Dřevěná terasa – jak zachovat její krásu

Dřevěná terasa – jak zachovat její krásu

Komerční sdělení | Pondělí, 25. duben 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Přinášíme vám pár užitečných zásad o tom, jak správně udržovat dřevěnou terasu aby nám dlouho vydržela.

Terasa je tím pravým místem, kde si užijete pohodu letních dnů. Bývá umístěna na zahradě, ale zároveň jen krůček od domu, abyste si mohli dojít pro dobrou knížku nebo něco k pití. Výběr materiálu je na vás. Uvažujete o dřevu? Jistě, dřevěné terasy jsou tradičním přírodním řešením. Dřevo, na rozdíl od betonu, dlažby či dřevoplastu, lépe pracuje s teplem a je v letních i chladnějších měsících příjemné na dotek. Ani z hlediska údržby se dřeva dnes už nemusíte bát. Stačí dodržet pár zásad.

1. Konstrukční ochrana dřeva


Aby vám dřevěná terasa dlouho vydržela, zajistěte v první řadě konstrukční ochranu dřeva. Založte terasu na štěrku, díky čemuž zamezíte kontaktu dřeva se zeminou jako trvalým zdrojem vlhkosti, půdních mikroorganismů a dřevokazných hub.

2. Dřevo musí dýchat


Při pokládce terasových prken myslete na to, že dřevo stále pracuje - v létě vysychá a smršťuje se, v zimě nabírá vlhkost a roztahuje se. Mezi jednotlivými prkny je tedy důležité nechávat prostor pro cirkulaci vzduchu.

DrevoaStavby.cz | Ochrana a údržba dřevěné terasy přípravky Bochemit

Zdroj fotografie: Bochemit

3. Kvalitní impregnační přípravky na ochranu dřeva


Terasové dřevo je opakovaně vystavováno působení deště, sněhu, rozdílných teplot a slunečního záření. Vlhkost je základní podmínkou pro napadení dřeva dřevokaznými houbami, plísněmi a hmyzem. Praskliny vznikající při vysušování dřeva jsou zase místem, kudy mohou škůdci do dřeva pronikat. A díky UV záření dřevo postupně šedne. Aby vaše terasa vydržela co nejdéle krásná a zdravá, sáhněte po systému ochrany dřeva přípravky Bochemit.

TIP NA ČLÁNEK: Při stavbě pergoly nezapomeňte na impregnaci

DrevoaStavby.cz | Impregnační přípravky Bochemit

Při stavbě nové terasy je nejjednodušší nakoupit už profesionálně impregnované dřevo na pilách, kde se k impregnaci nejčastěji používá Bochemit QB Profi. Pokud není možné vyhnout se kontaktu dřeva se zemí, použijte dřevo impregnované vakuo-tlakově Bochemitem Forte Profi. Vždy se na pilách ptejte se po certifikátu o správné impregnaci dřeva fungicidními a insekticidními přípravky značky Bochemit, výrobce na kvalitu impregnace dohlíží.

Pokud se rozhodnete pro impregnaci sami, použijte Bochemit Opti F+, pro menší plochy postačí Bochemit QB Hobby. Před impregnací dřevo důkladně očistěte, nařeďte koncentrát podle doporučení na etiketě a dřevo natírejte rovnoměrně po celém jeho povrchu do spotřebování všeho připraveného roztoku. Pamatujte také na ošetření konců prken, řezů, zářezů a míst kolem spojů provedených až po impregnaci, protože tudy se škůdci s oblibou dostávají do dřeva. Životnost správně provedené impregnace je minimálně 10 let.

Po zaschnutí impregnace, což je v závislosti na teplotě a vlhkosti vzduchu obvykle za 4 až 24 hodin, natřete dřevo tenkovrstvou olejovou lazurou Bochemit Estetik Profi. Velmi dobře to jde válečkem. Kromě požadovaného odstínu tím terasa získá i ochranu proti UV záření a pronikání vody, čímž opět přispějete k prodloužení její životnosti - určitě vás potěší, že zkoušky akreditované laboratoře potvrdily životnost nátěru delší než 15 let, tj. konec neustálého natírání!

Více informací, rad a tipů o impregnaci dřeva→


drevostavba-roku-ico

Impregnační přípravky Bochemit a motorovou pilu můžete vyhrát, pokud pošlete hlas dřevostavbě v anketě Dřevostavba roku 2022

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Hlasujte a získejte impregnační přípravky Bochemit na ošetření dřeva proti dřevokazným houbám, hmyzu a plísním dle vlastního výběru a kompaktní benzínovou pilu Stihl MS 170, balíček v hodnotě 10 000 Kč!

Hlasovat v anketě

 

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Ochrana dřeva”

  • Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

    Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

    Aby byly dřevěné prvky ve stavbách schopny dlouhodobě plnit své funkce, je třeba vždy zvážit mnohé faktory týkající se vhodného výběru dřeviny, způsobu jeho opracování a zejména…

  • Dřevo venku natřít nebo nenatřít?

    Dřevo venku natřít nebo nenatřít?

    Dřevo je jeden z nejstarších stavebních materiálů. A také jeden z nejoblíbenějších. Dodává punc luxusu, pocitově hřeje a je potěchou pro oči. Pokud ho ale necháme venku, vystavené…

  • Impregnace dřeva se není třeba bát

    Impregnace dřeva se není třeba bát

    Chemické prostředky jsou neocenitelnými pomocníky při preventivní ochraně dřeva před škůdci. Impregnací ošetřujeme jak konstrukce, krovy a interiérové prvky uvnitř domu, tak i na…

  • Při stavbě pergoly nezapomeňte na impregnaci

    Při stavbě pergoly nezapomeňte na impregnaci

    Proč by se při stavbě pergoly nemělo zapomínat na impregnaci dřeva? Aby vaše zasloužené chvilky odpočinku a pohody nerušilo vrtání červotoče nebo pohled na nepěknou houbu či…

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop