5 tipů pro správnou péči o dřevo

5 tipů pro správnou péči o dřevo

Redakce | Pondělí, 29. září 2014 | | Aktualizováno Pondělí, 03. červen 2019

Přidat na Seznam.cz

Aby dřevo zůstalo v dobré kondici, potřebuje správnou a účinnou ochranu. Pokud zajistíte dřevěným stavbám a prvkům správnou péči již od začátku, budete si vychutnávat jejich krásu dlouho. Víte, jaký zvolit nátěr, aby co nejlépe odolával UV záření? Co dělat, když se starý nátěr odlupuje nebo jak správně skladovat barvy?

Vlivy působící na dřevo

  • UV záření ze slunečního světla působí na povrchovou strukturu a způsobuje našedlé zbarvení dřeva. Povrch ztrácí svou pevnost.
  • Déšť, rosa a kondenzace par zvyšují obsah vlhkosti ve dřevě. Následné odpařování vlhkosti způsobuje trhliny v povrchu, kvůli kterým mohou dřevo napadnout dřevokazné houby.

Wooden deck herring pattern-2187

Obr.: Každá dřevěná plocha vám správnou péči vrátí dlouhou životností. Foto: Bondex

Tipy, jak správně pečovat o dřevo


Tip č. 1. - Čištění

Představte si, jaké množství nečistot a prachu jste v průběhu let odstranili ze svých oken. Stejné bude také na dřevěných plochách. Proto je vhodné čas od času dřevěné povrchy očistit. Po použití vhodného čisticího prostředku vždy pamatujte na opláchnutí čistou vodou.

Tip č. 2. - Impregnace

Impregnace slouží jako prevence proti dřevokaznému hmyzu, hnilobě nebo zamodrání. Lze ji použít i k léčbě již napadeného dřeva. Ideální je impregnační nátěr na vodní bázi - je nehořlavý, bez zápachu a rychle schne.

aktuální 450120 Bondex Preserve 2.50 L Packshot SP3 240810 300dpi

Obr.: BONDEX Preserve. Bezbarvý impregnační nátěr na dřevo na vodní bázi pro preventivní i léčebnou péči o dřevo. Proniká hluboko do struktury dřeva a chrání ho až 10 let proti dřevokaznému hmyzu, hnilobě a zmodrání. Foto: Bondex

Tip č. 3. - Vhodný nátěr

Pro dosažení kvalitního a trvanlivého nátěru musí být povrch suchý, čistý a bez prachu, mastnoty, oleje a vosku. Typické znečištění jako řasy, plísně, ptačí trus nebo pavučiny musí být odstraněny. Následně použijte ideálně lazuru, průhledný nátěr s nerozpustnými pigmenty. Vytvoří na povrchu průhledný film s barevným odstínem, skrz který je vidět struktura dřeva. Tenkovrstvé lazury poskytují dobrou fyzickou ochranu dřeva, zvětrávají po vrstvách, proto nedochází k jejich odlupování (např. na zastřešení nebo obložení). Silnovrstvé lazury vytvářejí silnější, vodoodpudivý film (např. na okna a dveře).

Tip č. 4. - Odstín

Odstín – Pigmentované lazury vytvoří požadovaný atraktivní vzhled, co se týče barevného tónu dřeva. Bezbarvá lazura především zvýrazňuje přirozenou krásu dřeva. Vzhledem k tomu, že účinek UV ochrany závisí na obsahu barevných pigmentů, vyšší a trvanlivější ochranu poskytnou dřevu krycí nebo hodně pigmentované lazury. Čím tmavší odstín, tím více pohlcuje UV světlo.

Tip č. 5. - Renovace

Renovace – A když se ze dřeva odlupuje starý nátěr? Pokud je povrch popraskaný a vrchní vrstva nátěruse odlupuje, je potřeba zjistit příčinu a poté povrch upravit a ošetřit. Důvodem často bývají nepříznivé povětrnostní vlivy (UV záření a déšť). Původní nepřilnavý nátěr zbruste jemným brusným papírem (zrnitost 180 – 220) nebo ocelovou vlnou a setřete vzniklý prach. Dřevo naimpregnujte a natřete vhodným nátěrem ve dvou vrstvách např. tenkovrstvým lazurovacím lakem.

320130 Bondex Matt 2.50 L Packshot SP3 240810

Obr.: BONDEX Matt. Syntetická tenkovrstvá lazura se zvýšenou ochranou proti UV záření. Hodí se pro ošetření a údržbu všech druhů dřeva a dřevěných prvků v exteriéru. Lazura je odolná vůči vodě a nepříznivému počasí a zvýrazňuje přírodní krásu dřeva. Foto: Bondex


Closeup Painting Fence

Rady na závěr

  • Neponořujte štětec víc než z poloviny do lazury či barvy, přebytek důkladně setřete.
  • Natírejte průběžně („mokrý na mokrý povrch") ve směru vláken dřeva.
  • V době pracovních přestávek zabalte štětce do alobalu nebo potravinářské fólie, aby nevyschly.
  • Po skončení práce pečlivě uzavřete plechovku s barvou nebo lazurou a otočte ji vzhůru nohama.

Doporučení sestaveno společně s odborníky z dánské značky nátěrových hmot Bondex.

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Ochrana dřeva”

  • Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

    Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

    Aby byly dřevěné prvky ve stavbách schopny dlouhodobě plnit své funkce, je třeba vždy zvážit mnohé faktory týkající se vhodného výběru dřeviny, způsobu jeho opracování a zejména…

  • Dřevo venku natřít nebo nenatřít?

    Dřevo venku natřít nebo nenatřít?

    Dřevo je jeden z nejstarších stavebních materiálů. A také jeden z nejoblíbenějších. Dodává punc luxusu, pocitově hřeje a je potěchou pro oči. Pokud ho ale necháme venku, vystavené…

  • Impregnace dřeva se není třeba bát

    Impregnace dřeva se není třeba bát

    Chemické prostředky jsou neocenitelnými pomocníky při preventivní ochraně dřeva před škůdci. Impregnací ošetřujeme jak konstrukce, krovy a interiérové prvky uvnitř domu, tak i na…

  • Dřevěná terasa – jak zachovat její krásu

    Dřevěná terasa – jak zachovat její krásu

    Přinášíme vám pár užitečných zásad o tom, jak správně udržovat dřevěnou terasu aby nám dlouho vydržela.

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop