Při stavbě pergoly nezapomeňte na impregnaci

Při stavbě pergoly nezapomeňte na impregnaci

Komerční sdělení | Úterý, 22. únor 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Proč by se při stavbě pergoly nemělo zapomínat na impregnaci dřeva? Aby vaše zasloužené chvilky odpočinku a pohody nerušilo vrtání červotoče nebo pohled na nepěknou houbu či plíseň.

Dřevo je totiž stále živý organismus. Díky působení deště, UV záření a změn teplot hrozí jeho napadení dřevokazným hmyzem, houbami nebo plísněmi. Nejvíce je ohroženo dřevo v přímém kontaktu s půdou. Ochrana lakem nebo barvou na dřevo není dostatečná, protože tím, jak dřevo neustále pracuje, dochází k jeho rozpínání a smršťování, při kterém v krycím nátěru vznikají prasklinky. A pokud jsou praskliny větší, mohou právě tudy do dřeva velmi snadno škůdci pronikat.

Dřeva se však není třeba obávat. Pokud použijete systém ochrany dřeva Bochemit, výrazně tím prodloužíte životnost pergoly a omezíte nutnost její pravidelné údržby. Stačí k tomu dva jednoduché kroky:

Krok 1: Preventivní dlouhodobá ochrana proti plísním, dřevokazným houbám a hmyzu


Při stavbě nové pergoly je nejjednodušší nakoupit už profesionálně impregnované dřevo na pilách. Dřevo v kontaktu s půdou dostatečně ochrání pouze vakuo-tlaková impregnace Bochemitem Forte Profi, pro ostatní dřevo postačí máčení Bochemitem QB Profi. Na kvalitu provedené impregnace dohlíží výrobce, proto na pilách hledejte certifikát o správné impregnaci dřeva fungicidními a insekticidními přípravky značky Bochemit.

Pokud se rozhodnete pro impregnaci sami, použijte Bochemit Opti F+, pro menší plochy postačí Bochemit QB Hobby. Před impregnací odstraňte ze dřeva zbytky kůry a nečistot, protože ty brání impregnační látce v průniku do dřeva. Nařeďte příslušné množství koncentrátu pro požadovanou plochu dřeva podle doporučení na etiketě.

Tímto roztokem dřevo natírejte rovnoměrně po celém jeho povrchu do spotřebování všeho připraveného roztoku. Pamatujte také na následné ošetření příčných řezů, zářezů, plátování a jiných druhů spojů provedených až po impregnaci, protože tudy se škůdci s oblibou dostávají do dřeva. Totéž platí i při rekonstrukci pergoly.

DrevoaStavby.cz | Impregnační přípravky Bochemit


drevostavba-roku-ico

Impregnační přípravky Bochemit a motorovou pilu můžete vyhrát, pokud pošlete hlas dřevostavbě v anketě Dřevostavba roku 2022

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Hlasujte a získejte impregnační přípravky Bochemit na ošetření dřeva proti dřevokazným houbám, hmyzu a plísním dle vlastního výběru a kompaktní benzínovou pilu Stihl MS 170, balíček v hodnotě 10 000 Kč!

Hlasovat v anketě

 

Krok 2: Finální dekorativní a krycí nátěr


Po zaschnutí impregnace, což je v závislosti na teplotě a vlhkosti vzduchu zhruba za 4-24 hodin, natřete dřevo ze všech stran olejovou tenkovrstvou lazurou Bochemit Estetik Profi. Velmi dobře to jde válečkem. Stačí důkladně zamíchat, neředit. Do práce se pusťte nejlépe ráno nebo večer bez přímého slunce pražícího na dřevo a když nefouká vítr, aby se do čerstvého nátěru nedostal prach. Kromě požadovaného odstínu získá pergola i ochranu proti UV záření a pronikání vody, čímž opět přispějete k prodloužení její životnosti. Určitě vás potěší, že zkoušky akreditované laboratoře potvrdily životnost nátěru delší než 15 let, tj. konec neustálého natírání!

Více informací, rad a tipů o impregnaci dřeva→

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Ochrana dřeva”

  • Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

    Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

    Aby byly dřevěné prvky ve stavbách schopny dlouhodobě plnit své funkce, je třeba vždy zvážit mnohé faktory týkající se vhodného výběru dřeviny, způsobu jeho opracování a zejména…

  • Dřevo venku natřít nebo nenatřít?

    Dřevo venku natřít nebo nenatřít?

    Dřevo je jeden z nejstarších stavebních materiálů. A také jeden z nejoblíbenějších. Dodává punc luxusu, pocitově hřeje a je potěchou pro oči. Pokud ho ale necháme venku, vystavené…

  • Impregnace dřeva se není třeba bát

    Impregnace dřeva se není třeba bát

    Chemické prostředky jsou neocenitelnými pomocníky při preventivní ochraně dřeva před škůdci. Impregnací ošetřujeme jak konstrukce, krovy a interiérové prvky uvnitř domu, tak i na…

  • Dřevěná terasa – jak zachovat její krásu

    Dřevěná terasa – jak zachovat její krásu

    Přinášíme vám pár užitečných zásad o tom, jak správně udržovat dřevěnou terasu aby nám dlouho vydržela.

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop