Tisk
Ledovým květům hrozí vyhynutí. A je to dobře!

Ledovým květům hrozí vyhynutí. A je to dobře!

Michal Babor | Čtvrtek, 09. únor 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Střední Evropu svírají mrazy. Barevná škála teploměrů klesající pod – 20 stupňů není v posledních dnech ničím neobvyklým. S ledovými krystaly tvořícími se běžně v přírodě můžeme ráno bojovat na sklech aut, ale tam, kde se dříve vyskytovaly naprosto přirozeně, už je neuvidíme – na skleněných tabulkách oken a dveří. A je to tak dobře.

Ledové květy dokážou vytvořit nádhernou podívanou, ale na okenních tabulkách rodinných domů jsou neklamnou známkou špatně izolovaných oken. Vykvétají totiž tam, kde se drobné kapky vzdušné vlhkosti usazují na promrzlém okně. Přeměňují se pak na ledové krystalky a jejich vzájemným srůstáním vznikají atraktivní obrazce. „Kdo má ve svém domě moderní a odborně zabudovaná okna, přichází sice o ledové květy, na druhou stranu se však může těšit z příjemné teploty v interiéru a užívat si výhled z okna do zimní krajiny," říká Ulrich Tschorn, německý expert na otvorové výplně.

Miliony zastaralých oken

kryst1Pokud se rozvětvené krystaly tvoří na vnitřní straně prosklení nebo na rámu, jde o alarmující známku špatné izolace a zastaralých oken. Je na čase uvažovat o sanaci fasády spojené s výměnou oken za moderní výrobky s kvalitním tepelně-izolačním prosklením. A že jde o dobrou radu, potvrzují i statistiky ze sousedního Německa. Do konce 70. let se tam používala špaletová okna se jednoduchým zasklením. Více než 82 milionů takových oken stále slouží ve starších budovách, protože podle statistik se okna v Německu vyměňují pouze jednou za 48 let. Pro Českou republiku podobná statistika sice k dispozici není, můžeme se však domýšlet, že situace u nás nebude o nic lepší.

O 20 procent levnější topení

kryst2Důsledky známe asi všichni: v zimě si obyvatelé starších domů stěžují na nepříjemné chladno kolem oken a usuzují, že příčinou je špatné dovírání okenních křídel. Ve skutečnosti je na vině častěji tenké prosklení, které špatně izoluje, a samozřejmě i únava materiálu okenních rámů. Současné tepelně-izolační zasklení má zhruba pětkrát lepší izolační vlastnosti a citelný rozdíl mezi pokojovou teplotou a teplotou povrchu okna snižuje na několik stupňů. Moderní okna tak sice nedávají možnost vzniku impresionistických ledových květů, na druhou stranu ale zajišťují tepelnou pohodu v domě i přesto, že venkovní teplota klesá hluboko pod bod mrazu. Kromě toho se modernizace oken vyplatí i finančně: v závislosti na velikosti okna může tepelně-izolační zasklení ušetřit až 20 procent nákladů na vytápění.

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (4)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop