Tisk
Ideální čas pro natírání dřeva v exteriéru

Ideální čas pro natírání dřeva v exteriéru

Administrator | Čtvrtek, 09. červenec 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevo je v exteriéru vystaveno mnoha negativním vlivům počasí, jako je mráz, déšť, UV záření nebo vítr. Je proto důležité o dřevo pečovat a pravidelně mu dodávat ochranu v podobě vhodných nátěrů. Kdy je ale ideální čas na takovou péči? Jak často a za jakých podmínek je nutné dřevo natírat? Nechte si poradit a inspirujte se radami od značky ochranných olejů a nátěrů Bondex.

Dřevo je velmi oblíbený materiál nejen na zahradní sezení a doplňky, ale například i na vysoce zatěžované terasy. Postupem času musí dřevěné části odolávat rozmarům počasí a jen kvalitní a správně aplikovaný nátěr může prodloužit jejich životnost. Napouštěním účinnými oleji zastavíme šednutí, neboli oxidaci dřeva. Vhodným udržovacím nátěrem pak oddálíme jeho stárnutí. Na jaře chrání nátěr před sluncem, v zimě zamezí působení ledu a sněhu.

natírání dřeva v exteriéru BondexKdy pečovat o venkovní dřevo?

Ideální teplota pro aplikaci vodou ředitelných i rozpouštědlových nátěrů je 20 °C. Barva by se neměla aplikovat za prudkého slunečního záření, za deště, mlhy a silného větru. Samozřejmě nemůžeme vždy čekat na ideální teplotu a většinou platí, že teplota podkladu a okolí by měla být +10 °C až + 25 °C. Vlhkost vzduchu by neměla být nižší než 30 % a zároveň vyšší než 75 %. Nižší teplota a vyšší vlhkost vzduchu zpomalují zasychání.

Preventivní udržovací nátěr by se měl aplikovat 1x – 2x ročně. Záleží samozřejmě na tom, kde je dané dřevo umístěno, jak moc se používá nebo jak je poškozeno. Nejdůležitější je to u teras a zahradního nábytku.

Čím ošetřovat dřevo?

Především u některých dosud neošetřených povrchů z tvrdého a exotického dřeva, jako například u teras a nábytku, jsou ideálním řešením oleje Bondex, které dodávají dřevu vysokou odolnost proti vodě a mechanickému poškození. Olej má totiž vysokou penetrační schopnost a na povrchu vytváří vodoodpudivý film. Slouží k účinné ochraně povrchu a zvýrazňují přirozené kresby dřeva. Jsou dostupné v několika barevných odstínech i v bezbarvé variantě.

sat supNa prvky, jako jsou okna, rámy a dveře v exteriéru, je vhodné použít silnovrstvou lazuru Bondex Satin nebo Bondex Superior. Na povrchu tvoří hladký vodoodpudivý film, který v exteriéru zajišťuje vyšší odolnost.

Bondex Decking Oil 2.50 LZatěžované dřevěné plochy vhodně ochrání oleje Bondex Decking Oil, vyvinuté speciálně pro terasy. Působí nejen proti UV záření, ledu a vodě, ale též zabraňují pronikání vlhkosti do dřeva, šednutí a praskání. Ochranné oleje Bondex navíc zvyšují mechanickou odolnost dřeva proti ošoupání židlí a poškození od kamínků v podrážkách bot. Bondex Decking Oil je vhodný na všechny typy venkovních dřevěných povrchů, ať to jsou podlahy, zábradlí či schody. Svým složením je vhodný právě pro tvrdé dřeviny.

ex exNa exotické dřevo je vyvinut speciální týkový olej Bondex Exotic Oil, který je určen pro dřevěný nábytek. Extrémně odolný napouštěcí olej na vodní bázi s vysokou penetrační schopností je Bondex Extreme Decking Oil.

Vaše komentáře (4)

Nejnovější články v kategorii “Ochrana dřeva”

  • Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

    Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

    Aby byly dřevěné prvky ve stavbách schopny dlouhodobě plnit své funkce, je třeba vždy zvážit mnohé faktory týkající se vhodného výběru dřeviny, způsobu jeho opracování a zejména…

  • Dřevo venku natřít nebo nenatřít?

    Dřevo venku natřít nebo nenatřít?

    Dřevo je jeden z nejstarších stavebních materiálů. A také jeden z nejoblíbenějších. Dodává punc luxusu, pocitově hřeje a je potěchou pro oči. Pokud ho ale necháme venku, vystavené…

  • Impregnace dřeva se není třeba bát

    Impregnace dřeva se není třeba bát

    Chemické prostředky jsou neocenitelnými pomocníky při preventivní ochraně dřeva před škůdci. Impregnací ošetřujeme jak konstrukce, krovy a interiérové prvky uvnitř domu, tak i na…

  • Dřevěná terasa – jak zachovat její krásu

    Dřevěná terasa – jak zachovat její krásu

    Přinášíme vám pár užitečných zásad o tom, jak správně udržovat dřevěnou terasu aby nám dlouho vydržela.

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop