Stavební systém SIP – tenký, lehký, přitom silný a celkově výhodný

Stavební systém SIP – tenký, lehký, přitom silný a celkově výhodný

Dana Jakoubková | Pondělí, 13. červen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Je to jako s GPS navigací – někde špatně odbočíte nebo přijedete pod most a ozve se: přepočítávám. Na cestě za vlastním domem to teď může vypadat podobně. V souvislosti s cenami na stavebním, energetickém i bankovním trhu možná i mnoho stavebníků nyní přepočítává – náklady na stavbu, budoucí provoz domácnosti i splátky úvěru. Mohla by být konstrukce ze samonosných izolovaných panelů odpovědí na snížení rozpočtu?

Přestože má Structural Insulated Panels (SIP) stejně jako jiné „nové" stavební systémy, poměrně dlouhý rodokmen, pro stavbu domů se u nás využívá v menší míře, respektive moc se o něm nemluví. Dost možná k tomu přispívá vyšší cena vstupního prvku, ačkoliv cena SIP panelu v době loňské krize v porovnání s cenou řeziva tak závratně nevzrostla. Ale to je jen jedna strana rovnice.

Když se vezmou v potaz další náklady související s výstavbou (práce a čas je vždy dražší než materiál), může vyjít dům postavený SIP systémem levněji než s jiným typem konstrukce. Připočteme-li izolační schopnost panelu, která může v závislosti na zvolené tloušťce a skladbě stěny dosáhnout parametrů pasivního domu, je celkové dosažení úspor reálné.

Životaschopnost stavební technologie, která pomůže maximalizovat materiálovou, strukturální i nákladovou efektivitu pro jakýkoli projekt dokladují tisíce domů postavených především v zahraničí. U nás ji patrně brzdí jen fakt, že firmy, které staví domy ze strukturálních izolovaných panelů, mají zatím výrazně slabší marketing.

VÝHODY


  • lehká konstrukce v různých tloušťkách – metr čtvereční stěny váží 25 kg
  • panely lze použít pro všechny typy konstrukcí, včetně základové desky a schodišť
  • velmi rychlá výstavba, hrubá stavba v řádu dnů
  • nižší pracnost oproti sloupkové letmé montáži
  • jednoduchý systém řezání a spojování panelů
  • vysoká strukturální pevnost (odolá i zemětřesení)
  • vzduchotěsnost a vysoká izolační schopnost s minimem tepelných mostů
  • snadná aplikace povrchů
  • žádné těkavé organické sloučeniny
  • průměrná životnost 60 let

NEVÝHODY


  • nutno precizně izolovat napojení základů, okna a dveře od vlhkosti
  • nižší stupeň prefabrikace než u velkoformátových panelů
  • horší vzduchová neprůzvučnost
  • nepřípustnost horizontálních výřezů v panelech
  • pro panely velkých rozměrů nutnost zvedací techniky

Konstrukce SIP


Strukturální izolované panely (SIP) poskytují silnou, efektivní a lehkou prefabrikovanou alternativu pro stěny, střechy a podlahy domu. Konstrukce je velmi jednoduchá, třívrstvá, kde mezi tuhé desky nejčastěji na bázi dřeva (OSB) je celoplošně vlepen, nebo vstříknu izolant (expandovaný polystyren – EPS, extrudovaný polystyren – XPS, polyuretan – PUR nebo polyisokyanurát – PIR). Panel je v celé ploše homogenní a jeho pevnost je dána tuhostí izolačního jádra. Neobsahuje tedy žádné další ztužovací prvky – nemá rám, přesto jej lze bez obav použít i pro nosné zatížení.

Výroba panelů SIP


Konstrukce panelu je společná všem výrobcům stavebních systémů SIP. Liší se však použitými materiály a jejich kvalitou, technologií výroby, rozměry, typem spojů, stupněm prefabrikace a podobně. Panely jsou precizně vyráběny v kontrolovaných továrních podmínkách s extrémní přesností a minimálním odpadem. Lze je vyrobit i tak, aby vyhovovaly široké škále návrhů domů, takzvaně na míru podle konkrétního projektu. Panely jsou rovné, hladké, pravoúhlé a pro osazení oken a dveří tak mohou být připraveny přesné čisté otvory. Zároveň je možné v panelu vytvářet i otvory kruhové či atypických tvarů.

DrevoaStavby.cz | Stavební systém SIP EUROPANEL (Strukturální izolované panely)

Foto se souhlasem: EUROPANEL s.r.o.

Práce s panely SIP


Cena materiálu nezohledňuje úsporu práce, kterou konstrukce ze SIP poskytuje. Podle studie provedené společností RS Means of Reed Construction Data může výstavba ze SIP oproti sloupkové konstrukci s letmou montáží snížit náklady na pracovní sílu až o 55 procent. Leckomu může ušetřit náklady i skutečnost, že z panelů lze poměrně snadno a rychle postavit dům i svépomocí. S panely se snadno manipuluje a montáž je jednoduchá a rychlá. Přímo na staveništi lze vyrábět dělením základních panelů panely parapetní, nadokenní, štítové či vyřezávat stavební otvory. Ze zbytků pak můžete postavit třeba schodiště.

TIP NA SOUVISEJÍCÍ ČLÁNEK: Kompletní tiskovou zprávu RS Means of Reed Construction Data najdete na našem webu.

Structural Insulated Panel (SIP)


Systém je ve své podstatě technologií suché výstavby a nevyžaduje žádné speciální vybavení staveniště ani montážních part. Většinu potřebného nářadí má jistě každý zručný chlap doma. A protože jsou panely modulární povahy, lze začít s malým domem a časem přidat vedle sebe nebo na sebe další místnosti a bydlení rozšiřovat s rostoucí potřebou rodiny. Zcela nutné je však pracovat se standardizovaným uceleným systémem, který obsahuje všechny další potřebné prvky pro hrubou stavbu. Ta je pak velmi přívětivá i pro navazující řemesla, nebo činnosti a zabraňuje případným možným poruchám.

Víte, že první dům postavený systémem SIP byl zkolaudován v roce 1937 a zbořili ho po 61 letech v roce 1998? Ne proto, že by už nedokázal sloužit, ale pouze pro získání parcely pro dům modernější vzhledu.

Úspora času při stavbě dřevostavby


Zatímco velkoplošné panely vám bude muset dovézt náklaďák „s rukou" a k jejich instalaci bude patrně třeba jeřáb, maloplošné panely, jsou ideální právě pro lehkost manipulace. Je možné je dovézt i na přívěsném vozíku a menší stavbu zvládnout v pouhých dvou lidech. I když vyložení, případné nařezání a instalace panelů zabere čas, snadnost, s jakou do sebe zapadají, stavbu výrazně zkracuje. Hrubá stavba je hotová zhruba o polovinu dříve než u konstrukce sloupkové prováděné na staveništi. Postavení budovy v kratším čase pak snižuje celkové náklady na výstavbu.

DrevoaStavby.cz | Stavební systém SIP EUROPANEL (Strukturální izolované panely)

obr.: Malé formáty a menší tloušťky panelu jsou ideální pro stavbu zahradních a skladovacích domků, garáží a drobných staveb vůbec. Pro tyto stavby typu EUROPANEL hobby jsou určeny tloušťky 65 a 85 mm s rozměrem panelu 1250 × 2500 mm. Foto se souhlasem: EUROPANEL s.r.o.

Energetická účinnost panelů SIP


To je asi nejpřínosnější aspekt. Panel bez rámu je prakticky bez tepelných mostů, vzduchotěsný v ploše i v místě spojovacích drážek (přesto se doporučuje je přelepit), a podle studie dosahuje stěna SIP oproti rámové konstrukci s vloženou minerální izolací a o stejné tloušťce významně lepších izolačních hodnot. Tím je dána i menší náročnost na výkon topného systému. Součinitel prostupu tepla stěnou U je pak určen konkrétním druhem izolantu – jádra panelu a tloušťkou stěny. Při vhodné skladbě s doplňkovou izolací například kontaktním zateplovacím systémem (ETICS) lze dosáhnout parametrů pasivního domu.

Instalace a design


Instalace se rozvádějí vodorovně v podlahách nebo stropech, ve svislém směru jsou provedeny v příčkách a předstěnách. Interiér se ve většině případů dokončuje sádrokartonovými nebo sádrovláknitými deskami. Výhodou může být v některých případech i možnost ponechat vnitřní stěny ve výrobní podobě a nahlížet na estetiku stěn z OSB jako na teplý, texturovaný finální povrch a ušetřit za vnitřní omítky a výmalbu. Podlahy v prvním nadzemním podlaží lze řešit jako lité, nebo se používají suché skladby podlah z různých typů desek. Podlahy ve druhém nadzemním podlaží jsou konstruovány obvykle jako „plovoucí", tedy na materiál s dobrým kročejovým útlumem je položena roznášecí deska a na ni je přímo kladena podlahová krytina.

DrevoaStavby.cz | Stavební systém SIP EUROPANEL (Strukturální izolované panely)

obr.: Výrobcem stavebního systému SIP z české produkce s evropskou certifikací výroby je společnost EUROPANEL. Základní panelový prvek systému je vyráběn slepením desek OSB 4 tloušťky 15 mm se sníženou nasákavostí hran a izolačního jádra ze stabilizovaného samozhášivého polystyrenu EPS, nebo modifikovaného grafitem (GreyWall), které tvoří více jak 80 procent tloušťky. Panel má po celém obvodu montážní drážku (hloubka 42 mm) vytvořenou přesahem desek OSB přes polystyrenové jádro a slouží pro spojování panelů. Panely se vyrábějí v šesti tloušťkách, čtyřech délkách a pěti šířkách. Základní rozměry jsou dost velké na to, aby stavba pěkně přibývala: nosné panely 1250 × 3000 mm s tloušťkou 170 mm pro obvodové stěny a 120 mm pro příčky, 210 a 270 pro střešní plášť a podlahy. Další šířky jsou nabízené v menších rozměrech 312 / 415 / 625 / 830 mm. Stavební systém SIP rozšířila společnost EUROPANEL o technologické instalační jádro s kompletně dokončenou koupelnou, nebo technickou místností obsahující i veškeré rozvody a technologie pro celý dům. Současně s panely SIP lze tak dodat i technicky nejnáročnější část stavby a eliminovat některé stavební práce. Tím dojde ke značnému zjednodušení technologie výstavby a zkrácení její doby. Foto se souhlasem: EUROPANEL s.r.o.


časopis DŘEVOstavby 3-2022

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 3/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 3-2022
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop