Tisk
Dřevěná okna pro dřevostavby: <small>opět lepší vlastnosti</small>

Dřevěná okna pro dřevostavby: opět lepší vlastnosti

Ondřej Zaorálek | Čtvrtek, 05. květen 2011 |

Přidat na Seznam.cz

 První eurookna se na našem trhu objevila před dvaceti lety. Za tuto dobu již zaznamenala značný vývoj. Původní provedení eurooken s izolačním dvojsklem už dnes nevyhovuje požadavkům na tepelnou izolaci. Další nevýhodou je kondenzace vlhkosti, ke které na dvojsklech dochází.

Porovnáváme tři typy oken

Z pohledu zákazníka má optimální profil dřevěných oken s izolačním trojsklem tloušťku 92 milimetrů. Slavona Slavonice se zaměřila na porovnání tří typů těchto oken: klasického eurookna IV92 s velkoobjemovou thermo okapnicí, dřevěného eurookna SC (Solid Comfort) 92 bez zafrézované okapnice a jeho inovované verze SC92-CF.

 

IV92 versus SC92: zlepšení izolační funkce

rez_sc92_s_popisem1Rozdíl mezi oknem SC92 a eurooknem IV92 spočívá především v řešení okapnice. Okno SC92 totiž nemá zafrézovanou rámovou okapnici. V místě funkční spáry je dřevěný profil shodný s dřevěným profilem v ostění, proto je funkční spára krytá větším množstvím hmoty. Zlepšují se tak tepelně izolační vlastnosti rámu, součinitel prostupu tepla rámu okna u parapetu se tímto opatřením zlepší dle výpočtových modelů o 6,7 %.

 

 

Inovovaná verze okna SC92

SC92SC92-CFDalší inovací je zateplení spodní části rámu okna SC92-CF izolační hmotou Compacfoam (CF). Tato termoplastická hmota odpovídá svým chemickým složením pěnovému polystyrenu. Materiál je však tuhý, má vynikající mechanické, ale i tepelně izolační vlastnosti (tepelná vodivost 0,04 W/m2K). Na povrchu eurookna, v kritické oblasti u parapetu v interiéru, je tak dosahováno mnohem příznivějších povrchových teplot.

 

Zlepšení povrchové teploty

Při zabudování okna SC92-CF do konstrukce neklesají povrchové teploty na jeho rámu podle výpočtového modelu pod 15,25 °C. To je výrazné zlepšení oproti oknu SC92. V tomto případě je povrchová teplota 14,38 °C. Výpočty platí pro teplotu interiéru 21 °C a teplotu exteriéru − 15 °C. Kritická teplota pro kondenzaci vody na povrchu při teplotě vnitřního vzduchu 21 °C a relativní vlhkosti vzduchu v interiéru 55 % je v tomto případě 11,6 °C. Rezerva, která zbývá do kondenzace vzduchu, je v obou případech dostatečná: nehrozí tedy vznik plísní na povrchu v interiéru.

 

Porovnání tří profilů

porovnani_teplotnich_poli_vZ hlediska rozložení hustoty tepelných toků jsou důležité především oblasti kolem funkční spáry a spodní části okna. Když porovnáme jednotlivé výstupy, vidíme, že hustota tepelného toku je v prvním zkoumaném případě v oblasti funkční spáry a v oblasti spodní části rámu okna největší. Na obrázcích si můžeme všimnout, že čím je tmavší barva, tím je větší tepelný tok a více tepla uniká. Přímo u okapnice zapuštěné do rámu okna je také vidět zvýšená hustota tepelného toku.

Ve druhém případě, tedy u okna SC92, dochází ke zlepšení právě v oblasti funkční spáry. U posledního okna (SC92-CF) je vyřešeno kritické místo, ve kterém dochází k zúžení profilu rámu okna ve spodní části kvůli venkovnímu parapetu. Po přidání izolace je hustota tepelného toku v této oblasti výrazně snížena. Uniká proto méně tepla.

 

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop