlastním domě a měsíční náklady bude mít stejné jako jinde pouze v pronájmu.

V dalším kroku, po splacení hypotéky, veškeré náklady na provozní energie objektu pokryje už první měsíční nájem pronajímaného bytu. Z toho vyplývá, že mladá rodina bude bydlet „zadarmo" a navíc si na sebe dům, bude po většinu roku vydělávat.

STAVEBNĚ TECHNICKÉ ŘEŠENÍ

PD Komin 015Stěny nevytápěného suterénu jsou navrženy jako masivní zděné a na ně bude vytvořena stropní železobetonová deska. Nad touto deskou vzniknou vlastní obytné prostory.

Vzhledem k omezeným prostorovým možnostem stavby rodinného domu v proluce byl pro obvodové nosné stěny vytápěné části zvolen konstrukční systém dřevěných panelů NOVATOP doplněný o tepelnou izolaci. Použitím dřevěných panelů tl. 84 mm bylo možné ušetřit 7,3m2 využitelné podlahové plochy. Tato úspora je počítána oproti zdivu z vápenopískových cihel tl. 175 mm, které je již samo o sobě úsporným zdícím systémem. Na jižní a severní straně zpestří fasádu obklad z opalovaného dřeva. Stropní konstrukce v nadzemních podlažích a střešní konstrukce jsou tvořeny I-nosníky. Mezi střešní nosníky bude provedena foukaná izolace z celulózy.

PD Komin 009PD Komin 017PD Komin 006

 

 
RD Komín výroba 028Okna a venkovní dveře jsou navržena od výrobce OPTIWIN. Ty mají moderní konstrukci, která počítá se zabudováním rámů do tepelné izolace a díky proporcím rámu má okno větší plochu zasklení. Zasklení bude provedeno speciálním solárním trojsklem. Jejich stínění zajistí látkové screeny (venkovní látkové rolety) v různých barevných provedeních.

ENERGETICKÉ ŘEŠENÍ

PD Komin 043PD Komin 030Dům splňuje standard plusového domu. Novinkou je definice standardu energeticky nulového domu pomocí roční bilance energetických potřeb a energetické produkce v budově a jejím okolí. Ty jsou vyjádřené v hodnotách primární energie, která má být rovna nule. Ta je poprvé uvedena v normě ČSN 73 0540 (s platností od 5/2012). Plusový dům pak musí mít tuto hodnotu menší než nula. Velmi zjednodušeně se tedy dá říct, že „plusové domy, jsou domy, které dokáží vyrobit více energie, než spotřebují". Primární energie je energie, která v sobě má započítanou účinnost výroby (dle zařízení, které ji vyrábí) a ztráty při přenosu této energie.

K plusovému domu vede cesta vždy přes dům pasivní. Nejdříve je nutné minimalizovat potřebu tepla na vytápění (na hodnoty pasivního domu, tj. max. 15 KWh/m2a) a poté pomocí technologií získat další energie (obnovitelné) ze slunce, země nebo větru. Šikmá část střechy orientovaná k jihu počítá s osazením fotovoltaických a termických panelů. V domě je samozřejmostí větrací jednotka s rekuperací vzduchu pro každý byt samostatně. Vzduch bude nasáván ze severní strany ze zahrady, bude proto 24 hodin denně čerstvý a svěží. Rekuperace pak jako bonus uspoří i finance a to dohromady 9 tis. korun ročně. Vytápění budou zajišťovat nízkoteplotní podlahové rozvody, u kterých povrchová teplota nepřekročí rozdíl 3°K oproti teplotě vzduchu. To proto aby dlouhodobá teplota od nohou neměla špatný vliv na zdraví majitelů.

A ZAČALO SE STAVĚT!

1384314 676262739077520 3746491799996957764 n kopie15. května se začalo stavět, napasovat stavební elementy do proluky 5,5 metrů byla chirurgická práce, ale dílo se zdařilo. Výstavba nosného systému z panelů NOVATOP trvala realizační firmě Dřevostavby MC pouhých šest dní!

IMG-20140517-WA0003IMG-20140517-WA0012PD Komin 004 kopieIMG-20140517-WA0004IMG-20140517-WA0006VIZUALIZACE40

 

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop