Tisk
Dřevostavby nehoří. Aspoň s deskami CETRIS ne

Dřevostavby nehoří. Aspoň s deskami CETRIS ne

Redakce | Úterý, 04. září 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Jednou z často uváděných nevýhod dřevostaveb je jejich vysoká hořlavost a tedy nízká požární odolnost. Odborné studie, praktické zkoušky a zkušenosti z reálného života však dokazují pravý opak, použije-li se na dřevostavby opláštění nehořlavými deskovými materiály, například cementotřískovými deskami CETRIS®, které jako fasádní desky s barevným nástřikem mohou vytvořit i moderní elegantní vnější opláštění.

Cementotřísková deska CETRIS® BASIC je ideální jako vnější opláštění – podklad pod kontaktní zateplovací sytém, popřípadě jako vnitřní opláštění stěn, podhledů, stropů. Ve všech těchto případech se deska CETRIS® podílí na zvýšení mechanické tuhosti konstrukce a navíc zvyšuje hodnotu požární odolnosti.

PICT0020V oblasti vodorovných konstrukcí může být deska CETRIS® použita na zaklopení stropní konstrukce. Pro vytvoření plně pochůzího záklopu na dřevěných nosnících postačí deska CETRIS® tloušťky 22 mm. V této kombinaci je únosnost desky min. 150 kg/m2, zároveň celá skladba včetně 80 mm minerální vlny vložené mezi stropní nosníky vykazuje požární odolnost REI 45 (působení požáru shora). Další možností je vyskládání lehké plovoucí podlahy z desek CETRIS® s použitím izolačních dřevovláknitých desek (systémová podlaha IZOCET).

Opláštění stropů, podhledů deskami CETRIS® dokáže zvýšit požární odolnost celé konstrukce. V akreditovaných zkušebnách byly testovány různé skladby samostatných vodorovných podhledů i vodorovných membrán, které je možné použít v kombinaci s různými typy stropních a střešních konstrukcí. Základní požární odolnosti 15 minut lze dosáhnout již jednoduchou skladbou podhledu s jednovrstvým opláštěním deskou CETRIS® BASIC tloušťky 12 mm, bez nutnosti vložení tepelné izolace. Požární odolnost až 90 minut (dle skladby stropuú dosahuje skladba s dvouvrstvým opláštěním deskami CETRIS® BASIC 12 mm a vloženou kamennou vlnou.

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop